Criminologii și psihologii atrag atenția asupra unui fenomen care se înregistrează în fiecare an, în perioada Sărbătorilor de iarnă. În ultimele zile au fost comiste deja mai multe crime oribile, un tânăr s-a sinucis, iar săptămâna trecută, o bandă de trei tâlhari a îngrozit orașul Botoșani, după ce au ajuns în stare gravă, la spital, cinci femei atacate pe stradă. Astfel de fenomene se intensifică înainte de Crăciun, când oamenii sunt afectați de depresie sau de nevoia de răzbunare pe cei pe care-i consideră vinovați de nefericirea lor. Și numărul furturilor din locuințe crește alarmant.
Specialiștii avertizează în primul rând femeile care sunt în pragul divorțului sau al despărțirii de partenerul de cuplu să fie foarte atente la reacțiile acestora, pentru a nu deveni victime. Studiile sociologice arată că 80% dintre cei care sunt în situația de a primi vestea deciziei de despărțire pe care a luat-o partenera de cuplu nu se pot împăca pur și simplu cu ideea unei separări și circa 10% dintre aceștia recurg la gesturi extreme, care înseamnă agresiune, sinucidere sau crimă. Cei care devin violenți consideră că li se ia dreptul la a fi fericiți, astfel încât ajung la răzbunare.
„Multe femei mizează pe o reacție matură și decentă din partea partenerului. Eroare fatală! De fapt, după un asemenea anunț, cel mai bine este să-i lași celui vizat un timp de respiro, o perioadă în care să poată «digera» o astfel de decizie, mai ales atunci când este unilaterală. O astfel de hotărâre presupune multiple schimbări în viețile celor doi, nu numai în ceea ce privește statutul social. Spun asta bazându-mă pe nenumăratele exemple întâlnite de mine de-a lungul carierei de polițist, precum și pe cele constatate în anii de documentare pentru emisiunile realizate”, explică specialistul criminolog Dan Antonescu, fost șef al Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei.
Statisticile sumbre ale Poliției arată că perioada Sărbătorilor de iarnă intensifică aceste reacții, astfel încât numărul crimelor conjugale crește cu circa 10%, pe fondul nemulțumirilor și labilității psihice a celor care se simt nedreptățiți. În ultimele trei zile s-au înregistrat deja patru astfel de fapte, în mai multe zone ale țării. După o căsnicie de 19 ani, un bărbat din localitatea clujeană Aghireșu Fabrici și-a călcat soția cu mașina, sâmbătă, apoi s-a sinucis, după ce primise vestea despărțirii. Într-o comună din Bacău, un bărbat de 49 de ani și-a ucis în bătaie concubina, tot sâmbătă, după o criză de gelozie.
Boală psihică nedeclarată
Considerată de unii psihiatri o boală psihică, gelozia duce la violență extremă și la vârste înaintate. Într-o altă comună din Bacău, un bărbat de 63 de ani a fost omorât în bătaie de vecinul lui, în vârstă de 66 de ani, săptămâna trecută, când victima și-a gasit soția în locuința celui acuzat acum de crimă. Dimineața, trupul fără viață al bărbatului zăcea în curtea presupusului amant al femeii. La Târgu Mureș, o femeie a fost dată dispărută săptămâna trecută, ultima oară fiind văzută în parcarea unui supermarket. Femeia era medic la spitalul județean și lector universitar. A fost găsită moartă, sâmbătă, îngropată în curtea concubinului. Anchetatorii presupun că oribila crimă s-ar fi petrecut din același motiv, al despărțirii anunțate de femeie.
Răzbunarea, gelozia, datoriile neonorate devin motive de agresiune. Autorii sunt, de regulă, persoane neinstrite, cvasiparanoice, iar consumul de alcool creează dezinhibiție. Anticipez multe fapte legate de întoarcerea din străinătate a românilor care vor intra în contact cu cei rămași aici și care nu acceptă ideea că rămân mai prejos. Tudorel Butoi, psiholog criminalist
Sinucideri din dragoste
Și numărul sinuciderilor, aparent fără motiv, crește în această perioadă cu circa 20%, din cauza depresiei care se accentuează, conform studiilor psihologilor. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, aceeași creștere de 20 de procente se înregistrează și primăvara, în special în preajma sărbătorilor de 1-8 martie sau de Paște. Dacă intervine și posibilitatea unei despărțiri anunțate de partenerul de cuplu, depresivul poate recurge la gestul extrem. Deja s-a înregistrat un astfel de caz, sâmbătă, când un elev de 18 ani, de la Liceul Teologic din Piatra-Neamț, s-a aruncat în râul Bistrița. Ultimul apel de pe telefonul mobil al tânărului a fost către o profesoară despre care apropiații lui spun că i-ar fi fost parteneră de cuplu, într-o relație ascunsă, pe care femeia nu o recunoaște. Cunoscuții spun că tânărul părea să nu ducă lipsă de nimic. Recent își cumpărase o mașină și avea rezultate foarte bune la școală. Surse din ancheta polițienească spun că motivul sinuciderii este, mai mult ca sigur, despărțirea anunțată de parteneră. Din statisticile Poliției reiese că numărul sinuciderilor este foarte mare în această perioadă, chiar dacă nu toate sunt comunicate presei.
De Sărbători e bine să nu se știe că proprietarii pleacă de acasă. Cei care se afișează pe Facebook la schi trebuie să știe că sunt oameni de meserie care le pot lăsa casele goale. Tudorel Butoi, psiholog criminalist
În această perioadă se înmulțesc alarmant, cu circa 40%, furturile din locuințe și tâlhăriile. „Cele mai multe furturi sunt cauzate de expunerea pe rețelele de socializare a celor care pleacă de acasă. În ultimii ani este în scădere acest fenomen, datorită acțiunilor de prevenție ale Poliției”, spune Dumitru Coarnă, vicepreședintele sindicatului polițiștilor, SNPPC. Ceea ce nu știu hoții și tâlharii este faptul că schimbările din Codul Penal le vor aduce pedepse cumulate, pentru toate faptele. Cei trei tâlhari de la Botoșani, care au bătut cu bestialitate cinci femei fără apărare, săptămâna trecută, ar putea ajunge la pedepse cumulate de peste 20 de ani.
Tâlharii de la Botoșani ar putea primi un maximum de pedeapsă de 12 ani pentru tâlhărie cu vătămare corporală, la care se adaugă câte o treime din pedepsele pentru celelalte patru cazuri, conform noului Cod Penal. Astfel, ar putea intra la închisoare cel puțin pentru următorii 20 de ani.