x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum a înăbuşit Dragnea puciul lui Hrebenciuc 

Cum a înăbuşit Dragnea puciul lui Hrebenciuc 

de Marius Gîrlașiu    |    21 Sep 2017   •   09:10
Cum a înăbuşit Dragnea puciul lui Hrebenciuc 

Liviu Dragnea a confirmat marţi seară un scena­riu-bombă care circula de câteva zile pe scena politică. Eminenţa cenuşie Viorel Hrebenciuc, sforarul vechiu­lui PSD, a fost artizanul unui puci eşuat care urmărea decapitarea actualului lider social-democrat. În partid, însă, marile probleme le creează fostul premier Victor Ponta, suspectat de pesedişti de înţelegeri oculte cu „statul paralel”. Trădarea lui Ponta i-a făcut pe Dragnea&Co. să se bucure de victoria lui Klaus Iohannis la prezidenţi­alele din 2014. 

Surse politice apropiate de cercul zero din PSD susţin că Viorel Hrebenciuc a încercat să reintre în joc cu un plan care ar fi dinamitat toamna politică de la Bucureşti. Marele sforar din trecut a pus la cale un puci pentru debarcarea lui Liviu Dragnea din fruntea PSD şi înlocuirea acestuia cu baronul de Dâmboviţa, Adrian Ţuţu­ianu. Acesta ar fi fost, de fapt, motivul real al decapitării lui Ţuţuianu din Guvern şi trecerea sa pe linie moartă în partid. Concret, „Guzganul rozaliu” şi alţi complotişti s-ar fi întâlnit luna aceasta „la un şpriţ” de taină, într-un hotel din Mamaia, cu scopul de a pune la punct ultimele detalii ale operaţiunii anti-Dragnea. La rândul său, Ţuţuianu le-ar fi dat speranţe puciştilor, instigaţi de Hreben­ciuc să se revolte împotriva regimului impus de Dragnea în Kiseleff. Planul era atât de minuţios, încât Hrebenciuc s-ar fi apucat să împartă funcţii în stânga şi-n dreapta, pentru era post-Dragnea din PSD. Doar că „Daddy” a aflat de puciul de pe litoral, iar scalpul lui Ţuţuianu a ajuns la cingătoarea cu trădă­tori a şefului PSD. „Sunt oameni care, de-a lungul anilor, au practicat tot felul de mani­pulări, să spunem, și încearcă și acum să se reșapeze, gen Viorel Hrebenciuc. Vorbește cu tot felul de membri. Face conduceri, dă jos conduceri din PSD, spune cine trebuie să fie, cine nu trebuie să fie. E trist că a ajuns în situația asta”, a confirmat Liviu Dragnea la RTV. Liderul PSD a vorbit şi ieri despre pucişti, afirmând că Hrebenciuc trage sforile „pe lângă partid, că în partid nu-i prea iese”. 

„Nu sunt sănătoşi la cap” 

Contactat de Jurnalul Naţi­onal, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a detaliat raportul de forţe din partid. „Cine încearcă să-l dea jos pe Dragnea în acest moment înseamnă că nu e sănătos la cap”, ne-a spus Ştefănescu. Acesta a minimalizat planul lui Hrebenciuc spunând că „unii încearcă să facă din ţânţar armăsar”, iar la vârful parti­dului sau printre baroni „nu există nici măcar o fărâmă de rebeliune”. „Ultima dată am vorbit cu Hrebenciuc anul trecut, înainte de botezul băia­tului meu. L-am sunat să-l invit, din respect pentru generaţia veche din PSD şi el chiar şi-a cerut scuze, era în plină anchetă, a spus că e mai bine să nu creeze o stare de tensiune prin prezenţa lui. Chiar mi s-a părut protector”, ne-a povestit Ştefă­nescu. El a amintit şi de alte episoade din trecutul apropiat, în care mai mulţi lideri PSD, de la Valeriu Zgonea, la tandemul Victor Ponta – Sorin Grindeanu, au încercat „să-i ia gâtul” lui Liviu Dragnea, însă au eşuat. „Cei care totuşi se mai gândesc la un puci, să-şi ia gândul că e posibil aşa ceva”, i-a avertizat Ştefănescu pe amatorii de lovi­turi de palat. 

Sărbătoresc victoria lui Klaus Iohannis din 2014 

În schimb, omul care ştie tot ce mişcă în bucătăria internă a partidului susţine că pesediştii sunt mai preocupaţi de atacurile lansate de Victor Ponta, decât de eventualele rebeliuni din partid. Ştefănescu l-a acuzat pe Ponta de „înţelegeri cu statul paralel” şi a spus că fostul premier s-a pretat la „delaţiuni de cea mai joasă speţă”, în condiţiile în care nimeni din partid nu ştie ce a declarat acesta la audierile de la DNA. „Începem să regretăm că am susţinut un astfel de om la prezi­denţiale. Noroc că poporul a fost mai deştept şi a simţit, a ales în partea cealaltă (n.r. – pe Klaus Iohannis, în 2014). Partidul ăsta i-a dat tot ce a vrut. Şi lui, şi lu` socru-său (n.r. – Ilie Sârbu). Am ajuns să ne întrebe simpatizanţii, oamenii din partid dacă ştiam că asta e adevărata lui faţă, dacă ştiam că e un astfel de exemplar de om”, a atacat Ştefănescu. 

×
Subiecte în articol: liviu dragnea viorel hrebenciuc