Victoria lui Donald Trump nu este privită ca o catastrofă pe plaiurile mioritice. Liderii politici de la Bucureşti consideră că triumful candidatului republican în cursa pentru Casa Albă nu reprezintă un capăt de ţară, iar parteneriatul României cu Statele Unite va rămâne unul stabil, în ciuda îngrijorărilor iniţiale. Dacă Traian Băsescu vede în votul de peste Ocean un avertisment pentru viitorul UE, Victor Ponta a transformat totul într-o răfuială cu aşa-zisa “Propagandă Securistă”.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost printre primii şefi de stat care s-au grăbit să-l felicite pe Donald Trump pentru victorie. Într-o scrisoare adresată noului lider de la Casa Albă, Iohannis a transmis că "România este pe deplin conştientă de responsabilităţile care provin din calitatea de aliat şi partener strategic al SUA” şi “înţelege pe deplin să contribuie la eforturile comune menite să promoveze stabilitatea şi securitatea în regiune şi la nivel global”. Traian Băsescu a comentat şi el succesul republicanilor, avertizând că după Brexit, avem de a face cu “SUA-exit”. “Prea mult pentru anchilozata Uniune Europeană care trebuie să înţeleagă un lucru fundamental: ori se schimbă rapid prin acţiunea imediată a politicienilor, ori o schimbă popoarele aşa cum au făcut britanicii şi americanii”, a scris Băsescu pe Facebook. Liderul PMP aminteşte că Donald Trump a avertizat ţările NATO că securitatea costă şi trebuie plătită. “La asta ce poate spune România care s-a angajat la intrarea în NATO să aloce un buget de 2,38% din PIB şi a alocat tot timpul abia puţin peste 1%? Trebuie să venim la 2,38% dacă vrem să fim parteneri corecţi cu Statele Unite”, a avertizat Băsescu.
O şansă “pentru binele nostru”
În schimb, fostul premier Victor Ponta vede în alegerea lui Donald Trump o şansă uriaşă pentru România. “Opinia mea e clară: alegerea lui Trump nu este deloc un pericol pentru România, cum ne tot ameninţă Propaganda Securistă. Este o oportunitate pe care putem să o folosim pentru binele nostru dacă suntem în stare. Sau să ne transformăm în noul Stat ISIS în care totul se reduce la puşcării şi «speri să crăpi»!”, a scris Ponta pe Facebook. Condamnat pentru fraudă electorală la Referendumul din 2012, Liviu Dragnea crede că victoria lui Trump în alegerile americane “este o victorie a democraţiei”. “Votanţii au trimis un mesaj despre cât de important este ca liderii pe care îi aleg să le înţeleagă problemele economice şi să vină cu soluţii. Sunt optimist după declaraţiile preşedintelui ales referitoare la menţinerea parteneriatelor internaţionale ale Statelor Unite. Sunt convins că parteneriatul României cu Statele Unite va rămâne unul puternic”, a transmis liderul PSD. “Donald Trump şi Partidul Republican merită felicitări pentru victorie. Au câştigat împreună şi Preşedinţia, şi alegerile parţiale pentru Senat şi Camera Reprezentaţilor, deci o victorie pe linie. Să nu uităm că sub un preşedinte republican, George W. Bush, România a intrat în NATO (n.r. - în martie 2004) şi şi-a consolidat mult relaţia de apropiere faţă de SUA. Sunt convinsă că SUA va rămâne acelaşi aliat de încredere în cadrul NATO, aceeaşi ţară care menţine relaţii foarte bune cu Uniunea Europeană”, a comentat şi şefa PNL, Alina Gorghiu.
“N-ar trebui să fim îngrijoraţi”
Analistul politic Radu Magdin este de părere că politica SUA faţă de România nu se va schimba după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă. “Aş spune că şi România, ca şi alte state NATO, vor trebui să se alinieze cât mai rapid la aceşti 2% promişi de către toţi aliaţii în materie de buget de apărare, dar, în rest, politica faţă de ţara noastră nu se va schimba şi nu are de ce să se schimbe. N-ar trebui să fim îngrijoraţi”, susţine Magdin. Referitor la relaţia dintre SUA şi Rusia, politologul consideră că “domnul Putin nu va avea în preşedintele american un prieten şi se va vedea încă de la prima întâlnire că liniile mari roşii ale politicii americane rămân la fel. În materie de politică externă, eu cred că Trump nu va fi atât de bun prieten cu Rusia pe cât pare, pentru că totuşi SUA trebuie să proiecteze o imagine de super-putere”.
Victor Ponta (PSD), fost prim-ministru: Cine nu a înţeles ce s-a întâmplat la Brexit nu înţelege nici acum. Şi nu va înţelege nici în continuare - şi mă refer în special la Propaganda din România! Iar poporul american a fost de acord cu Trump şi l-a votat! Şi Poporul ştie întotdeauna mai bine ce trebuie făcut
Iliescu: “Trebuie să ştim să profităm”
Fostul preşedinte Ion Iliescu a comentat şi el rezultatul alegerilor din SUA. “Nu numai că în postul de preşedinte a câştigat reprezentantul Partidului Conservator, dar Partidul Conservator (n.r. - Republican) realizează o unitate din acest punct de vedere cu toate structurile şi la Camera Reprezentanţilor şi la Senat - majoritate conservatoare, ceea ce înlesneşte foarte mult acţiunea viitorului preşedinte”, a afirmat Iliescu. Primul şef de stat de după Revoluţie consideră că “noi trebuie să ştim să folosim în mod eficient relaţia noastră care s-a construit în timp cu Statele Unite. Eu sunt încrezător că lucrurile se vor aşeza cum trebuie”.
Tăriceanu: “Rămânem aliaţi de nădejde”
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că alegerea lui Donald Trump la Casa Albă “nu trebuie să stârnească teamă” la Bucureşti. "Până la urmă este expresia voinţei majorităţii americanilor care trebuie respectată, pentru că aşa este în democraţia corectă. Aşa ar trebui să fie şi la noi. Consider că relaţiile dintre România şi SUA vor rămâne aceleaşi, bazate pe un parteneriat strategic. România este un aliat de nădejde al SUA şi am dovedit-o, aşa cum SUA a dovedit-o faţă de România. Cred că în continuare relaţiile vor funcţiona la acelaşi nivel foarte bun la care au funcţionat şi până acum", a reacţionat liderul ALDE.
Preşedintele Klaus Iohannis s-a numărat printre primii şefi de stat care l-au felicitat pe Donald Trump pentru victoria din alegerile americane.