x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sibiu - Pantoful urias, cel mai tare din Romania

Sibiu - Pantoful urias, cel mai tare din Romania

de Dan Tomozei    |    26 Mar 2006   •   00:00
Sibiu - Pantoful urias, cel mai tare din Romania

Se poate spune ca cel mai mare pantof din Romania se afla la Sibiu, iar recordul sta neclintit inca din anul 1940, cand un manufacturier sas a creat prima pereche de pantofi marimea... 105!

Pe picior mare

Se poate spune ca cel mai mare pantof din Romania se afla la Sibiu, iar recordul sta neclintit inca din anul 1940, cand un manufacturier sas a creat prima pereche de pantofi marimea... 105!

Meseriasul care si-a pus toata maiestria in conceperea celei mai mari perechi de pantofi din tara a dat maxima dovada a maiestriei pentru participarea la Expozitia internationala de produse, desfasurata in 1940 la Berlin, in Germania. Pentru ca au fost impresionati de calitatea lucrarii, germanii au solicitat si au primit cadou pantoful drept, stangul fiind adus inapoi in tara. De atunci, spre mirarea trecatorilor si a clientilor, pantoful urias vorbeste despre dibacia meseriasilor care au locuit candva la Sibiu.

MAIESTRIE SI CALITATE. In anul 1989, nepoata pantofarului sas, inainte de a pleca in Germania, a facut cadou pretiosul obiect pantofarului ungur Leontin Sabo, care si astazi mentine in familie traditia reparatiei si confectionarii de incaltaminte.

Mandru de meseria lui, Leontin Sabo este gata si astazi sa faca pantofi la comanda. "Nu trebuie decat sa iau masura si in cateva saptamani pantofii sunt gata. Totul se face manual, cu utilajele pe care le-am primit si eu de la maestrii mei. Iese treaba de calitate, pentru ca folosesc numai piele", spune Sabo. Nici unul dintre clientii care de-a lungul anilor s-au incaltat cu produse confectionate de acesti meseriasi nu au avut motive de nemultumire.

CLIENTI DE MARCA. Pentru cei cu mai putini bani, meseriasii de "La Pantoful urias" fac si incaltari din inlocuitori, insa nu sunt la fel de multumiti.

La pantofaria lui Leontin Sabo s-au incaltat totii marii lideri comunisti sibieni, au fost facute cizmele pentru toate ansamlurile artistice din judetul Sibiu, iar in ultima vreme, client de marca este insusi primarul Klaus Iohannis, care isi comanda aici cizmele de iarna.
×
Subiecte în articol: observator