x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De pe podiumurile de modă, direct la cârma țării

De pe podiumurile de modă, direct la cârma țării

de Georgiana Ionita    |    26 Sep 2016   •   17:20
De pe podiumurile de modă, direct la cârma țării

România se poate mândri cu o listă lungă de politicieni model. Chiar dacă titulatura de model nu se referă la activitatea politică, unii aleși au reușit să rupă gura târgului în tinerețe, defilând pe podiumurile de modă sau pozând în reviste. Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, baronul PSD Marian Oprișan, fostul ministru al Turismului Elena Udrea, fosta șefă a Camerei Deputaților Roberta Anastase, Elena Băsescu sau fostul edil al Constanței Radu Mazăre, sunt doar câțiva dintre politicienii care au cochetat în trecut cu lumea modelingului.

Calitățile fizice ale șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, l-au recomandat în tinerețe pentru “meseria” de fotomodel pentru celebra fabrică de costume APACA. La doar 17 ani, Tăriceanu a fost racolat de pe stradă de către Zina Dumitrescu, “mama modei din România”, care i-a propus să pozeze pentru o revistă de modă și l-a remunerat cu 250 de lei pentru prestație. Proaspăt retrogradat din rangul de colonel, liderul Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprişan, a cochetat şi el cu lumina reflectoarelor în tinerețe, fiind manechin al fabricii “Confecția Focșani” înainte de Revoluție. Extrem de fotogenic și cu o atitudine de tip Hollywood, social-democratul reușea să impresioneze domnișoarele atunci când prezenta costume bărbătești. Pe vremea când încă nu își vopsise podoaba capilară, Elena Udrea visa să devină miss. La 17 ani, fosta blondă de la Cotroceni a participat la “Miss Adolescența Buzău”, dar nu a ajuns pe podiumul de premiere, primind doar o mențiune. Eșecul concursului a fost și mai marcant pentru tânăra Udrea, care a coborât de pe scenă în lacrimi după ce a recitat o poezie, fiind huiduită de publicul dezamăgit de prestația viitoarei masterande în Teologie. Fosta șefă a Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a fost mult mai norocoasă la capitolul concursuri de frumusețe. Înainte de a deveni deputat PD, Anastase a participat la “Miss România” ediţia 1994, competiție pe care a câștigat-o în fața Simonei Pătruleasa și a Andreei Marin. În 1996, Anastase a făcut o figură frumoasă și la Miss Univers, însă a decis să renunțe la modeling în favoarea politicii. Pentru doctorul Andrei Baciu, tocmai apucăturile de fotomodel din tinerețe au fost motivul pentru care a ratat la mustaţă șansa de a deveni ministru al Sănătății. Deși deține un CV impresionant, tânărul Baciu a fost taxat pentru imaginile la bustul gol din vremea studenției, fiind retras de către Dacian Cioloş de pe lista miniștrilor propuși în noiembrie 2015.

Modelingul mână-n mână cu politica

Și pe Tudor Ionescu, alias Tudy, pasiunea pentru pictoriale l-a costat scump. Fostul viceprimar al Capitalei a cochetat cu modelingul asemenea nașului său, mult mai celebrul manechin Călin Popescu Tăriceanu. Din păcate, pentru finul șefului Senatului, acest hobby nu s-a dovedit unul benefic și la doar patru zile de la numirea în funcția de viceprimar, Tudy și-a dat demisia fiind copleșit de criticile oamenilor care nu au văzut cu ochi buni pozele provocatoare din trecutul apropiat. Nici mezina familiei Băsescu nu este străină de podiumurile de modă. Înainte de a deveni europarlamentar, Elena Băsescu a defilat pe catwalk în creațiile designerilor români și a pozat pentru mai multe reviste.

Mazăre, ofiţer SS

Fostul edil al Constanței Radu Mazăre a îmbrățișat şi el postura de model în paralel cu cea ce politician. Mazăre a șocat întreaga Europă defilând pe podiumul unui eveniment din Mamaia îmbrăcat într-un costum de ofițer nazist și purtând zvastica la vedere. Constănțenii erau obișnuiți să-și vadă alesul deghizat în costume contoversate, de la aviator sau spartan, la maharajah, faraon și dansator de salsa, întotdeauna înconjurat de femei aproape dezbrăcate.  Fostul primar nu s-a oprit doar la spectacolele locale de pe litoral, ci a pozat alături de câteva domnișoare alese pe sprânceană pe coperta unei reviste dedicate bărbaților.

×