x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis: "Predictibilitatea economică nu este un slogan"

Iohannis: "Predictibilitatea economică nu este un slogan"

21 Mar 2018   •   06:39
Iohannis:  "Predictibilitatea economică nu este un slogan"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, pentru un parcurs durabil, decidenţii de politică economică trebuie să fie capabili să ofere încredere mediului privat prin măsuri bine fundamentate, transparente şi mai ales predictibile, care să rezolve problemele din economie nu să creeze altele, poate chiar mai mari.

 

"În calitate de oameni de afaceri dvs înţelegeţi cel mai bine faptul că performanţa mediului de afaceri nu poate fi pentru prea mult timp deasupra calităţii politicilor economice pe care Guvernul le promovează. De aceea, am atras atenţia tuturor guvernelor, dar cu precădere celor trei din ultimul an, că predictibilitatea economică nu este un slogan la care se apelează doar cu ocazia seminariilor. În esenţă, lipsa de predictibilitate atrage şi lipsa de sustenabilitate a performanţelor economice, iar mediul de afaceri ştie cel mai bine că ceea ce se câştigă uşor de multe ori se pierde la fel de uşor. Tocmai de aceea, pentru a obţine un parcurs economic durabil, decidenţii de politică economică trebuie să fie capabili să ofere încredere mediului privat prin măsuri bine fundamentate, transparente şi mai ales predictibile, care să rezolve problemele din economie nu să creeze altele, poate chiar mai mari", a spus şeful statului, la aniversarea a 25 de ani a Camerei de Comerţ Americane din România (AmCham România).

El a afirmat că AmCham este un partener de încredere al mediului de afaceri românesc, care a contribuit constant la dezvoltarea relaţiilor româno-americane. "Cooperarea dintre mediul de afaceri român şi cel american poate deveni un autentic vector de competitivitate pentru economia noastră", a subliniat Iohannis.

Şeful statului a arătat că realizările pe care România le-a înregistrat pe parcursul ultimului sfert de veac în sfera performanţei economice, a democraţiei politice şi a statului de drept reflectă şi un succes al relaţiilor bilaterale dintre România şi SUA.

"Companiile membre AmCham care performează în sectorul comerţului, industriei auto, tranzacţiilor imobiliare, dar şi în industria extractivă şi energetică conferă şi mai multă greutate Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, al cărui potenţial economic trebuie să se afirme cât mai puternic, tot mai puternic", a adăugat Iohannis.

El le-a transmis oamenilor de afaceri că îi încurajează să dezvoltate oportunităţile pe care economia românească le oferă, punctând că SUA este cel mai mare investitor non-UE din economia ţării noastre. În acest context, şeful statului a indicat că, la sfârşitul anului 2017, schimburile comerciale totalizau aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

"Relaţiile comerciale dintre ţările noastre se consolidează tot mai mult, prin creşterea schimburilor comerciale în 2017 cu aproape 40% faţă de 2016", a arătat preşedintele. Klaus Iohannis a precizat că sectoarele IT, energetic şi industria auto sunt, în prezent, domenii cu un potenţial economic deosebit de important pentru România. AGERPRES

×