x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu şi Stolojan au spălat 7 milioane $. Roşca Stănescu: în 2004, Băsescu a folosit în campanie bani negri veniţi din Cipru

Băsescu şi Stolojan au spălat 7 milioane $. Roşca Stănescu: în 2004, Băsescu a folosit în campanie bani negri veniţi din Cipru

06 Noi 2013   •   21:12
Băsescu şi Stolojan au spălat 7 milioane $. Roşca Stănescu: în 2004, Băsescu a folosit în campanie bani negri veniţi din Cipru
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

După ce în urmă cu doar o zi senatorul PNL şi jurnalistul Sorin Roşca Stănescu a lansat bomba, dezvăluind că preşedintele Traian Băsescu deţine depozite de bani în bănci aflate în Insulele Seychelles, la aceeaşi bancă la care deţin depozite şi Elena Udrea, dar şi fostul procuror şef al DNA, actualul judecător CCR Daniel Morar, miercuri, 6 noiembrie 2013, liberalul a adus probe care ar demonstra că Traian Băsescu şi Theodor Stolojan au spălat 7 milioane de dolari.

Totul s-a petrecut, potrivit declaraţiei politice a senatorului liberal Sorin Roşca Stănescu din data de 6 noiembrie, în anul 2004, în zilele de 4, 12 şi 19 noimebrie, când prin cinci viramente a fost transferată suma de 7 milioane de dolari în contul deschis la Bancpost Bucureşti de către Alianţa D.A. La acea vreme, preşedintele PD era Traian Băsescu, iar liderul PNL era Theodor Stolojan. Transferul sumei de 7 milioane de dolari a fost făcut de Laiki Bank Cyprus, prin intermediul băncilor Brown Brothers Harriman and Corporation şi Bank of Canton of California San Francisco.

Potrivit declaraţiei politice a senatorului PNL, cele 7 milioane nu au fost declarate, astfel că Traian Băsescu a folosit bani negri în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. Dovada transferurilor efectuate stă în cele cinci documente bancare pe care le prezintă senatorul.

Ce spune legea
Legea nr. 43/2003 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale prevede ca suma totală a donaţiilor să fie publicată în  Monitorul Oficial al României, partea a treia, până la data de 31 martie a anului următor.
În acest caz, Sorin Roşca Stănescu susţine că prevederile legislative au fost încălcate, la fel ca şi reglementările care previn şi sancţionează operaţiunile de spălare a banilor.
____________________________________

Declaraţia politică a senatorului
Prezentăm în continuare declaraţia politică a senatorului PNL Sorin Roşca Stănescu, din data de 6 noiembrie 2013:
“Traian Băsescu şi Theodor Stolojan au spălat 7 milioane USD În anul 2004, în contul deschis la Bancpost Bucureşti de către Alianţa D.A., în zilele de 4, 12 şi 19 noiembrie, prin cinci viramente, a fost transferată suma de 7 milioane USD. Preşedintele PD era, în 2004, Traian Băsescu care, în acelaşi an, a candidat la funcţia prezidenţială şi a reuşit, la limită, să-l învingă pe contracandidatul său, Adrian Năstase. Preşedintele PNL era Theodor Stolojan care, iniţial, conform algoritmului Alianţei D.A., urma să candideze pentru Cotroceni, dar a abandonat în favoarea lui Traian Băsescu. Această sumă totală de 7 milioane USD a provenit de la Laiki Bank Cyprus, iar plăţile au fost făcute prin intermediul băncilor Brown Brothers Harriman and Corporation şi Bank of Canton of California San Francisco.
Conform Legii nr. 43/2003 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, în vigoare în 2004, era obligatoriu ca suma totală a donaţiilor să se publice în Monitorul Oficial al României, partea a treia, până la data de 31 martie a anului următor. Această prevedere legală a fost încălcată.
Este limpede că, într-o formă netransparentă, în tot sau în parte, această sumă de 7 milioane USD a fost utilizată, sub formă de bani negri, în campania electorală prezidenţială a domnului Traian Băsescu.
Ne aflăm într-un caz tipic de încălcare flagrantă nu numai a legii electorale, dar şi a reglementărilor care previn şi sancţionează operaţiunile de spălare a banilor.
Niciodată nu este prea târziu ca Traian Băsescu şi Theodor Stolojan şi, dacă este cazul, şi alte persoane vinovate să răspundă pentru încălcări grave ale legislaţiei penale. Reamintesc faptul că într-un dosar extrem de dubios, intitulat «Trofeul calităţii», Adrian Năstase, împreună cu alte persoane, a fost condamnat la închisoare în baza unor probe indirecte şi întrun dosar în care, dacă sumele vehiculate ar fi reale, ele sunt infinit mai mici decât acei 7 milioane USD, manipulaţi  în numele Alianţei D.A.
Pentru a nu mai lăsa loc niciunui dubiu, pentru a permite opiniei publice şi instituţiilor abilitate ale statului să verifice în amănunţime acuzaţiile pe care le fac prin prezenta declaraţie politică, postez toate cele cinci documente bancare care dovedesc veridicitatea informaţiilor pe care le furnizez astăzi”.
___________________

UPDATE 22:17
- În cadrul emisiunii Sinteza zile, realizată de Antena 3,  jurnalistul Radu Tudor a anunţat că, în urma difuzării materialelor făcute publice de senatorul Sorin Roşca Stănescu, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor s-a autosesizat în acest caz











* Articol preluat de pe site-ul luju.ro, intertitlurile aparţin redacţiei


×