x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete DNA și procurorul Jean Uncheșelu, dați în judecată de Victor Ponta, pentru fabricare de dosar politic

DNA și procurorul Jean Uncheșelu, dați în judecată de Victor Ponta, pentru fabricare de dosar politic

de Ion Alexandru    |    02 Mai 2024   •   00:05
DNA și procurorul Jean Uncheșelu, dați în judecată de Victor Ponta, pentru fabricare de dosar politic

Victor Ponta l-a dat în judecată pe procurorul Jean Uncheșelu, cel care a instrumentat cauza „Turceni-Rovinari”. Pârâți mai sunt Direcția Națională Anticorupție și Ministerul Finanțelor

Fostul prim-ministru Victor Ponta a deschis, la Tribunalul București, un proces civil, având ca obiect „acțiune în răspundere delictuală”, chemându-i în judecată pe procurorul DNA, în prezent transferat la EPPO, Jean Uncheșelu, Ministerul Finanțelor Publice și Direcția Națională Anticorupție. Ponta îl acuză pe Uncheșelu că, la comanda Laurei Codruța Kovesi, i-a fabricat un dosar politic – cauza „Turceni – Rovinari”, în care Înalta Curte a dispus achitare definitivă, la sfârșitul anului trecut. Fostul premier a evitat, însă, să o cheme în judecată și pe Laura Codruța Kovesi, cu toate că o consideră responsabilă pentru instrumentarea acestui dosar. Victor Ponta precizează că nu vrea bani de la statul român, ci vrea ca Uncheșelu să plătească personal, „din salariul de sute de mii de euro pe an” pe care îl câștigă de la Parchetul European.

Pe rolul Tribunalului București a fost înregistrat, la data de 26 aprilie 2024, un dosar, având numărul 1389/3/2023, unde fostul premier al Guvernului României, Victor Viorel Ponta, are calitatea de reclamant, iar, la rubrica „pârâți” regăsim Statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, Direcția Națională Anticorupție și celebrul procuror DNA Jean Nicolae Uncheșelu, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai Laurei Codruța Kovesi.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secției a III-a Civilă a Tribunalului București, iar procesul are ca obiect „acțiune în răspundere delictuală”. Instanța nu a alocat, până în prezent, un prim termen de judecată pe fondul cauzei.

Acțiunea lui Victor Ponta este un răspuns al acestuia după ce, la finalul anului trecut, fostul premier a fost achitat definitiv într-un dosar instrumentat de procurorul Jean Uncheșelu. Este vorba despre celebrul dosar „Turceni – Rovinari”, dosar care a fost început de DNA în timp ce Victor Ponta exercita funcția de șef al Executivului.

Vrea ca despăgubirea să fie plătită de procuror, nu de statul român

Într-un interviu televizat, Ponta a confirmat acțiunea înaintată Tribunalului București. Acesta a declarat că „este un gest normal, pentru că nu a fost vorba numai de mine, cu faimosul dosar făcut de Uncheșelu, în care, evident, am fost achitat de către judecători. Practic, s-a schimbat un Guvern pe care mulți oameni l-au votat. Prin această acțiune pe care o fac, vreau să se înțeleagă foarte clar, că în cazul meu, ca și în alte cazuri, domnul Uncheșelu, sub coordonarea doamnei Kovesi, nu a făcut dosare așa cum scrie în Constituție, să îi prindă pe hoți, ci au făcut dosare politice, în scop politic, ceea ce nu ar trebui să se mai întâmple vreodată”.

Fostul premier susține că nu vrea niciun ban de la statul român. „Pentru că statul român însemnăm noi. Tot noi. Numai în 2023, statul român, prin Ministerul de Finanțe, a plătit pentru greșeli ale unora gen Uncheșelu, vreo 17 – 18 milioane de euro. Practic, le-am plătit noi, din banii noștri. Eu nu vreau așa ceva. Eu vreau ca domnul Uncheșelu, care a primit ca premiu pentru toate aceste dosare politice faptul că a fost luat procuror european, acolo unde doamna Kovesi este șefă, și câștigă sute de mii de euro pe an, vreau ca el să plătească. Nu este vorba despre mine. Este vorba despre faptul că trebuie să repunem lucrurile într-o normalitate. Cine greșește trebuie să plătească. Au greșit doama Kovesi, Uncheșelu, Portocală, ei trebuie să plătească. Foarte mulți oameni au avut de suferit. Eu, cumva, trebuie să folosesc faptul că sunt mai cunoscut, că sunt o voce cunoscută, să facem un precedent”, a mai adăugat Victor Ponta.

În ciuda faptului că, în principiu, Ponta o consideră vinovată și pe Laura Codruța Kovesi, totuși, în acest proces de la Tribunalul București, fostul premier nu a chemat-o în judecată și pe fosta șefă a DNA.

Dosarul, închis de ÎCCJ, pentru că fapta nu este prevăzută de legea penală

Reamintim că, în 2015, DNA, sub „bagheta” lui Jean Uncheșelu, l-a trimis în judecată pe fostul ministru al Transporturilor, Dan Șova, în calitate de asociat coordonator al Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, 17 fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani.

În același dosar, a fost trimis în judecată și premierul în funcție de la acea dată, Victor Ponta, pe care DNA l-a acuzat în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor Viorel”.

Șova era acuzat că a încheiat cu CET Rovinari trei acte adiționale la un contract de consultanță, prin casa sa de avocatură, contract și acte adiționale care ar fi produs un prejudiciu de 1.665.717.41 de lei. Procurorul Jean Uncheșelu a mai notat în rechizitoriu că, în 30 august 2007, între SCA „Șova și Asociații” și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor Viorel” s-a încheiat o convenție de colaborare profesională, în sumă de 2.000 de euro. Această convenție a fost, ulterior, suplimentată prin acte adiționale, ajungându-se la o sumă de 181.439,38 de lei. Uncheșelu susținea că aceste sume au fost plătite pentru servicii fictive. 

Culmea, ANAF s-a constituit parte civilă în procesul penal cu 51.321 de lei față de Victor Ponta. Rezultatul – la data de 28 decembrie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus achitarea definitivă a lui Șova și Ponta, pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.

Anchetatorul-pârât, palmares impresionant de dosare cu politicieni picate în instanțe

„Jurnalul” a dezvăluit, recent, că Jean Uncheșelu, fost fotbalist la echipa avocaților olteni „Oltenia Bars” și ex-profesor de sport, a intrat în procuratură la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Apoi, direct de aici, a fost transferat de către Laura Codruța Kovesi la DNA – Structura Centrală, devenind unul dintre oamenii de bază ai „Zeiței Anticorupție”.

În afară de dosarul lui Ponta, un alt dosar instrumentat de Uncheșelu este cel al emiterii celebrei Ordonanțe de Urgență 13/2017, situație care a ajuns inclusiv la Curtea Constituțională, instanța arătând că emiterea unui OUG nu poate face obiectul unui dosar penal. 

În 2022, Jean Uncheșelu a fost detașat la EPPO, de unde, conform declarației de avere completate anul trecut, Uncheșelu a încasat un salariu anual de 278.285,7 lei. Soția sa este judecător la Tribunalul București.

Luna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție a pus cruce unui alt dosar procurorul Jean Uncheșelu, cel care a fabricat mai multe dosare cu politicieni, soldate cu achitări de răsunet. În speță, este vorba despre dosarul în care „Zeița Anticorupție” a încercat, în anul 2016, să-l înfunde pe soțul primăriței din Craiova, Lia Olguța Vasilescu, actualul eurodeputat PSD Claudiu Manda. În fapt, dosarul se referă la o presupusă traficare a influenței de lider al organizației județene a PSD pe lângă un director, pentru a câștiga… 65 de voturi la alegerile locale într-o comună din Dolj.

 

×