Mânia lui Traian Băsescu, exprimată miercuri seara la TVR, împotriva PDL, nu are drept cauză votul împotriva arestării lui Păsat şi faptul că partidul a ignorat îndemnul său în privinţa luptei anti-corupţie, ci faptul ca el însuşi, Zeus, îşi pierde influenţa şi puterea asupra partidului. Mai mult, Băsescu a fost exclus de la negocierile pentru şefia partidului, purtate exclusiv de gruparea Blaga-Videanu cu şefii organizaţiilor judeţene.
Nemulţumirea lui Băsescu este legată în principal de modul în care negocierile pentru alegerile interne din mai conturează înfrângerea grupărilor păstorite de el. Emil Boc, vehiculat când retras din cursă, când readus drept candidat favorit al lui Băsescu, este marginalizat total în negocierile actuale pentru funcţiile de conducere în PDL. Elena Udrea însăşi, după ce a pierdut startul cu al său candidat Falcă, retras şi el din cursă, încearcă să obţină o împăcare cu Vasile Blaga, de teamă că va rămâne fără funcţie după Convenţia Naţională a PDL din luna mai. Şi baronii locali controlaţi până acum de Elena Udrea au deschis negocieri cu gruparea Blaga-Videanu în dorinţa de a-şi securiza poziţiile contra voturi la alegerile pentru preşedinţia partidului.
În acest context, cu o masă critică în teritoriu favorabilă candidaturii lui Vasile Blaga la preşedinţia PDL, cu jumătate dintre filialele partidului de partea grupării acestuia, cu Elena Udrea în negocieri cu aceiaşi rivali, şi cu gruparea “intelectualilor” aflată într-o poziţie obscură şi fără nici o şansă de accedere în structura de conducere, Traian Băsescu s-a văzut obligat să ameninţe că va rupe relaţiile cu PDL, sub pretextul că acesta nu mai ţine cont de părerile sale. Totuşi, a spus el la TVR, mai are încă ceva de spus în privinţa alegerilor din partid, şi s-a autoinvitat să îşi spună părerea, dar “nu pe grupuri, ci cu toţi şefii de organizaţii de faţă”.
Băsescu l-a atacat frontal pe Vasile Blaga, spunând că “cine se bate doar pentru putere, mai bine să-şi mai amâne foamea de putere”. “Cine se bate doar pentru putere, mai bine să-şi mai amâne foamea de putere. Să lase pe cei care vor să scoată România din dificultate, s-o reaşeze, să devină funcţională şi performantă, să-i lase în pace, s-o scoată, dacă tot s-au găsit câţiva politicieni care să-şi asume costul politic uriaş al acestei acţiuni”, a spus Băsescu, precizând că PDL se “auto-condamnă” dacă nu îşi înnoieşte echipa de conducerea şi nu revine la valorile care au consacrat partidul, cum ar fi lupta anti-corupţie, susţinând competiţia din cadrul formaţiunii. Băsescu a insistat pe ideea de competiţie şi echipă înnoită, fiind de părere că, în acest moment, PD nu mai este la stadiul la care să-şi aleagă conducerea prin negociere.
Fulgerele aruncate de Zeus în capul celor din Modrogan nu i-au impresionat însă prea tare pe aceştia. Radu Berceanu s-a arătat ieri insensibil la şantajul sentimental venit de a Cotroceni. Întrebat dacă băsescu a rupt relaţiile cu PDL, Berceanu a comentat “O fi supărat, de dânsul depinde decizia, nu e o chestiune reciprocă”. Berceanu a sugerat şi că Băsescu nu mai are dreptul să dea indicaţii PDL în privinţa alegerilor: “Acum sunt niste etape normale care aşază lucrurile înainte de congres, singura diferenţă este că atunci (n.red.congresele anterioare) nimeni nu făcea recomandări”.
Surse din conducerea PDL susţin că Vasile Blaga nu s-a decis “100%” să candideze la şefia PDL, dar că “există mari şanse să îşi facă publică candidatura, echipa şi platforma după 19 februarie”. Echipa lui Blaga îi va cuprinde pe greii fostului Partid Democrat, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Sorin Frunzăverde, Ioan Oltean, Cezar Preda, dar nu este clar încă, dat fiind că negocierile sunt în toi, dacă va fi cooptat şi Teodor Baconschi, drept exponent al noii gărzi. De partea cealaltă, se vehiculează intenţia lui Traian Băsescu, aflat în lipsă de soluţii şi exclus de la negocieri, de a le cere pedeliştilor să amâne alegerile interne până în 2012, în speranţa că până atunci va reuşi să îşi refacă influenţa asupra partidului, pentru a putea trage din nou sforile.