x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Agricultorii din Parlament. Iată cei mai mari moşieri dintre aleşi

Agricultorii din Parlament. Iată cei mai mari moşieri dintre aleşi

de Andreea Dumitrache    |    27 Iul 2015   •   20:00
Agricultorii din Parlament. Iată cei mai mari moşieri dintre aleşi
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR

Din cei 554 de senatori şi deputaţi, aproape jumătate dintre ei au investit în terenuri agricole, pe care fie le-au lucrat sau şi-au făcut ferme, fie le-au dat în arendă. Împreună, aleşii noştri deţin mii de hectare de pământ, aşa că nici nu-i de mirare că au făcut bani frumoşi.

Latifundiarul Parlamentului, campion la hectare, este deputatul PNL de Călăraşi, fost demo¬crat-liberal, Vasile Iliuţă. Acesta are 450 de hectare în localitatea Vâlcelele, cumpărate împreună cu soţia sa. Din 1994, deputatul Iliuţă şi-a tot mărit moşia, cumpă¬rând pământ aproape în fiecare an. Ultimele cincizeci de hectare le-a cumpărat în 2014. Terenul l-a dat în arendă celor trei societăţi de producţie la care chiar el şi familia sunt acţionari. Sutele de hectare i-au adus anul trecut lui Iliuţă un câştig de aproape 130.000 de lei, adică în jur de 30.000 de euro. „De societăţi şi de pământuri se ocupă fiul meu, care este absolvent de agronomie. În total, societăţile noastre lucrează în arendă 4.500 de hectare pe care se cultivă grâu. Eu, personal, mi-am propus să mai cumpăr vreo 50 de hectare anul acesta, să ajung la 500 de hectare, aşa, pentru siguranţa familiei mele. Facem asta de mult, asta e meseria noastră”, a declarat pentru Jurnalul Naţional depu¬tatul Vasile Iliuţă.

Bărbatul - la Parlament, nevasta - pe tarla
Pe locul doi la capitolul teren agricol se află deputatul PSD de Tulcea, Ion Bălan. Acesta are 421 de hectare de pământ în localitatea Baia, cumpărate în ultimii zece ani, alături de soţie. Nici el n-a muncit pământul, ci l-a dat în arendă către mai multe firme, dar şi persoane fizice. Deşi are ceva mai puţin pământ faţă de liberalul Iliuţă, depu¬tatul Bălan a câştigat mai mulţi bani în urma arendei. Anul trecut, parlamentarul a încasat 226.948 de lei, adică peste 50 de mii de euro. Şi Ion Bălan are o societate agricolă al cărei admi¬nistrator este soţia. Societatea are în lucru 2.200 de hectare şi trei ferme. „Asta fac de când mă ştiu, asta îmi place. Cine zice că agricul¬tura este grea nu este adevărat, este şi frumoasă. Am şi 50 de hectare pe care cultiv vie, acum vreau să-mi fac şi o cramă. De când sunt în politică nu mă mai ocup aşa de tare, e soţia mea, iar fiecare fermă are directori şi 60 de angajaţi în total”, a declarat pentru Jurnalul Naţi¬onal deputatul Ion Bălan.

Când DNA ascultă „glasul pământului”

Pământul nu este doar un izvor de prosperitate pentru parlamentarii cu iniţiativă. Unii au dat dovadă de prea multă iniţiativă, iar deputaţii Viorel Hrebenciuc (foto) şi Ioan Adam au fost reţinuţi câteva luni bune în arest pentru implicarea lor în retrocedarea ilegală a peste 43.000 de hectare de pădure în favoarea lui Paltin Sturdza, în schimbul unor sume de bani. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi senatorul PNL Tudor Chiuariu, care i-ar fi cerut mită 3.000.000 de euro lui Sturdza. Procurorii au declanşat urmărirea penală şi împotriva senatorului Ilie Sârbu, tot pentru implicare în retrocedări ilegale. Cât priveşte celebra moşie de la Nana a lui Traian Băsescu, procurorii nu au descoperit deocamdată ilega¬lităţi în efectuarea tranzacţiei, însă scandalul a scos la iveală că unele dintre terenurile din comună au fost retrocedate ilegal în anii ’90, astfel că Ioana Băsescu s-a trezit cu sechestru pus pe terenuri. Le poate utiliza în continuare în scop agricol, dar nu le mai poate înstrăina.

Pe locul trei îl găsim pe fostul om de casă al Elenei Udrea, Marin Anton (fost PDL, fost PNL, fost PMP, actualmente la UNPR. Marin Anton are 30 de terenuri, care ajung la peste 200 de hectare în judeţele: Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Buzău şi Prahova. Are o avere estimată de revista Forbes la 10 milioa¬ne de euro şi, mai nou, câştigă bani din struguri, mere şi prune. Anul trecut, viţa-de-vie i-a adus o producţie de peste 250 de tone de struguri, iar anul acesta se aşteaptă la mai mult. Când se vor coace strugurii vor fi strânşi, iar apoi vânduţi către un producător de vinuri româneşti pe bani buni.
 

×