x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cristian Rizea, devenit Mihai, este vedetă într-o „gâlșeavă”-monstru la Chișinău. Povestea deputatului care a fugit de Kovesi și a dat de Dodon

Cristian Rizea, devenit Mihai, este vedetă într-o „gâlșeavă”-monstru la Chișinău. Povestea deputatului care a fugit de Kovesi și a dat de Dodon

de Ion Alexandru    |    04 Noi 2020   •   10:21
Cristian Rizea, devenit Mihai, este vedetă într-o „gâlșeavă”-monstru la Chișinău. Povestea deputatului care a fugit de Kovesi și a dat de Dodon

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a semnat, ieri, decretul prin care a retras cetățenia basarabeană eliberată pe numele lui Cristian Luigi Mihai, în realitate Cristian Rizea, fost deputat în Parlamentul României, fugit de doi ani la Chișinău, după ce a primit o condamnare de patru ani și opt luni cu executare. 

 

Cristian Rizea figurează, în prezent, ca urmărit internațional, încă din data de 19 martie 2019, după ce, în 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitive la patru ani și opt luni de închidoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani. Rizea a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi cerut și primit mită 300.000 de euro de la un om de afaceri. În 2018, fostul parlamentar a reușit să obțină cetățenia moldovenească, sub numele de Cristian Luigi Mihai, el fiind deputat, anul trecut, la Chișinău, moment în care Ministerul Justiției de la București a formulat o cerere de extrădare. 

Președintele moldovean Igor Dodon declara, la sfârșitul lunii trecute, că că așteaptă o notă informativă din partea Agenției Servicii Publice și decizia Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova, pentru a putea semna decretul privind retragerea cetățeniei moldovenești cetățeanului român Cristian Rizea. Motivele invocate pentru acest demers ar avea legătură cu modul mai puțin legal în care ar fi fost obținută cetățenia.

 

Apropiat de “Anaconda”, de la SRI

 

Cristian Rizea a devenit cunoscut în spațiul public din România nu atât în calitatea sa de om politic, cât mai ales în aceea ce apropiat și de partener de vacanțe al generălesei “Anaconda”, pe numele adevărat Elena Istode, fosta șefă a ofițerilor acoperiți din SRI. “Anaconda” a fost trecută în rezervă, de către Klaus Iohannis, în anul 2017. 

Ieri, pe surse, în Republica Moldova s-a rostogolit informația că Cristian Rizea ar fi fost reținut la Chișinău, Ulterior, fostul deputat a dezmințit știrea, printr-o postare pe contul său de socializare. Acesta scrie că “infractorii pe care îi devoalez au plătit milioane de euro mafiei politice din Moldova, condusă de Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, pentru a-mi retrage în mod abuziv cetățenia Republicii Moldova! Mă voi lupta în instanță aici la Chișinău și sper cu ajutorul vostru și al lui Dumnezeu să pot reuși!”.

 

Decretul, contestat în instanță

 

Alexandru Morărescu, avocatul lui Cristian Rizea, a declarat, ieri, pentru “știripesurse.ro”, că, în acest moment, este prematură discuția despre iminența unei extrădări.  “Însă îmi exprim convingerea că procedurile în cazul domnului Rizea Cristian vor fi respectate cu strictețe”, a adăugat acesta.

La ora închiderii ediției, Rizea a transmis că avocații săi de la Chișinău au depus deja o cerere în instanță,  pentru anularea decretului prin care i-a fost retrasă cetățenia.

 

Rizea: “Infractorii pe care îi devoalez au plătit milioane de euro mafiei politice din Moldova”

 

×
Subiecte în articol: Cristian Rizea igor dodon