x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Noul PROGRAM POLITIC, la Parlament. Guvernul Ponta 3 vrea revenirea la TVA de 19%. Citește DOCUMENTUL

Noul PROGRAM POLITIC, la Parlament. Guvernul Ponta 3 vrea revenirea la TVA de 19%. Citește DOCUMENTUL

07 Mar 2014   •   11:27
Noul PROGRAM POLITIC, la Parlament. Guvernul Ponta 3 vrea revenirea la TVA de 19%. Citește DOCUMENTUL

Programul Guvernului Ponta 3, elaborat aseară, a fost trimis astăzi la Parlament. Între măsurile care apar în noul program politic apar creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene, impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale, creșterea progresivă a salariului minim pe economie până la 1.100 lei, până în 2016, sau revenirea TVA la 19%, pe măsură ce cadrul fiscal o va permite. Citește DOCUMENTUL

    "Direcţii de acţiune în orizontul 2014-2016:

    ● Simplificăm fiscalitatea şi sporim competitivitatea fiscală a mediului de afaceri prin:
    a) reducerea generală a impozitării; b) lărgirea bazei de impozitare; c) simplificarea sistemului de taxe; d) creşterea colectării veniturilor bugetare; e) reducerea evaziunii fiscale.
    ● Revenirea la un nivel de TVA de 19%, pe măsură ce cadrul fiscal-bugetar o va permite.
    ●  Păstrăm plafonul de 16% şi introducem, pe parcursul mandatului, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.   
    ●  Aliniem la media europeană redevenţele încasate de stat ca urmare a concesionării activelor statului.
    ● Scutirea de impozitare, a profitului reinvestit, în utilaje şi echipamente tehnologice, în măsura în care cadrul fiscal – bugetar o va permite.
    ● Stimularea mediului de afaceri în limite admisibile pentru stabilitatea macroeconomică, prin simplificarea procedurilor şi debirocratizarea pentru micii întreprinzători.

Citeşte şi: Guvernul Ponta 3 promite emisiuni extinse în limba maghiară și dă liber la arborarea steagului secuiesc

    ● Analizam extinderea reducerii TVA la alte categorii de produse alimentare de la 24% la 9%. Stimulăm astfel producătorii interni şi reducem evaziunea fiscală din zona produselor alimentare.
    ● Reducem CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, în măsura în care cadrul fiscal – bugetar o va permite.
    ● Reducem cheltuielile cu birocraţia şi fiscalitatea, prin desfiinţarea unor tarife, avize, autorizaţii şi prin simplificarea cadrului legislativ.
    ● Accelerăm absorbţia fondurilor europene, prin crearea unei structuri centrale responsabile de coordonarea autorităţilor de management, prin simplificarea şi unificarea cadrului legislativ.
    ● Consolidarea CEC şi EXIMBANK. Specializarea obiectului de activitate (EXIMBANK - pentru promovarea exporturilor şi stimularea dezvoltării industriale, CEC - pentru finanţarea agriculturii, a IMM-urilor, a micilor întreprinzători şi activităţilor independente)
  ● Adoptăm o nouă lege pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care are la baza transpunerea în legislaţia românească a legii europene privind întreprinderile mici din Europa, Small Business Act (SBA).
   ● Implementăm programarea bugetară multianuală pe proiecte şi programe, care va aduce economii importante la buget şi va creşte gradul de predictibilitate şi eficienţa cheltuielilor publice.
    ● Adoptarea legislaţiei care să stimuleze utilizarea tranzacţiilor electronice şi reducerea semnificativă a operaţiunilor cu numerar, măsură care va avea ca efect imediat creşterea veniturilor impozabile ale contributorilor şi reducerea evaziunii fiscale".

Ieri, premierul Victor Ponta a afirmat că programul pe care îl va prezenta în Parlament a fost inspirat "aproape în totalitate" din programul de guvernare asumat în 2012.

"Noul guvern, în baza articolului 114 din Constituţie, îşi va angaja răspunderea pentru un program, nu program de guvernare, ci un program. Aşa spune Constituţia, aşa facem. Este un program care va cuprinde principalele direcţii de acţiune ale Guvernului în perioada următoare. Evident că nu l-am inventat peste noapte, ci este inspirat aproape în totalitate din programul de guvernare aprobat în 2012, dar sunt lucruri care s-au realizat deja şi n-are rost să le mai propunem încă o dată şi sunt şi lucruri noi care au apărut într-un an şi jumătate şi evident că acestea trebuie să fie asumate de către Guvern şi aprobate de către Parlament", a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au ajuns miercuri la un acord, conform căruia şeful statului a validat echipa guvernamentală votată marţi de Parlament, iar Executivul urmează să-şi asume răspunderea pentru noul program de guvernare.

×