x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Strategia de albire a clanului Băsescu

Strategia de albire a clanului Băsescu

de Gabriela Antoniu    |    Dan Constantin    |    30 Iun 2014   •   20:03
Strategia de albire a clanului Băsescu

Cu Băsescu Mircea arestat şi Băsescu Traian compromis iremediabil de afacerea de corupţie “războiul clanurilor”, misiunea de albire a familiei Băsescu se arată a fi cu puţini sorţi de izbândă. Totuşi, s-au înhămat la ea, de voie de nevoie, activiştii fanatici ai băsismului, propagandiştii cu simbrie, dar şi instituţiile atrase în scandalul traficului de influenţă la nivel înalt, contra cost, în Justiţie.
Armata de “vopsitori” angajaţi la acoperirea cu alb a celei mai negre situaţii în care se puteau afla fraţii Băsescu acţionează pe trei direcţii.

1. Albirea lui Băsescu Mircea.
Propagandiştii deversează în spaţiul public fumigenele:
a) Nu a luat banii pentru trafic de influenţă;
b) Băsescu Mircea a anunţat-o pe Kovessi încă din februarie 2011 de presiunile la care e supus de Bercea;
c) Arestatul de azi nu a discutat cu nimeni despre eliberarea lui Bercea.

2. Albirea lui Băsescu Traian
a) Preşedintele nu a fost informat de SRI despre afacerile fratelui Mircea cu Bercea;
b) Preşedintele nu ştia ce afaceri învârte fratele Mircea, care e major;
c) Preşedintele nu a intervenit pentru Bercea, condamnat în mandatul lui.

3. În fine, strategia cuprinde şi un capitol menit să acopere uriaşul scandal cu un altul, de aceeaşi magnitudine. Se promovează Dosarul “Duicu” şi se aruncă în derizoriu cererea de demisie votată de Parlament.

Puţinele informaţii oficiale oferite de avocaţi în dosarul Bercea Mondial - Mircea Băsescu, după reţinerea şi apoi arestarea fratelui şefului statului pentru 30 de zile, a pus în funcţiune o adevărată maşinărie în care informaţiile pe surse sunt la mare cinste, servind în linişte “cauza”, sub protecţia anonimatului. “Cauza” este nimeni alta decât fraţii Băsescu, Mircea şi Traian, pentru care presa portocalie şi unele instituţii ale statului şi-au dat mâna într-o amplă operaţiune de albire, pornită cu mult înainte ca Mircea Băsescu să fie chemat la audieri şi reţinut de DNA pentru trafic de influenţă.

Prima mişcare s-a produs în 24 martie 2011, când procurorul general al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a dispus preluarea dosarului lui Bercea Mondial, acuzat de tentativă de omor, de la procurorul care l-a instrumentat, Eugen Iacobescu, după ce acesta dezvăluise în presă implicarea lui Mircea Băsescu în dosarele lui Sandu Anghel, acuzat de evziune fiscală şi spălare de bani. Imediat, Ministerul Public, aflat în parohia Laurei Codruţa Kovesi, a dat un comunicat prin care a transmis că nu există vreu dosar în lucru în care să se facă cercetări faţă de Mircea Băsescu.

Legătura lui Mircea Băsescu cu Bercea Mondial va reapare însă în înregistrările difuzate de Antena 3 ce culminează în seara zilei de 19 iunie cu imaginile în care fratele preşedintelui admite că a primit 250.000 de euro de la familia lui Bercea Mondial. A doua zi, Mircea Băsescu dă un comunicat în care, încă de la primele rânduri, încearcă să-şi pună fratele la adăpost de orice acuzaţie. “Preşedintele României, Traian

Băsescu nu are nici un fel de legătură cu relaţia mea cu membrii familiei Anghel”, preciza Mircea Băsescu. De asemenea, el a susţinut că nu a luat banii pentru a face trafic de influenţă în favoarea lui Bercea Mondial, ci pentru a-l ajuta pe Marian Căpăţână să participe la o licitaţie, că a informat DNA şi că Traian Băsescu ştia de acest caz. “Certitudinea este că Marian Căpăţână a împrumutat o sumă de bani de la familia Anghel pe care urmează să o restituie şi cel mai important este că eu nu am solicitat şi nici nu a primit nicio sumă de bani”, a susţinut fratele şefului statului pe 20 iunie.

Declaraţii-mănuşă
A urmat la scurt timp declaraţia de presă a lui Traian Băsescu, joi 20 iunie, cu doar câteva ore înainte ca Mircea Băsescu să sosească la DNA pentru audieri şi la aproape trei săptămâni de la difuzarea de către Antena 3 a primelor imagini ce-l incriminau pe fratele preşedintelui că a luat bani pentru a-l scoate pe Bercea Mondial din închisoare. O declaraţie ce avea să se potrivească mănuşă cu cea a fratelui său. Traian Băsescu a afirmat că nu a avut cu fratele său niciodată vreo discuţie pentru sprijinirea lui Bercea Mondial, că nu a intervenit în favoarea lui Sandu Anghel şi că l-a sfătuit pe Mircea Băsescu să informeze DNA. “Este major, este responsabil pentru faptele lui şi dacă a săvârşit ceva ilegal, va trebui să răspundă, ca orice cetăţean al României, în faţa legii. Eu nu-l acuz, dacă îl va acuza cineva, aceasta va fi justiţia”, a spus Băsescu.

Următoarele zile aveau să aducă reţinerea lui Mircea Băsescu pentru 24 de ore şi apoi arestarea lui preventivă pentru 30 de zile. Moment în care s-a bătut foarte mult monedă pe cât de dedicat este şeful statului luptei pentru statul de drept şi independenţei Justiţiei. Iar dacă cineva mai punea la îndoială şi voia o dovadă că preşedintele ţării nu intervine şi nu influenţează Justiţia nici măcar pentru fratele său, iată că aceasta venise. Mai ales că Traian Băsescu nu a ezitat să facă un act de bravură din asta: între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-şi apăra fratele el a ales, în direct şi cu o lacrimă în colţul ochiului, consolidarea justiţiei.

Ulterior, într-un interviu cu întrebări făcute parcă de procurori, Traian Băsescu a reluat punctual aceste informaţii, şi, în plus, a dat atenţie şi zvonurilor din presă, pe care altădată nu voia să le comenteze susţinând că este şeful statului şi nu se pretează la aşa ceva. Numai că de data aceasta, zvonul se referea la faptul că Mircea Băsescu afirma într-una din înregistrări că i-a dat bani lui Traian Băsescu pentru a interveni în favoarea reducerii pedepsei lui Bercea Mondial. “Nu am primit niciun ban şi niciun bun de la sau în numele lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, nici pentru vreo intervenţie de reducere a pedepsei în instanţă şi nici pentru vreo graţiere”, a susţinut Băsescu.
Două zile mai târziu, Traian Băsescu adaugă celor spuse şi faptul că nici o structură de informaţii a statului nu l-a informat despre relaţia Mircea Băsescu-Bercea Mondial.

SRI: Confirmări, informări şi coincidenţe
Moment în care în hora albirii fraţilor Băsescu intră şi şeful SRI, George Maior, ce îi dă din start dreptate şefului statului. “Deci preşedintele în declaraţia sa de ieri a avut dreptate când a spus că Serviciul sau serviciile de informaţii – eu mă refer la Serviciul nostru – nu a abordat această chestiune într-o informare separată. Aceasta este informarea transmisă preşedintelui României la acea dată cu anumite aspecte ce ţin de securitatea naţională”, a precizat Maior marţea trecută. Mai mult, el spune că şeful statului a fost informat despre activităţile ilegale ale lui Bercea Mondial până în 2009, interlopul fiind monitorizat din 2001, şi că din momentul în care s-a trecut la faza de sesizare a organelor de urmărire penală, SRI nu mai poate transmite beneficiarilor legali informaţii legate de aspecte ce ţin de aceste dosare. Dar despre altele pot? Coincidenţă, informările s-au oprit chiar înainte de cumetria Mircea Băsescu-Bercea Mondial şi întâlnirile în care familia interlopului îi cereau fratelui preşedintelui să intervină la Traian Băsescu în favoarea lui Sandu Anghel.

Mail către Kovesi de la Mircea Băsescu
După ce Laura Kodruţa Kovesi îi dăduse o mână de ajutor luându-i dosarul procurorului Eugen Iacobescu, numele fostului procurorului general apare ca destinatar final al unui mail trimis de Mircea Băsescu, în calitate de simplu cetăţean, domiciliat în Constanţa. Mailul a fost trimis la 2 martie 2011, la 10 zile după arestarea preventivă a lui Bercea Mondial pentru tentativă de omor, iar destinatarul era judecătoarea Dana Tiţian, consilier al Procurorului General al României, Laura Codruţa Kovesi, conform ziuadeconstanta.ro. În mail, Mircea Băsescu anunţă că familia lui Bercea Mondial îi făcea vizite nocturne şi îi cerea să încerce să-l elibereze pe “tata”. Coincidenţă, Mircea Băsescu spunea acelaşi lucru zilele trecute şi în faţa judecătorului de la Tribunalul Bucureşti. Cum în operaţiunea de albire a fraţilor Băsescu trebuia să existe şi o variantă de rezervă. În paralel cu minimalizarea declaraţiei politice a Parlamentului prin care s-a cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu în urma acuzaţiilor aduse fratelui său, s-a inventat şi un alt scandal. Este vorba de un presupus trafic de influenţă pe care fostul şef al CJ Mehedinţi, Adrian Duicu l-ar fi făcut din cabinetul premierului Victor Ponta. Premierul, ca şi Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, invocat în acest scandal, a negat orice implicare.

×