x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nicolae Văcăroiu: Urmează ani grei pentru România. În ţara noastră se fură prea mult

Nicolae Văcăroiu: Urmează ani grei pentru România. În ţara noastră se fură prea mult

24 Oct 2012   •   12:29
Nicolae Văcăroiu: Urmează ani grei pentru România. În ţara noastră se fură prea mult
Sursa foto: MARIAN ILIESCU/JURNALUL NATIONAL

Preşedintele Curţii de Conturi este pesimist în ceea ce priveşte evoluţia României în viitorul apropiat. Nicolae Văcăroiu este de părere că anii care urmează vor fi unii dintre cei mai grei pentru România, iar unul dintre motive este faptul că "în ţara noastră se fură prea mult".

Nicoale Văcăroiu susţine că este necesară o autonomie totală pentru Curtea de Conturi, care reuşeşte să aducă anual la bugetul de stat aproximativ 700 de milioane de euro în plus.

"Dar suntem departe. Curtea de Conturi are nevoie de autonomie totală, de independenţă totală şi de ceva surse financiare, pentru că aparatul singur are o pregătire corespunzătoare şi avem o forţă umană cu pregătire serioasă şi pentru că e singurul organ care pătrunde sub aspectul controlului în primării în mediul rural", a explicat preşedintele Curţii de Conturi.

Nicolae Văcăroiu afirmă că 60 la sută dintre casele şi vilele construite nu sunt impozitate, din diferite motive - ori nu e clară situaţia terenului, ori nu au autorizaţie de construcţie. În acest context, fostul premier a pledat pentru identificarea de mecanisme instituţionale pentru ca aceia care au furat şi au făcut bani din aceasta să-i poată înapoia societăţii.

"Pe domeniul achiziţiilor situaţia este grea şi Curtea de Conturi este extrem de exigentă şi dură începând de acum, pentru că, după toate calculele mele, se fură prea mult. (...) Sunt ani grei, e nevoie mai mult decât oricând să existe un guvern foarte dur şi sperăm ca după alegeri să existe majoritatea parlamentară necesară" a spus Nicolae Văcăroiu, care a precizat că este necesară totodată revizuirea Codului fiscal, pentru că are unele inechităţi.

"Sunt unele lucruri care te fac să te întrebi: Domnule, vrei să sprijini sectorul privat sau vrei să-l demolezi? Apar tot felul de prevederi subterane, reglementări. Sunt multe de făcut", a spus Văcăroiu, potrivit Agerpres.

Fostul premier crede că anii 2013, 2014 vor fi "cei mai grei ani ai României".

"După părerea mea, vor fi cei mai grei ani ai României din foarte multe considerente. Faptul că am intrat pe o guvernanţă fiscală pe care o apreciez că nu avea ce căuta acolo, până nu-şi rezolvă statele din zona euro problema, cu o limitare a deficitului bugetar undeva la 1,98 deficit efectiv, care înseamnă, fără datoria externă, venituri egal cheltuieli - deci suntem la nivelul anului 2012. Creşterea economică poate duce undeva la 1,5%, ţinând seama de baza redusă de la care plecăm", a apreciat Văcăroiu.

Preşedintele Curţii de Conturi a atras atenţia şi asupra faptului că România are "un mare handicap" - agricultura distrusă.

"O agricultură distrusă în totalitate cu bună ştiinţă din afară, cu sfaturi aplicate de noi milităreşte şi am ajuns unde am ajuns. O agricultură nu se reface peste noapte. În primul rând, nu mai avem resursa umană, populaţia care se ocupă de mediul rural e undeva pe la 70 de ani, nu mai vorbesc de irigaţii sisteme" a afirmat Nicolae Văcăroiu.

Potrivit fostului premier, una dintre problemele cel mai greu de rezolvat, care reprezintă chiar 'un cartof fierbinte', este suma imensă, de 15 miliarde de euro, rezultată din hotărârile judecătoreşti irevocabile sub formă de despăgubiri în bani pentru foştii proprietari.

Nu în ultimul rând, Văcăroiu a atras atenţia asupra pierderilor anuale în valoare de 7 miliarde de euro cu rambursări ilegale de TVA pe facturi false, firme fantomă etc. şi a remarcat totodată că România are o economie subterană dublă faţă de cea a Uniunii Europene.

×
Subiecte în articol: nicolae vacaroiu curtea de conturi