Liberalii au încheiat definitiv discuţiile referitoare la posibila fuziune cu partidul înfiinţat de Gabriel Oprea. Idila dintre marele PNL şi “stânga progresistă” a eşuat lamentabil, după ce parlamentarii UNPR au dat bir cu fugiţii şi au trecut în tabăra PSD, fiind racolaţi la bucată de Liviu Dragnea. Liderii PNL au decis ieri ca partidul să candideze pe cont propriu la alegerile parlamentare din toamnă.
“În unanimitate, colegii au votat propunerea pe care am făcut-o eu şi domnul Blaga, care constă în traiectoria PNL-ului singur în alegerile parlamentare. Motivul este foarte simplu. Suntem un partid cu blazon, puternic, singurul partid din România care poate câştiga alegerile parlamentare fără să aibă nevoie de o asociere, colaborare cu un alt partid sau altă structură”, a bravat Alina Gorghiu după şedinţa de ieri a Biroul Politic Naţional. Pe surse, fuziunea cu UNPR a eşuat după ce majorităţile cu progresiştii au picat rând pe rând în teritoriu. Liberalii s-au ales cu doar şapte şefi de Consilii judeţene şi nouă majorităţi, fiind surclasaţi de PSD, care deţine acum 29 de şefi de CJ-uri şi controlează majoritatea în 31 de judeţe. Mai mult, UNPR a rămas fără zestre după ce 15 parlamentari au părăsit corabia Generalului şi s-au întors la vechea şi marea iubire cu PSD-ul lui Liviu Dragnea. Liderul social-democrat a anunţat chiar că Valeriu Steriu s-ar fi răzgândit în ultima clipă, astfel că ce a mai rămas din marele UNPR se va topi cel mai probabil în PSD. Calculul liberalilor a fost simplu: hemoragia din UNPR ar fi făcut inutilă fuziunea în condiţiile în care PSD şi-a întărit majoritatea parlamentară prin ultimele mişcări de trupe. Printre liberali au existat şi voci care au invocat criteriile de integritate ale partidului şi pierderile de imagine după reacţia opiniei publice. De picat, a picat şi varianta fuziunii prin absorbţie a partidelor mai mici din Parlament, este vorba despre PSRo-ul lui Mircea Geoană şi PND-ul lui Daniel Fenechiu. Vechii PP-DD-işi vor colabora însă la nivel parlamentar cu liberalii.
PDL-iştii încep să mârâie
Rezultatele alegerilor locale le-au dat apă la moară vechilor pedelişti, după ce numele grele din vechiul PDL şi-au recâştigat mandatele la primăriile importante (Boc la Cluj, Scripcaru la Braşov, Florea la Târgu Mureş, Hava la Alba Iulia), ceea ce le-a oferit prilejul să-şi dea drumul la gură şi să-şi ceară partea. Astfel, foştii PDL-işti au ridicat tonul în şedinţa de ieri cerând ca funcţia de preşedinte al organizaţiei PNL din Bucureşti să le revină. În frunte cu Vasile Blaga, pedeliştii cu state vechi au cerut ca Adriana Săftoiu să conducă filiala din Capitală, chiar dacă favoritul iniţial al liberalilor era europarlamentarul Cristian Buşoi, actualul lider interimar după demisia lui Cătălin Predoiu. Buşoi a plecat însă la Strasbourg, astfel că decizia finală se va lua abia săptămâna viitoare. Liberalii ar vrea să organizeze alegeri interne şi pentru cele şase sectoare, astfel ca următorii lideri să nu mai fie impuşi. O altă propunere a comisiei de unificare a fost ca organizaţiile PNL să aibă preşedinţi unici peste tot în ţară.
"Toate aceste discuţii au fost lansate pe piaţă de alţi factori decât cei din PNL sau au fost atribuite ca fiind date pe surse. Biroul Politic trecut a împuternicit cei doi copreşedinţi să discute cu UNPR pentru majorităţi la nivelul judeţelor. Nu a fost nicio propunere oficială pentru alianţă sau fuziune” Sulfina Barbu, vicepreşedinte PNL, la RFI