x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un proiect inedit: “Pâinea Prieteniei”, cu seminţe din “zona morţii”

Un proiect inedit: “Pâinea Prieteniei”, cu seminţe din “zona morţii”

08 Oct 2013   •   17:49

Ministerul Alimentaţiei, Agriculturii şi Protecţiei Consumatorilor şi Asociaţia “FriendenBrot” din Germania, avându-l ca partener principal pe Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, au iniţiat proiectul “Peace and Agriculture”, implementat în România de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Prin acest demers,  ministerele agriculturii din statele central şi est europene, ţări foste comuniste, actuale membre UE, sunt invitate să aleagă un loc cu valoare simbolică pentru trecutul lor recent, unde să înfiinţeze o cultură de secară cu seminţe provenite din aşa numita zonă a morţii, din apropierea zidului Berlinului.

Recolta obţinută va fi trimisă la Berlin, unde, în cadrul unei ceremonii, se va coace pâinea comună, “Pâinea Prieteniei”, se arată într-un comunicat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

La octombrie 2013, ora 10:00, la Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia, se va desfăşura prima etapă a acestui proiect în România – însămânţarea – la care va participa ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin. Acesta va susţine, alături de partenerii implicaţi în acest proiect, o conferinţă de presă şi va vernisa o expoziţie de fotografii care prezintă scene din viaţa deportaţilor în Bărăgan.

La ora 12:00, în aceeaşi zi, reprezentanţii Ministerului Agriculturii, ai organizaţiilor partenere şi ai mass-media se vor deplasa în Câmpia Bărăganului, unde odinioară a fost comuna Rubla, pentru a asista la plantarea seminţelor de secară.


×