x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spărgători de case, săltaţi de poliţişti de la priveghi

Spărgători de case, săltaţi de poliţişti de la priveghi

de Paul Ciurari    |    11 Mar 2012   •   14:01
Spărgători de case, săltaţi de poliţişti de la priveghi

9 perchezitii domiciliare si controale la doua case de amanet. Este ultima actiune de amploare a judiciaristilor suceveni care au destructurat o grupare de hoti care furau din case. Cu alte cuvinte proprietarii de case de vacanta din Bucovina pot de acum sa respire usor: hotii care au bagat spaima in ei au fost prinsi.

Pana acum oamenii legii au reusit sa adune probeze 6 furturi din casele de vacanta date de aceasta grupare, insa se pare ca mai sunt inca cel putin 10 lovituri date de acesti infractori. Hotii au pradat mai multe case in care stiau ca oamenii fie sunt plecati, fie ca nu locuieste nimeni pentru o perioada si furau mai tot ce prindeau, de la haine pana la electronice, insa preferau bijuteriile. Au inceput sa actioneze inca din ultima luna a anului, fiind o grupare destul de eficienta si au dat lovitura dupa lovitura.

Mergeau la furat cu taxiul
Hotii aveau un mod de operare "elegant" si anume se deplasau la victimele lor cu taxiul. Fie sunau anumiti soferi, complici de-ai acestora, fie sunau pur si simplu si chemau o masina. Domnul Mircea i-a transportat de cateva ori, insa nu si-a pus niciodata intrebarea de ce mergeau cu el pana intr-o localitate, unde il puneau sa astepte o bucata de timp, dupa care se intorceau. "I-am dus odata la Stulpicani, iar acolo mi-au zis sa-i astept. Au stat cam o ora jumatate...nu m-am intrebat ce fac acolo. Ma plateau intotdeauna inainte. Chiar si aseara m-au sunat dar n-am vru sa ma duc",ne-a povestit domnul Mircea.

Descinderi au avut loc la Gura Humorului, la Campulung Moldovenesc, la Sadova si la Pojorata. In aceasta ultima locatie au fost retinuti si majoritate suspectilor, acestia venind la un priveghi. In urma cu cateva zile un batran al familiei Lacatusu a murit intr-un incendiu, iar acum toti venisera sa-l conduca pe ultimul drum. Numai ca dimineata la primele ore mascatii au intrat peste familia indoliata. "Au cautat peste tot, numai in sicriu nu au cautat", ne-a povestit Iustina Cimpoies, o nepoata de-a raposatului. Oamenii legii au confiscat de aici si din celelalte locatii mai multe bunuri provenite din furturi. "Urmare a efectuarii pechezitiilor au fost identificate si ridicate bunuri ce constituie prejudiciu (electronice, bijuterii, obiecte de imbracaminte, electrocasnice, instrumente muzicale, s.a.). O parte insemnata a prejudiciului a fost recuperata, bunurile fiind restituite partilor vatamate. De asemenea, au fost identificate si alte probe si mijloace materiale de proba", se arata intr-un comunicat al celor de la IPJ Suceava.

Complici ai hotilor, retinuti de politisti
Hotii aveau si o serie de complici: lucratorii a doua case de amanet, una din Gura Humorului si cealalta din Campulung Moldovenesc, precum si trei taximetristi care ii ducea la furat.

In urma actiunilor de astazi au fost conduse la audieri circa 15 persoane, iar in cele din urma s-au dat ordonante de retinere pentru 8 suspecti: 4 presupusi a fi hoti, 3 taximetristi si un bisnitar care cumpara de la hoti bunuri furate. Totodata au fost indisponibilizate trei taximetre folosite

pentru comiterea faptelor. Interesante sunt situatiile descoperite la casele de amanet. Cea din Campulung Moldovenesc avea nu mai putin de 206 de contracte de amanet cu suspectii, iar cea de la Gura Humorului va trebui sa dea explicatii cu privire la 120 de grame de au care se pare ca provin din furturi. Pana acum prejudiciul total estimat este de 42.500 de lei, din care proprietarii au putut sa-si recupereze circa 35%. Se asteapta insa ca prejudiciul sa scada, deoarece este foarte probabil ca aceeasi hoti sa fie autori si in multe alte dosare.

Politisti raniti in accident de circulatie, in timp ce lucrau la prinderea hotilor
Trei politisti au fost raniti grav vineri dimineata in jurul orei 01.15, dupa ce masina in care se aflau a intrat pe contrasens si a fost lovita frontal de un alt autoturism. Oamenii legii se intorceau dintr-o misiune de filaj si culgere de probe in dosarul hotilor din casele de vacanta. In urma accidentului se pare ca s-a luat decizia de a se actiona in aceasta dimineata, ceva mai rapid decat era planuit, deoarece erau temeri in randul politistilor ca planurile lor sa nu se rasufle.

×
Subiecte în articol: hoti case spargatori de case