x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Din cluburi de fiţe, în spatele gratiilor. Soarta prințișorilor politici

Din cluburi de fiţe, în spatele gratiilor. Soarta prințișorilor politici

de Diana Lazăr    |    25 Mai 2015   •   13:36
Din cluburi de fiţe, în spatele gratiilor. Soarta prințișorilor politici

Învârt milioane de lei, conduc maşini scumpe, locuiesc în case de lux şi deschid orice uşă cu numele de familie. Alin Cocoş, Andrei Hrebenciuc, Vlad Cosma, Ioana Băsescu sunt câteva dintre odraslele politicienilor care au condus România după Revoluţie şi care au călcat pe urmele părinţilor. Au moştenit de la ei nu doar banii, ci şi tehnicile prin care se înmulţesc. Dar când imperiile taţilor se prăbuşesc, cad şi copiii.

O vorbă veche din popor, confirmată de istoria recentă, spune că aşchia nu sare departe de trunchi. Scandalurile răsunătoare de corupţie din ultima vreme au arătat că mai marii politicii dâmboviţene şi-au implicat şi copiii în afacerile oneroase. Pentru unii a venit însă vremea decontului. Alin Cocoş (28 de ani) era până nu demult cunoscut doar ca băiatul de bani gata care ţine primele titluri ale tabloidelor. În februarie însă, procurorii au dezvăluit că fiul lui Dorin Cocoş era mâna dreaptă a tatălui în afacerile cu retrocedări de terenuri. DNA îl cercetează în dosarul Bica 2 pentru dare de mită şi trafic de influenţă. Magistraţii susţin că Alin Cocoş ar fi intervenit la comisia din ANRP din care făcea parte şi Alina Bica, pentru ca omul de afaceri Gheorghe Stelian să primească despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu 62 de milioane de euro. După ce a stat în arest preventiv, judecătorii l-au trimis pe Cocoş junior în arest la domiciliu.

Citeşte şi: Încă un milion de euro greu de justificat pentru Elena Udrea

Din Dorobanţi, în arest
Un alt tânăr cu tată suspus care a ajuns în spatele gratiilor din cauza afacerilor dubioase este Andrei Hrebenciuc (30 de ani). Deşi nici pe el nu l-au ocolit paparazzi, mai ales în perioada relaţiei cu Elena Băsescu, Hrebenciuc junior avea însă un altfel de profil decât cel al băiatului de Doro¬banţi. Profesor universitar la ASE şi autor de carte, fiul sforarului PSD a şocat prin implicarea în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. El este cercetat pentru complicitate la trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional şi spălare de bani. A fost eliberat din arestul preventiv şi plasat în arest la domiciliu înaintea tatălui, Viorel Hrebenciuc, care a avut aceeaşi soartă.

Citeşte şi: Prejudiciu de 30 de milioane la bugetul de stat, din cauza unor lucrări girate de Udrea şi Blaga

Baronii locali, fiii și fiicele
Chiar dacă mai feriţi de lumina reflectoarelor, copiii baronilor sunt adevărate staruri pe plan local. Vlad Cosma (31 de ani), fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a ajuns deputat datorită influenţei tatălui. În Parlament nu s-a remarcat decât prin prietenia cu Sebastian Ghiţă, dar numele său a devenit cunoscut odată cu apariţia acuzaţiilor de corupţie. La pachet cu tatăl, Cosma junior a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă. El a fost acuzat că ar fi primit mită 4,4 milioane de lei de la mai mulţi oameni de afaceri din judeţul condus de tatăl său pentru a-l influ¬enţa pe acesta să le dea contracte ilegale cu CJ Parhova. DNA ceruse arestarea sa preventivă, însă Camera Deputaţilor a respins cererea. Sora sa, Andreea, este şi ea cercetată într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani de 35 de milioane de euro.

Şi fiica primarului din Piteşti, Tudor Pendiuc, Emanuela, este cercetată sub control judiciar pentru că ar fi încercat să mascheze mita primită de tatăl său - un apartament.

Sponsorul tatii

Cel mai cunoscut tată din România care şi-a folosit copilul pentru a-şi atinge ţelurile este Traian Băsescu. Deşi nu este acuzată de nicio ilegalitate, Ioana Băsescu a fost luni de zile în atenţia presei pentru că a îndeplinit visul de agricultor al tatălui. Modul în care a achiziţionat creditul de 1 milion de euro pentru terenul de la Nana este însă cel puţin chestionabil. Parchetul General are un dosar penal pe rol cu privire la retrocedările ilegale de terenuri din Nana în care a fost audiată în secret şi Ioana Băsescu. Niciunul dintre politicienii care şi-au implicat copiii în afaceri necurate nu a explicat de ce a făcut-o. Fie au crezut că puterea lor e veşnică, fie au încredere numai în familie, cert e că toţi plătesc acum la pachet cu juniorii.

Elena Băsescu a obţinut performanţa de a fi primul europarlamentar ce a candidat independent, însă modul în care a reuşit să adune voturile necesare în 2009 a fost unul controversat, existând suspiciuni că PDL a re-nunţat la o parte din voturile pe care le putea primi de la militanţii săi pentru a le da fiicei ex-preşedintelui.
 

×