x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De la tractoare și căpșuni, direct la minister

De la tractoare și căpșuni, direct la minister

de Georgiana Ionita    |    20 Oct 2016   •   14:37
De la tractoare și căpșuni, direct la minister

Noul consilier pe partea de dezvoltare rurală al ministrului Agriculturii Achim Irimescu este o tânără de numai 24 de ani. Maria Maruni Codrea provine dintr-o familie de căpșunari, are atestat de tractorist, a crescut la fermă si visează încă de pe băncile liceului să devină ministrul Agriculturii. Un internship la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale a fost de ajuns pentru ca tânăra sătmăreancă să fie remarcată și racolată după numai două zile în echipa tehnocraților.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Univerității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, noua consilieră a ministrului Agriculturii, Maria Codrea,  posedă “calități de lider”, este o persoană extrovertită și are un temperament sangvinic și coleric. Este pasionată de gastronomie, fotografie și dansuri de societate și deţine carnet de conducere a tractorului agricol. Tânăra sătmâreancă a studiat patru ani la Facultatea Horticultură, este masterandă la două specializări, iar vara viitoare va susține dizertaţia în Ştiinţe Horticole şi în Agrobusiness. Pe 7 octombrie 2016, a fost numită consilier în Ministerul Agriculturii pe partea de dezvoltare rurală, după ce a fost remarcată în cadrul unui stagiu de practică în Guvernul României, la AFIR. “În perioada când am fost la internship, am avut ocazia să fac practică timp de două zile și la Cabinetul domnului ministru, iar în acele zile am văzut ce se întâmplă în minister și cum funcționează acesta. Am avut ocazia să-l cunosc și pe domnul ministru Achim Irimescu, care a fost foarte deschis și cât timp am fost acolo a încercat să-mi arate și să-mi explice cât mai multe lucruri. Mă bucur că am avut acea șansă de a sta de vorbă cu el și acum mă bucur foarte mult că fac parte din echipa lui, deoarece în fiecare zi învăț ceva”, a declarat Maria Codrea pentru un ziar local.

Vrea să-i ia locul ministrului

Deși provine dintr-o familie de fermieri, Maria visa de mică să devină chirurg, până în clasa a XI-a, când a avut o revelație și le-a promis părinților că într-o zi va ajunge ministru. „Copilăria mea însemna fermă, tractoare, animale, căpşuni, aer curat, într-un cuvânt agricultură. Eu mi-am dorit să devin doctor chirurg, dar tatăl meu mi-a zis: o să fii doctor, cel mai bun doctor de plante! Abia când am fost prin clasa a XI-a am început să citesc mai mult despre partea guvernamentală. Ţin minte că am avut o perioadă mai dificilă cu ferma şi atunci le-am zis părinţilor: «Staţi liniştiţi, când o să fiu mai mare o să fiu ministrul agriculturii şi o să fac tot posibilul să ajut fermierii să ducă un trai mai bun»”, povestește tânăra cu nostalgie. Părinții tinerei dețin o afacere numită sugestiv “Tarâmul Căpșunele al familiei Codrea”, situat la 20 km de Satu Mare, în localitatea Drăgușeni, unde cultivă anual trei hectare de căpșuni.

Deși mandatul actualului Guvern se apropie de final, tânăra responsabilă cu agenda ministrului Agriculturii privește cu entuziazm perioada următoare. “Sper ca în aceste luni să mă ridic la nivelul așteptărilor și să demonstrez că și tinerii pot să fie buni specialiști în diverse domenii”.

Pe pagina personală de Facebook, tânăra consilieră se mândreşte cu fotografii alături de premierul Dacian Cioloş şi primarul Clujului, Emil Boc.

×