x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Povestea incredibilă a astronautului rus abandonat în spațiu

Povestea incredibilă a astronautului rus abandonat în spațiu

de Redacția Jurnalul    |    01 Mai 2024   •   22:15
Povestea incredibilă a astronautului rus abandonat în spațiu
Sursa foto: Hepta

Sergei Krikalev este un cosmonaut rus, abandonat în spațiu timp de peste un an.  

De-a lungul carierei sale, el a pretrecut în total pese 800 de zile în cosmos, la bordul Stației Spațiale Internaționale, Mir și navei Soyuz, potrivit NASA. 

Krikalev a decolat, în 1991, de la Centrul Spațial Baikonur și a ajuns la bordul stației spațiale Mir pe 18 mai. Aceasta era cea de-a 2-a misiune a sa către stația spațială. El a fost însoțit de cercetătorul rus Anatoly Artebarsky și cercetătoarea britanică Helen Sharman. 

După 7 luni de când a ajuns pe Mir, Uniunea Sovietică a început să se destrame iar Krikalev a rămas fără țară. 

Baikonur și aria de aterizare se aflau în Kazakhstan, o țară nou formată și fără resurse financiare în urma situației politice. 

„Cel mai puternic argument era cel economic, pentru că acest lucru le permite să economisească resurse aici,” a spus  Krikalev când se afla pe Mir. „Au zis că e dificil pentru mine. Că nu e bine pentru sănătatea mea. Dar situația din țară e atât de dificilă încât economisirea trebuie să fie prioritatea principală.” 

Misiunea s-a prelungit și Krikalev a devenit cosmonautul abandonat în spațiu. Astronauții care l-au însoți s-au întors acasă înaintea lui. La circa 10 luni după ce a părăsit Pământul, Krikalev a primit vestea că i-a fost găsit un înlocuitor. 

Probleme de sănătate

Oasele și mușchii se deteriorează în spațiu, astfel că misiunea prelungită i-a afectat sănătatea lui Krikalev.

„El s-a antrenat pentru 5 luni în spațiu,” a declarat Cathleen Lewis, expertă în cadrul Muzeului Național Spațial. „Nu se antrenase pentru o misiune de 1 an.” 

Krikalev mai e numit și „ultimul cetățean sovietic”. EL s-a întors pe Pământ pe 25 martie 1992, după 311 de zile petrecute în spațiu. 

„Psihologic, presiunea dispăruse,” a declarat Krikalev după întoarcerea sa. „A fost un moment. Nu cred că o putem numi euforie, dar a fost ceva foarte plăcut.” 

Însă recordul pentru cel mai lung timp petrecut în spați este deținut de Oleg Kononenko, un cosmonaut de la Roscosmos. El a stat în spațiu 878 de zile, 11 ore, 29 de minute și 48 de secunde în spațiu, înainte să iasă la pensie în 2017, potrivit useit.ro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cosmonaut Rusia serghei krikalev