x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Consilierul lui Maior, vizat într-o anchetă de furt din banii CNAS

Consilierul lui Maior, vizat într-o anchetă de furt din banii CNAS

de Ion Alexandru    |    01 Sep 2017   •   07:00
Consilierul lui Maior, vizat într-o anchetă de furt din banii CNAS
Sursa foto: DIANA OROS

Fostul consilier al ex-șefului SRI, George Maior. Nicolae Sergiu Ciobanu, a fost ridicat ieri, de DNA, într-o anchetă care vizează fraude la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, Procurorii au efectuat joi 50 de percheziţii la cele două instituții, precum și la sediile mai multor firme private, în dosar fiind implicat și directorul general al CNAS, Marian Burcea.

Acțiunea de ieri a procurorilor are legătură cu decontarea de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate a unor servicii fictive de îngrijire la domiciliu, fapte presupus a fi fost săvârșite în perioada ianuarie 2016 – august 2017. Sumele vehiculate, pe surse, de anchetatori ca fiind rezultate din aceste operațiuni ar fi de aproximativ 3 milioane de euro (13,2 milioane de lei).

Mai multe persoane au fost conduse, ieri, la sediul DNA, printre care mai mulți funcționari ai Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, suspectați că au aprobat decontarea, în câteva sute de dosare medicale întocmite în fals, a unor servicii de îngrijire mediclală. Acești funcționari ar fi beneficiat de sprijinul unor factori de conducere din cadrul Casei București, dar și din Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Se vorbește, în acest dosar, de pacienți fictivi care beneficiau de aceste servicii în detrimentul unor persoane care, în mod real, aveau nevoie de aceste servicii. Procurorii au ridicat, în acest sens, în urma perchezițiilor, mai multe documente și înscrisuri, existând indicii potrivit cărora raportările lunare necesare decontărilor erau întocmite în fals, iar pentru a realiza acest lucru, cei implicați introduceau sau ștergeau date din calculatoarele CNAS. În acest caz, anchetatorii vorbesc despre săvârșirea unor infracţiuni de luare şi dare de mită, trafic de influenţă, constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și fals informatic.

În paralel, ancheta urmărește și lămurirea unor aspecte legate de activitatea unor funcționari din cele două instituții publice cu atribuții de control și de constatare a contravențiilor, suspectați că ar fi primit mită din partea unor firme care se ocupă cu prestarea de servicii de asistenţă medicală la domiciliu. Ancheta ar fi pornit, spun surse judiciare, de la un raport al Curții de Conturi care ar fi descoperit că, la nivelul CNAS şi CSAMB, ar fi avut loc deconturi fictive ale unor medicamente, în valoare de 7,5 milioane de euro, pentru pacienţi inexistenti. Rapoartele de decontare ar fi fost, de asemenea, întocmite în mod fraudulos.

La DNA a juns, ieri, în acest dosar, și Nicolae Sergiu Ciobanu consilier al directorului SRI, George Cristian Maior, până la finalul mandatului acestuia. Se pare că Ciobanu are legătură cu una dintre firmele implicate în această afacere. Sergiu Ciobanu l-a mai consiliat pe Maior și la Ministerul Apărării Naționale. Tot la DNA a ajuns și actualul director al CNAS, Marian Burcea. Până la ora închiderii ediției, audierile nu au fost finalizate.

 DNA lovește cu un dosar cu peste 10,5 milioane de euro prejudiciu, în care sunt implicate personaje apropiate Binomului

 

 

 

×