x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Furt de voturi

Furt de voturi

25 Feb 2004   •   00:00

Proiectul de lege privind reorganizarea Guvernului a primit ieri un vot pe muchie in Senat: 75 la 52, in conditiile in care fara 71 de voturi "pentru " legea nu ar fi trecut. Lista de vot demonstreaza insa ca cele 71 de voturi nu sunt intrunite, iar legea nu e "in legalitate".

La dezbaterea in plen a modificarilor aduse legii de reorganizare a Guvernului, senatorii PD, PNL si PRM s-au impotrivit atat infiintarii cancelariei premierului, condusa de Alin Teodorescu, cat si a celor doua functii de vicepremieri.

Semne de intrebare
"Din ce bani va functiona aceasta cancelarie cand bugetul e aprobat de mult?", intreba Maria Petre in timp ce liberalul Nicolae Vlad Popa ajungea la concluzia ca infiintarea ei este rezultatul "razboiului dintre Vasile Dancu si Alin Teodorescu", iar Dumitru Badea (PRM) ca "Guvernul incearca sa imparta injuraturile la cat mai multi membri ai sai".

La vot, desi majoritatea PSD - UDMR este slaba in Senat, pe panou au aparut 75 de voturi pentru proiect. Verificand lista cu optiunea senatorilor, liberalul Popa a contestat votul remarcand un lucru hilar: liderul PRM CV Tudor a fost singurul reprezentant al Opozitiei care a sustinut Guvernul, desi se odihnea acasa. Pe lista de prezenta, in dreptul numelui sau, este scris clar "absent". Vadim a cazut victima unuia dintre colegii sai, care i-a utilizat cartela de vot, el promitand ca va fi sanctionat pentru indisciplina.

Cartele netransmisibile, dar transmisibile
Adevaratele furturi de voturi, care au reusit sa treaca in mod incorect insa proiectul Guvernului, sunt in tabara majoritatii PSD - UDMR. In mod traditional, Serban Bradisteanu apare ca votand "Da", desi este in concediu medical, operat de discopatie lombara la New York.

Tot in concediu medical se afla si Teodor Maghiar, ne informeaza o voce masculina care raspunde pe mobilul acestuia. Aristide Roibu nu este in Bucuresti, ne spune secretara, dar pe lista de vot da. Ministrul Razvan Theodorescu nu e semnat prezent, dar pe lista apare. Pe Verestoy Attila (UDMR) il sunam si aflam ca e la Miercurea-Ciuc. Laurentiu Popescu spune ca abia ce a plecat din Senat, insa colegii nu l-au vazut prin Sala Omnia. Nici Platica Vidovici nu e in sala, dar se numara printre votanti.



Ce spun pesedistii
Scazand voturile furate cu cartelele acestora, legea de reorganizare a Guvernului a picat practic in Senat intrunind doar 67 de voturi. Reprezentantii puterii au insa o alta parere. Vicepresedintele Senatului, Doru Ioan Taracila, afirma ca "votul este cel din plen, afisat de tabela electronica ". Iar liderul grupului PSD, Ion Solcanu, si el vicepresedinte al partidului ca si Taracila, se spala pe maini sustinand ca este raspunzator doar pentru cartela sa. "Ce sa intreprind? Nu fac politie!", a replicat acesta cand a fost chestionat in privinta masurilor pe care le va lua ca lider al grupului. Potrivit regulamentului Senatului, cartela de vot este netransmisibila. Liderul grupului PNL, Nicolae Vlad Popa, a anuntat ca va contesta rezultatul votului de ieri la Curtea Constitutionala, cerand verificarea listelor de prezenta. El va solicita in acelasi timp sanctionarea celor care au utilizat cartelele colegilor.
( OANA STANCU )

×
Subiecte în articol: politic