x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dezvăluirile lui Băsescu despre ofițerul acoperit, făcute de Turcescu, cu o lună mai devreme!

Dezvăluirile lui Băsescu despre ofițerul acoperit, făcute de Turcescu, cu o lună mai devreme!

18 Oct 2014   •   16:47
Dezvăluirile lui Băsescu despre ofițerul acoperit, făcute de Turcescu, cu o lună mai devreme!

Postul B1TV programase pentru data de 18 octombrie 2014, reluarea emisiunii "Sub semnul întrebării", din 11 septembrie 2014, realizată la acea dată de către ulterior auto-deconspiratul Robert Turcescu.

După ce redifuzarea emisiunii a fost intens promovată pe post, echipa editorială a B1TV a decis să nu mai facă acest lucru, invocând drept cauză a anulării eventuale interferențe nedeontologice în campania electorală aflată în desfășurare.

Intrigați de nehotărârea celor de la B1TV, jurnaliștii de la dcnews.ro au urmărit emisiunea, descoperind similitudini în modul în care, mai întâi Robert Turcescu, și, la o lună distanță, Traian Băsescu, dezvoltă public subiectul și prezintă agentul acoperit al serviciilor secrete din viața politică românească.

Modul de abordare al subiectului și argumentelele lui Robert Turcescu și Traian Băsescu sunt aproape de identitate, deși se petrec la o lună distanță.
În emisiunea din 11 septembrie, Robert Turcescu invocă, după cum o va face la o lună distanță și Traian Băsescu, drept principal argument în demonstrarea faptului că printre candidații la Președinție există un fost agent acoperit al SIE, Hotărârea de Guvern care interzice desconspirarea.

Un alt element concludent privind asemănarea celor două expuneri este faptul că Turcescu spune că a descoperit că Hotărârea de Guvern nu a fost supusă aprobării CSAT, lucru pe care și Traian Băsescu îl aduce în favoarea ideii că s-a încercat ascunderea agentului acoperit.

Tot Turcescu pregătește și modul în care Hotărâre de Guvern menționată poate fi evitată de Traian Băsescu prin invocarea interesului național în aflarea numelui fostului agent acoperit.

De asemenea, Turcescu, deși nu nominalizează agentul acoperit, reduce simtițor din posibilitățile existente, prin aducerea în discuție a legii magistraților, despre care spune că agentul a încălcat-o în momentul în care a fost racolat.

O altă observație care contribuie la soliditatea scenariului remarcat de jurnaliștii de la dcnews.ro, este faptul că după ce într-o discuție telefonică pe care o are cu Cristian Diaconescu, greșeala lui Robert Turcescu, cu privire la anul de la care se aplică legea care stabilește imposibilitatea activității ca agenți acoperiți a magistraților, este corectat printr-un SMS, venit de la "unul care cunoaște legile".

De asemenea, așa cum va face și Traian Băsescu la Realitatea TV, la o lună distanță, Robert Turcescu atrage atenția asupra carierei magistratului care a activat ca ofițer acoperit, invocând faptul că aceasta a fost cauza ascensiunii profesionale.

Deși nu l-a numit pe Ponta, ca fiind agentul acoperit despre care vorbește, ca și Băsescu, Robert Turcescu insistă asupra incompatibilității constituționale a agentului cu funcția de Premier, respectiv articolul 131 din Constituție.

Privind în ansamblu cele două emisiuni, în care nu apar diferențe de logică, de argumentare și de probatoriu, ci doar elocință, se poate trage concluzia că emisiunea din 11 septembrie de la B1TV s-a dorit a fi un test al modului în care opinia publică reacționează și se poziționează față de acest eveniment care urma să influețeze percepția publică în timpul campaniei electorale.

Rulat în propria curte electorală, la B1TV, cu o audiență la cote minime, emisiunea lui Robert Turcescu s-a dorit un element de referință în scandalul în care izbucnise deja, dar din rațiuni de tactică electorală celelalte puncte de informare băsiste nu au exploatat tema propusă.

Cum reluarea emisiunii ar fi putut atrage atenția asupra scenariului electoral sesizat de dcnews.ro, este evident de ce B1TV a renunțat să o mai difuzeze.

Citiți și articolul dcnews.roOfițer acoperit, răsturnare spectaculoasă: dezvăluirile lui Băsescu, făcute și de Turcescu, încă din septembrie
________

Video - emisiunea "Sub semnul întrebării" - B1TV, 11 septembrie 2014

Video - emisiunea "Jocuri de putere" - Realitatea TV - 13 octombrie 2014

×