x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Joc la off-side al lui Victor Ponta în războiul candidaților de pe partea stângă

Joc la off-side al lui Victor Ponta în războiul candidaților de pe partea stângă

de Ion Alexandru    |    23 Iul 2019   •   09:31
Joc la off-side al lui Victor Ponta în războiul candidaților de pe partea stângă
Sursa foto: Victor Stroe

Mult așteptata întâlnire dintre liderii PSD, ALDE și Pro România, care ar fi trebuit să aibă loc ieri, pentru a se negocia sprijinul unui candidat comun pentru alegerile prezidențiale, s-a consumat în discuții telefonice pe care Victor Ponta le-a purtat cu Viorica Dăncilă și cu Călin Popescu Tăriceanu. Iar rezultatul este unul neconcludent. Victor Ponta încearcă să fructifice cât mai mult această situație confuză, în condițiile în care atât PSD, cât și ALDE doresc să se prezinte în aceste alegeri cu candidat propriu. Un scenariu vehiculat tot mai agresiv în zona politică acreditează ipoteza că Pro România ar urma să fie cooptat la guvernare, odată cu începerea noii sesiuni parlamentare, din septembrie. Atunci, spun sursele citate, Viorica Dăncilă ar intenționa să se prezinte în fața Parlamentului pentru a opera o restructurare guvernamentală care ar include și schimbarea componenței politice a Executivului.

 

Singura informație oficială cu privire la discuțiile purtate între liderii PSD, ALDE și Pro România a fost furnizată de Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook, unde a arătat că a discutat, ieri, la telefon, atât cu Vorica Dăncilă, cât și cu Călin Popescu Tăriceanu. El numește aceste discuții ca fiind “informale”, în cadrul cărora a insistat “pe o schimbare radicală față de tot ce s-a întâmplat din ianuarie 2017 și până în 27 mai 2019: asigurarea unei guvernări eficiente și a unor reforme adevărate în domeniul administrației publice, al economiei și finanțelor, educației etc.”. “Nu am luat nicio decizie privind candidaturi sau colaborări politice. Aceste decizii pot fi luate doar de către echipa Pro România. (…) Dar am prezentat și susținut punctele de vedere ale Pro România și interesele sociale și economice pe care le reprezentăm”, scrie Victor Ponta.

 

Sfori trase pentru intrarea la guvernare

Cu o seară înainte, la un post de televiziune, liderul Pro România spunea că este greu de crezut că partidul său va susține un candidat PSD, având în vedere că formațiunea, desprinsă din PSD, se află în Opoziție. Însă Ponta a lăsat de înțeles că Pro România ar fi interesată să intre la guvernare, surse politice acreditând ipoteza că, în acest sens, se negociază un post de vicepremier chiar pentru Victor Ponta. Acesta a lăsat, de asemenea, de înțeles că l-ar susține pe Călin Popescu Tăriceanu în măsura în care ALDE ar ieși de la guvernare. În traducere, Ponta vrea ca ALDE să iasă din Coaliția de guvernare și să intre Pro România. Acest scenariu este întărit de o mișcare pe care Viorica Dăncilă a demarat-o imediat după condamnarea lui Liviu Dragnea, când a înlăturat din Executiv mai mulți consilieri, dar și miniștri apropiați fostului lider PSD.

Mai mult, această remaniere de la Interne și Externe ar fi urmată, odată cu începerea sesiunii parlamenare din luna septembrie, de o restructurare a Guvernului, Dăncilă intenționând să ceară Parlamentului un nou vot de încredere. Prilej numai bun pentru o schimbare a componenței politice a Guvernului și pentru cooptarea la Palatul Victoria a partidului condus de Victor Ponta.

 

 

Dăncilă îi cere lui Tăriceanu să rămână în Coaliție

Surse ALDE informează că președintele PSD, Viorica Dăncilă, a avut, ieri, o discuție și cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, fiind dezbătută situația Coaliției, având în vedere că cele două partide nu renunță la ideea de a-și desemna, fiecare, candidați pentru alegerile prezidențiale. Conform acestor surse, Dăncilă i-ar fi cerut lui Călin Popescu Tăriceanu să nu rupă Coaliția și să rămână la guvernare. Mai mult, premierul nu i-ar fi cerut liderului ALDE să renunțe la candidatura sa și că, în zilele următoare, urmează să aibă loc o întâlnire pentru a elabora o strategie politică. Și ALDE va avea, miercuri, o întrunire în care aceste aspecte urmează să fie clarificate, iar ieșirea de la guvernare fiind, în acest moment, în proporție de 90 la sută, exclusă.

 

Pleșoianu: Nu am ce discuta cu unul care și-a bătut joc de 7,4 milioane de români

Posibilitatea unei colaborări a PSD și ALDE cu Victor Ponta l-a scandalizat pe deputatul PSD Liviu Pleșoianu, care a scris, pe pagina sa de Facebook, că “doamna Dăncilă, doamna Firea și domnul Tăriceanu consideră că este în regulă să se întâlnească cu acest personaj (Ponta – n.red.). Să vă fie de bine! Eu nu am ce discuta cu unul care ne spune nonșalant că și-a bătut joc de 7,4 milioane de români! Negociați voi și faceți alianțe cu Ponta. Doamne ferește!. (…) Victor Ponta, președinte Pro România, povestește despre cum a fost el «pro-european», bătându-și joc de 7,4 milioane de români: «Sunt pro european pentru că în 2012, deși au votat 90% să-l demită pe Băsescu, m-am întâlnit cu domnul Baroso care mi-a spus – Bă, în Europa nu se face așa, voi ce drum alegeți?. Și atunci am zis că mai bine mai stau cu Băsescu doi ani decât să ies din Europa»”, scrie Liviu Pleșoianu.

Deputatul a confirmat, încă o dată, că nu a renunțat la intenția de a candida la Președinția României, indiferent dacă o va face din partea PSD sau ca independent.

La rândul său, nici președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, nu vede cu ochi buni o eventuală intrare a lui Victor Ponta la guvernare. “Dacă voia la guvernare, trebuia să rămână la guvernare, în PSD”, a reacționat, ieri, Buzatu.

×