x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Grupul PP-DD de la Senat se desfiinţează neîntrunind numărul necesar de membri

Grupul PP-DD de la Senat se desfiinţează neîntrunind numărul necesar de membri

de Agerpres    |    28 Ian 2014   •   18:34
Grupul PP-DD de la Senat se desfiinţează neîntrunind numărul necesar de membri
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Grupul PP-DD din Senat mai numără, după demisia senatorilor Haralambie Vochiţoiu, Dumitru-Marcel Bujor şi Ion-Simeon Purec, doar patru membri, Regulamentul Camerei Superioare stipulând faptul că un grup parlamentar poate funcţiona atâta vreme cât este constituit din cel puţin şapte membri aleşi pe listele aceluiaşi partid politic.

Senatorii PP-DD Vasilica Steliana Miron, Corneliu Popescu, Ioan Iovescu şi Teiu Păunescu, împreună cu senatorul afiliat grupului - Marian Valer, vor avea, după desfiinţarea oficială a grupului PP-DD, fie opţiunea de a rămâne senatori independenţi, fie se vor orienta şi ei spre alte grupuri senatoriale mai puternic constituite.

Dacă la începutul legislaturii 2012-2016 din grupul PP-DD făceau parte 21 de senatori, treptat, tot mai mulţi dintre aceştia au ales să demisioneze din partidul condus de Simona Man pentru a se alătura Partidului Conservator şi, în special, Uniunii Naţionale pentru Progresul României.

Primii senatori care au părăsit PP-DD au fost Tudor Barbu (ales în colegiul 5 din circumscripţia nr. 42 Bucureşti) şi Mihai Cristian Dănuţ (ales în colegiul 2 din circumscripţia nr. 9 Brăila), ambii anunţându-şi, în prima sesiune ordinară a legislaturii, afilierea la grupul PC.

Cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2013 a debutat cu noi plecări din PP-DD către UNPR, care constituie, la Senat, grup comun cu PSD.

Astfel, pe 16 septembrie, senatorul Iulian Cristache (ales în colegiul 2 din circumscripţia electorală 3 Argeş) s-a înscris în UNPR, anunţând că va activa în grupul senatorilor social-democraţi. Pe 30 septembrie, şi senatorul Nicolae Marin (ales în circumscripţia nr. 18, Galaţi, colegiul 1 Tecuci) şi-a anunţat demisia din PP-DD, dar şi afilierea sa la grupul condus de Ilie Sârbu.

Au urmat apoi alte plecări din PP-DD către grupul PSD. În data de 7 octombrie, senatorii Florinel Butnaru (senator de Vâlcea, ales în colegiul nr. 1), Marius Coste (senator de Braşov, ales în colegiul 8) şi Dan Ioniţă (senator de Prahova, ales în colegiul 6) au comunicat la rândul lor plenului Senatului decizia de a demisiona din PP-DD. Ulterior, grupului PSD i s-a alăturat şi Ştefan Stoica (ales în colegiu nr. 1 din circumscripţia electorală nr. 23 Ialomiţa), precum şi senatorul de Teleorman Florinel Dumitrescu.

Şirul plecărilor din PP-DD către grupul PSD a părut să se încheie în luna decembrie, odată cu demisia senatorilor Constantin Popa (ales în colegiu uninominal 3, Buzău), Marian Vasiliev (colegiul uninominal 2, Constanţa), Florina-Ruxandra Jipa (colegiul uninominal 12, Bucureşti) şi Ionel Agrigoroaiei (colegiul uninominal 1, Iaşi), la începutul lunii ianuarie, preşedintele PP-DD, Simona Man, arătându-se convinsă că grupul de la Senat nu se va confrunta cu noi plecări, întrucât cei care rămăseseră ar fi reprezentat nucleul dur al partidului.

"Având în vedere că s-au vehiculat tot felul de supoziţii faţă de ceea ce se întâmplă la grupul de la Senat, pot spune că am luat legătura cu toţi senatorii PP-DD şi situaţia este una stabilă. Niciunul dintre parlamentari nu şi-a manifestat intenţia de a părăsi grupul de la Senat. Cu siguranţă se încearcă în continuare (atragerea senatorilor PP-DD în alte grupuri parlamentare — n.r.), însă eu cred că cei care au mai rămas în grup formează nucleul dur. Cred că, în acest moment, nu este niciun pericol la Senat", declara aceasta în data de 10 ianuarie.

Tot la acea dată, liderul grupului PP-DD din Senat, Haralambie Vochiţoiu, dar şi ceilalţi doi senatori PP-DD care s-au înscris marţi în UNPR, Dumitru-Marcel Bujor şi Ion-Simeon Purec, declarau că nu intenţionează să părăsească partidul condus de Simona Man.

"Niciodată nu mi-am manifestat dorinţa (de a demisiona din PP-DD - n.r.). Nu a stat de vorbă nimeni cu mine. Am vorbit cu toţi colegii şi nimeni nu şi-a manifestat dorinţa să plece la un alt partid. Sunt sigur că nu vor pleca de la noi. Şi aşa opoziţia este firavă, aproape inexistentă. Dacă mai dispărem şi noi, înseamnă că USL-ul va avea în Parlamentul României 85-90%. Vom lupta, totuşi, fiindcă o democraţie adevărată fără o opoziţie cât de firavă parcă nu-şi are rostul", spunea Dumitru Marcel Bujor.

Colegul său, Ion Simeon Purec, declara: "Nu s-a schimbat cu nimic opţiunea mea politică de până acum. Fac parte din grupul senatorial PP-DD".

Senatorul Haralambie Vochiţoiu afirma, la rândul său, că în situaţia în care grupul PP-DD de la Senat se va desfiinţa, atunci va fi "mai puţină democraţie la nivel general", iar la nivel funcţional, cei care nu aparţin niciunui grup, nu sunt afliaţi "vor avea o problemă de exprimare".

"Au avut loc, bineînţeles, discuţii şi cu mine. Sigur că vin, că suntem toată ziua acolo (la Senat - n.r.). Ne vedem, ne întâlnim pe holuri. Nu trebuie să parcurgă mari distanţe ca să ajungă până la mine", mai spunea Vochiţoiu.

Marţi însă, Haralambie Vochiţoiu a declarat că de la 1 februarie nu va mai deţine funcţia de lider al grupului PP-DD din Senat, urmând să îşi continue activitatea în cadrul grupului senatorilor social-democraţi, ca membru al UNPR.

"Ce pot să spun este că majoritatea senatorilor PP-DD, dar nu toţi, au ales să demisioneze (pentru a se înscrie în UNPR - n.r.). Decizia a fost colectivă, ca să zic aşa", a spus Vochiţoiu.

Ulterior, printr-un comunicat de presă al UNPR, s-a făcut cunoscut faptul că senatorii Haralambie Vochiţoiu, Dumitru-Marcel Bujor şi Ion-Simeon Purec s-au înscris în UNPR, formaţiune care numără acum 13 senatori, grupul PSD din Senat ajungând să fie constituit din 77 de membri.

Articolul 16 din Regulamentul Senatului precizează că un grup parlamentar poate fi constituit şi poate funcţiona numai dacă cuprinde cel puţin şapte senatori care au fost aleşi pe listele aceluiaşi partid, ale aceleiaşi organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice sau alianţe electorale.

Acelaşi articol reglementează şi situaţia în care senatorii partidelor sau organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale nu întrunesc numărul necesar pentru a forma un grup parlamentar. În acest caz, ei se pot afilia altor grupuri parlamentare, dispoziţiile Regulamentului aplicându-se şi senatorilor aleşi sau deveniţi independenţi. 

×
Subiecte în articol: grup senat ppdd ppdd