Premierul Ludovic Orban dovedește, pentru a treia oară, că este un maestru al banilor. După ce, în urmă cu doi ani, șomer fiind, și-a finanțat partidul pe care îl conduce, apoi, din venituri inexistente, a reușit să returneze o datorie de 10.000 de euro, la finalul anului trecut aveam să aflăm că Ludovic Orban și soția sa au trăit din 3.000 de lei lunar. În declarația de avere depusă pe 15 iunie 2020, prim-ministrul șochează din nou. Toți banii încasați de la Guvern, cu o excepție de 260 de lei, au fost introduși într-un cont bancar. Iar conturile soției sale, care nu realizează, conform acestui document cât se poate de oficial și de public, venituri s-au mărit cu mai bine de 2.000 de euro. În tot acest timp, este mai mult decât interesant de aflat din ce s-a hrănit premierul, cu ce și-a plătit cheltuielile curente și, mai ales, cu ce bani a achitat amenda (plătită prin ghișeul online) pentru “escapade” cu țigări și alcool, la vreme de stare de urgență, de ziua sa de naștere, din biroul de la Palatul Victoria.
Ultima declarație de avere întocmită, semnată și publicată de Ludovic Orban, în calitatea sa de prim-ministru al Guvernului României, datează din 15 iunie 2020. Conform acestui document, premierul declară, la capitolul “Venituri ale declarantului și ale membrilor săi de familie, realizate în ultimul an fiscal încheiat (potrivit articolului 41, din legea nr. 571/2003, privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare)”, că este singurul membru al familiei sale care realizează venituri.
Mai exact, Orban precizează că a încasat, în această perioadă, din consultanța tehnică acordată SC Doru Trăilă & Asociații, suma netă de 90.239 de lei, în timp ce, de la Guvernul României, în calitate de prim-ministru, a încasat suma totală netă de 27.320 de lei.
Aceleași date cu privire la veniturile realizate în ultimul an fiscal sunt menționate și în declarația de avere depusă la data de 13 aprilie 2020. Numai că, spre deosebire de declarația din aprilie, în luna iunie, Ludovic Orban menționează existența unui cont bancar curent, deschis “în anul 2002”, la Unicredit Bank SA Sectorul 1, în care, în calitate de titular, a depus suma de 27.059,20 lei.
Având îm vedere că acest cont bancar nu se regăsește în niciuna dintre declarațiile de avere anterioare depuse de premier, începând cu luna noiembrie, este vorba, cel mai probabil, despre o eroare de redactare, fiind trecut “2002”, în loc de “2020”.
Scăzând din suma declarată ca fiind încasată, cu titlu de salariu, de la Guvernul României, de 27.320 de lei, suma de 27.059,20 lei, depusă în acest cont bancar, rezultă că Ludovic Orban a cheltuit, în total, din tot ce a câștigat, doar suma de 260,41 lei.
Este, de asemenea, posibil ca Orban să fi completat greșit declarația de avere, atât cea curentă, cât și cea depusă în luna aprilie, în care nu a menționat sumele de bani încasate, în calitate de prim-ministru al Guvernului României, în perioada ianuarie – iunie 2020. Lucru cu atât mai grav.
Reamintim, de altfel, că, la sfârșitul lunii trecute, Ludovic Orban s-a autoamendat cu suma de 3.000 de lei, după ce a cerut Poliției Capitalei să-i aplice o sancțiune contravențională ca urmare a apariției în spațiul public al celebrei fotografii din biroul său de la Palatul Victoria, unde, împreună cu mai mulți membri ai Guvernului, fuma, consuma alcool, nu purta masca de protecție și nu respecta normele de “distanțare socială” stabilite chiar de Ludovic Orban, prin hotărârea prin care a fost instituită starea de alertă.
Banii din conturile soției s-au înmulțit
Un alt detaliu extrem de interesant din declarația de avere a premierului Ludovic Orban, depusă la data de 15 iunie 2020, capitolul unde face referire la conturile bancare ale soției sale, Mihaela. Așa cum precizam mai sus, Mihaela Orban nu a realizat, conform documentelor, niciun fel de venit de natură salarială sau de altă natură, care să fie menționat în aceste acte.
Nici în declarația din decembrie 2019, nici în cea din aprilie 2020, nici în cea din iunie 2020.
În prima declarație de avere depusă de Ludovic Orban, la preluarea mandatului de șef al Executivului, acesta a menționat, la capitolul “Conturi și Depozite Bancare”, că soția sa, Mihaela, avea deschis, din anul 2010, un cont curent la Raiffeisen Bank, în care avea depusă suma de 5.553,57 euro. Aceeași sumă se regăsea în respectivul cont și în declarația de avere întocmită și
depusă la data de 13 aprilie 2020. După care, în declarația de avere din 15 mai 2020, în acest cont evidenția suma de 5.517,57 lei. Rezultă, astfel, că Mihaela Orban a cheltuit 18 euro.
Însă, acesta nu este singurul cont bancar pe care îl deține Mihaela Orban. În declarația de avere de la sfâșitul anului trecut, era menționat un alt cont curent, deschis de soția premierului în anul 2010, la Banca Comercială Română, filiala Sector 3, București, în care se afla suma de 6.275,17 euro. Aceeași sumă se regăsea, în același cont, în declarația de avere depusă de Ludovic Orban în data de 13 aprilie 2020.
Ei bine, în declarația de avere depusă în data de 15 iunie 2020, în acest cont al Mihaelei Orban figura suma de 8.259,59 de euro, cu 2002,47 de euro mai mult decât în aprilie. Astfel, soția premierului, fără niciun venit declarat, a reușit să economisească suma de 9.700 de lei.
Banii nu provin din vreo vânzare de bunuri mobile sau imobile, întrucât, în toate aceste declarații de avere, se regăsesc în continuare casa, în suprafață de 200 de metri pătrați, achiziționată de soții Orban în anul 2014, în comuna Dobroești, județul
Ilfov, precum și autoturismul Volkswagen Passat, fabricat în anul 2007. Mai mult, în niciuna dintre aceste declarații de avere, la capitolul “Datorii”, nu este consemnat nimic.
Fără serviciu, dar finanțator al partidului
În 2018, în Monitorul Oficial al României, au fost publicate datele financiare privind finanțările partidelor politice în anul 2017, inclusiv lista membrilor Partidului Național Liberal care au plătit, în 2107, cotizații a căror valoare depășește baremul de zece salarii minime pe țară.
Acest document devoalează faptul că președintele PNL, Ludovic Orban, a reușit să achite către sediul central al partidului, din București, sectorul 1, suma totală de 14.460 de lei. Banii au fost virați în datele de 8 și 9 martie, 19 iulie, 30 octombrie, 13 noiembrie și 11 decembrie 2017, în condițiile în care abia la data de 12 decembrie 2017 politicianul a fost încadrat cu jumătate de normă, respectiv de patru ore pe zi, la firma de construcții Revicond Canaltech SRL, din Târgu Mureș, controlată, la acel moment, de apropiatul său Daniel Ioan Boca.
Un alt mister, datoria de 10.000 de euro achitată senatorului Mircea Cazan
Nu este pentru prima dată când, în declarațiile de avere ale lui Ludovic Orban apar minuni economice. La sfârșitul anului trecut, “Jurnalul” a dezvăluit că, din documente oficiale, respectiv din declarațiile de avere pe care Ludovic Orban și Mircea Cazan le-au depus, începând cu anul 2014, în calitate de deputați PNL, rezultă că între cei doi a fost încheiat, în data de 24 octombrie 2014, la notariat, un contract de împrumut, cu numărul 1574, prin care Cazan l-a împrumutat, pe perioadă nedeterminată, pe Orban cu suma de 220.000 de lei și 30.000 de euro.
Conform declarației de avere depusă de Mircea Cazan la începutul anului 2016, Ludovic Orban i-a restituit mare parte din această datorie, rămânând restant cu suma de 10.000 de euro.
Creditul a figurat în declarația de avere depusă, în luna ianuarie a anului 2017 de Ludovic Orban, la ieșirea din mandatul de deputat, dar a dispărut din declarația de avere a lui Orban din 3 decembrie 2019, în calitate de prim-ministru.
Creditorul său, Mircea Cazan, este, în prezent, senator PNL și a depus, în această calitate, declarații de avere în datele de 13 iunie 2017, 15 ianuarie 2018, 13 iunie 2018 și 14 iunie 2019. În toate aceste documente figurează datoria lui Ludovic Orban, în sumă de 10.000 de euro.
Nemenționarea vreunei datorii de către premier în declarația de avere din luna decembrie a anului trecut conduce la ipoteza că această datorie a fost achitată. Numai că nu este clar din ce bani. Așa cum am arătat deja, în primele 11 luni ale anului 2019, toți banii încasați de familia Orban s-au ridicat la 37.356 de lei. Sumă din care este imposibil să se fi putut restitui 47.000 de lei, timp în care soții Orban să mai fi rămas cu suficiente resurse financiare pentru a se întreține.
Acțiuni la compania unui miliardar rus, prieten al lui Vladimir Putin
Studiind până la capăt declarația de avere întocmită de premierul României, Ludovic Orban, din data de 15 iunie 2020, mai aflăm că, la rubrica “Venituri”, subrubrica “Venituri din premii și din jocuri de noroc”, acesta menționează că a încasat suma de 736,86 de lei, din răscumpărarea unor acțiuni pe care le-a deținut de TMK Artrom SA Drăgănești Olt. În niciunn alt document similar anterior, Ludovic Orban nu a menționat calitatea de acționar la această companie.
Presa economică arată că TMK Artrom SA face parte din grupul TMK, patronat de miliardarul rus Dimitri Aleksandrovici Pumpianski, un apropiat al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Grupul TMK este unul dintre cei mai importanți producători, la nivel mondial, de țevi, iar investițiile în România se ridică la 35 milioane de euro. În 2006, Pumpianski a preluat total controlul asupra grupului TMK, pentru ca, apoi, o parte din acțiuni a ajuns la băncile de stat, ca garanție la un împrumut de 1,85 de miliarde de dolari.
Dimitri Aleksandrovici Pumpianski este un apropiat al lui Vladimitr Putin pe site-ul oficial al administrației de la Moscova fiind prezentate fotografii și știri dintre acesta și actualul președinte al Federației Ruse, la acel moment premier în funcție. Presa economică relatează că miliardarul a fost inclus pe lista oligarhilor ruși a Trezoreriei Statelor Unite care se confruntă cu controale suplimentare din partea guvernului nord-american.