x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce spune Băsescu despre plângerea penala împotriva premierului Dăncilă

Ce spune Băsescu despre plângerea penala împotriva premierului Dăncilă

20 Mai 2018   •   13:40
Ce spune Băsescu despre plângerea penala împotriva premierului Dăncilă

Senatorul Traian Băsescu, preşedinte PMP, a declarat că plângerea penală formulată de preşedintele PNL, Ludovic Orban, împotriva premierului Viorica Dăncilă este una "neinspirată" şi care se va solda cu "nimic". 

"Suntem într-o situaţie inedită în care Opoziţia face o plângere penală prim-ministrului cu acuzaţia de înaltă trădare. Mai sunt vreo două-trei (acuzaţii - n.r.), dar înaltă trădare, adică greu de susţinut o astfel de acuzaţie, este efect al faptului că premierul a efectuat o vizită în Israel la invitaţia omologului israelian şi asta a şi stârnit reacţii, nu numai la noi. (...) Cred că a fost neinspirată ca acţiune, mai ales prin motivarea pe care a dat-o. Părerea mea este că se va solda cu nimic", a declarat Traian Băsescu, sâmbătă, la România Tv. 

Liderul PMP a mai spus, pe de altă parte, că nu crede că Parchetul va intra într-un "joc" care să conducă la suspendarea premierului de către şeful statului. 

"Dacă, prin absurd, Parchetul ar intra, nu va intra preşedintele", a completat el. 

Fiind întrebat de ce nu vede posibilă varianta ca şeful statului să ajungă la suspendarea prim-ministrului din moment ce i-a cerut de mai multe ori demisia, Băsescu a spus: "Una e să-i ceri cu vorba şi alta e să te compromiţi într-un act oficial, pentru că niciodată nu se va putea materializa acuzaţia de înaltă trădare". 

Liderul PMP a subliniat, însă, că originea problemei se află la premier, care nu l-ar fi informat pe preşedinte despre discutarea în Guvern a documentului privind subiectul mutării amabasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. 

"Dacă dăm puţin ceasul înapoi vedem că originea problemei este chiar la doamna Dăncilă, pentru că dânşii au discutat Nota referitoare la mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim într-o şedinţă de Guvern. Şi dacă ne uităm la articolul 87 din Constituţie, articolul ăsta spune aşa: preşedintele României poate lua parte la şedinţa Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice. Această problemă a mutării ambasadei este o problemă de politică externă. Întrebare? A informat Guvernul pe preşedinte că are pe ordinea de zi o problemă de politică externă? Din câte ştiu eu nu a fost informat niciodată preşedintele", a declarat el. 

Liderul PMP a adăugat că în condiţiile în care şeful statului nu a fost informat de Guvern, premierul ar putea fi făcut vinovat de "lipsă de cooperare loială între instituţii, dar, asta nu există în Codul penal". 

"Cel mult în codul administrativ, dacă vreţi, de bune relaţii instituţionale, pentru că politicienii nu trebuie să se iubească, dar trebuie să aplice corect Constituţia şi această sancţiune nu există Codul penal pentru neinformarea preşedintelui legată de ordinea de zi. Şi atunci e doar o chestiune de cooperare loială între instituţii, dar, trecând peste cooperarea loială vorbim despre responsabilitatea morală. De unde a pornit acest scandal? De la faptul că premierul nu l-a informat pe preşedinte că are pe ordinea de zi un asemenea subiect. Preşedintele putea să participe sau nu, dar dacă nu a fost informat este clar că este responsabilitatea premierului, responsabilitatea morală pentru funcţionarea cu lipsă de loialitate faţă de instituţia prezidenţială", a mai declarat Băsescu. AGERPRES

×