Procesul de la Buzau, in care sunt judecati responsabilii pentru retrocedarea Colegiului "Szekely Miko' din Sfantu-Gheorghe, a ajuns la final. Site-ul Judecatoriei Buzau a publicat vineri seara sentintele in dosarul retrocedarii colegiului.
Judecatoria Buzau a anulat decizia Curtii de Apel Brasov, din 2006, prin care colegiul si toate cladirile aferente sunt proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal si i-a condamnat pe cei trei membri ai comisiei de retrocedare la trei ani de inchisoare cu executare. Avocatii acestora vor ataca sentinta la o instanta superioara. Organizatiile politice maghiare din Romania au comentat sentinta ca fiind un precedent periculos pentru retrocedarea bunurilor bisericesti din Romania si pentru renationalizarea acestora. Instanta a dispus anularea in intregime a actului de retrocedare si stergerea Eparhiei Reformate din cartea funciara unde aparea ca proprietar al cladirii.
Istoria retrocedarii
In anul 2002, o comisie formata din reprezentatul Eparhiei Reformate din Ardeal, Marosan Tamas, subsecretarul de stat la Oficiul Regional pentru Relatii Interetnice din cadrul Ministerului Informatiilor Publice, Marko Attila, si juristul Ministerului de Justitie, Silviu Clim, au aprobat retrocedarea Colegiului
"Szekely Miko'. Inainte de retrocedare, caminele in care locuiau profesorii colegiului au fost cumparate de doua persoane fizice. Persoanele in cauza au depus o plangere penala impotriva membrilor comisiei. Dupa o investigatie ce a durat mai multi ani, Directia Nationala de Anticoruptie (DNA) a dispus, in 2010, trimiterea in judecata a membrilor comisiei pentru un prejudiciu adus statului, de 1,3 milioane de euro.
Tergiversari
Procesul celor trei a inceput in luna ianuarie a anului trecut, insa dupa mai multe amanari si un mars de protest al enoriasilor Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe (23 ianuarie 2011), DNA a obtinut mutarea procesului la Buzau. Dupa mai multe reactii ale pastorului Laszlo Tokes in Comisia Europeana, in care solicita achitarea celor trei invinuiti, cazul a ajuns si in atentia Washingtonului: "Este pregatita Ambasada SUA de la Bucuresti sa trimita un observator la procesul care va incepe la 6 septembrie 2011 la Buzau?', a intrebat la acea vreme senatorul de Ohio, Jean Schmidt, membra in comisia de la Washington pentru solutionarea problemelor din Europa si Euro-Asia.
UDMR: 'Sentinta e impotriva comunitatii maghiare"
Consiliul Reprezentantilor Unionali a adoptat, duminica, o luare de pozitie fata de condamnarea fostului secretar de stat Marko Attila in dosarul retrocedarii Colegiului "Székely Mikó" din Sfantu Gheorghe, seful UDMR, Kelemen Hunor, declarand ca sentinta e indreptata impotriva comunitatii maghiare.
Consiliul Reprezentantilor Unionali, miniparlamentul UDMR, intrunit, duminica, la Targu Mures, a adoptat o luare de pozitie prin care isi exprima sprijinul pentru fostul secretar de stat in Departamentul pentru Relatii Interetnice Marko Attila, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu contra interesului public in dosarul restituirii Colegiului "Székely Mikó" din Sfantu Gheorghe, transmite corespondentul Mediafax.
Luarea de pozitie a fost adoptata de reprezentantii CRU in unanimitate, in aceasta aratandu-se ca acuzatiile "sunt lipsite de fundament", fiind vorba de un "proces politic" si de "o adevarata vanatoare de vrajitoare, cu o hartuire rau intentionata indreptata, evident, si impotriva celor care reprezinta interesele maghiarilor".
"Ii asiguram pe cei afectati in urma acestui caz de restituire si asiguram opinia publica de faptul ca Uniunea Democrata Maghiara din Romania va face tot ce ii sta in putinta pentru ca problema procesului Mikó sa ajunga la cunostinta celor mai importante foruri internationale", se arata in luarea de pozitie, prin care se face apel la biserici, la sfera civila si comunitatea maghiara din Transilvania "sa isi exprime larga solidaritate civica".
"UDMR reactioneaza cu indignare si deosebita surprindere la faptul ca Marko Attila a fost condamnat, in prima instanta, la trei ani de inchisoare cu executare. DNA a intentat actiune in justitie pentru abuz impotriva interesului public, in legatura cu retrocedarea Colegiului «Székely Mikó». Condamnam categoric demersul penal impotriva lui Marko Attila si consideram nedreapta decizia luata in prima instanta. (...) Prin aceasta decizie judecatoreasca in prima instanta nu numai ca este hartuit secretarul de stat, dar in acelasi timp este renationalizata cladirea Colegiului «Székely Mikó», iar Biserica Reformata este obligata sa plateasca o despagubire in valoare de 1.100.000 de lei. In acest fel, principiile statului de drept sunt calcate in picioare cu desavarsire. In opinia noastra, suntem martorii unuia dintre cele mai josnice atacuri suferite de comunitatea maghiara din Transilvania. UDMR considera de nepermis si inacceptabil faptul ca este compromis in aceasta maniera necinstita un politician responsabil care si-a dus la indeplinire indatoririle tinand seama de interesele comunitatii maghiare din Romania si ale Uniunii. In acelasi timp, consideram revoltator faptul ca, prin aceasta decizie, justitia din Romania practic intoarce timpul si evoca cea mai intunecata perioada comunista, atunci cand decide renationalizarea unui imobil apartinand bisericii", se mai arata in textul documentului adoptat de CRU.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat de la tribuna CRU ca este nevoie de o solidarizare a reprezentantilor Uniunii cu Marko Attila, dar si cu ceilalti inculpati din acest dosar, intrucat acestia "au lucrat cinstit" si n-au facut niciun act de coruptie, aratand ca intre timp denuntatorul a fost arestat si condamnat intr-un alt dosar.
El a sustinut ca prin sentinta de condamnare a lui Marko Attila are loc de fapt "renationalizarea" Colegiului "Székely Mikó" din Sfantu Gheorghe, ceea ce "va da inapoi democratia" din Romania.
La randul sau, primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a sustinut ca exista "pericolul reintoarcerii perioadei Ceausescu", intrucat prin aceasta sentinta "nu Marko Attila, ci membrii comunitatii au fost condamnati la trei ani de inchisoare" si ca, in timp ce bisericile maghiare sunt "vaduvite" de imobilele care le-au apartinut, Biserica Ortodoxa Romana primeste cladiri care nu i-au apartinut.
"Se incearca renationalizarea unor cladiri care au apartinut bisericilor reformata, unitariana, evanghelica. E important sa va dati seama ca aceasta sentinta penala e data impotriva comunitatii maghiare", a spus Antal Arpad. (deak.istvan@jurnalul.ro)