x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică La nici un an de la Colectiv, Parlamentul scoate iar în stradă generaţia Facebook

La nici un an de la Colectiv, Parlamentul scoate iar în stradă generaţia Facebook

de Marius Gîrlașiu    |    22 Sep 2016   •   09:52
La nici un an de la Colectiv, Parlamentul scoate iar în stradă generaţia Facebook

La nici un an de la protestele care au măturat guvernul Ponta în urma tragediei de la Colectiv, clasa politică “a reuşit” să reaprindă conflictul cu generaţia Facebook. De data aceasta, picătura care a umplut paharul a fost votul Senatului în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea, salvat de urmărirea penală pentru ucidere din culpă. Românii s-au revoltat pe reţelele de socializare şi au anunţat pentru astăzi la ora 18 proteste de amploare în faţa Parlamentului şi în marile oraşe din ţară.

3 noiembrie 2015. Zeci de mii de români protestează în Bucureşti după tragedia de la Colectiv şi moartea poliţistului Bogdan Gigină, petrecută în seara de 20 octombrie, în urma unui accident de motocicletă survenit în timp ce deschidea coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea. A doua zi de dimineaţă, Liviu Dragnea anunţă pe holurile Parlamentului demisia Guvernului Ponta la presiunea revoltelor de stradă. Seara, protestele se răspândesc în toate marile oraşe ale ţării, iar românii cer la unison eradicarea corupţiei, schimbarea clasei politice, renunţarea la imunitatea parlamentară şi reforma internă a partidelor. Flacăra protestelor se stinge abia la o săptămână de la izbucnirea revoltei, după ce preşedintele Klaus Iohannis ajunge personal în mijlocul protestatarilor din Piaţa Universităţii şi-i invită pe reprezentanţii societăţii civile la consultările de la Cotroceni. Pe 17 noiembrie, Guvernul Cioloş primeşte votul de învestitură al Parlamentului, tehnocraţii reprezentând soluţia de criză în locul alegerilor anticipate propuse la acea vreme de liderii PNL.

La zece luni de la protestele care au dărâmat Guvernul Ponta, clasa politică a trezit din nou generaţia Facebook. Luni seara, 73 de senatori au votat împotriva solicitării DNA de începere a urmăririi penale pentru ucidere din culpă pe numele fostului vicepremier Gabriel Oprea. A fost sfidarea care i-a convins pe români să se solidarizeze rapid pe reţelele de socializare pentru a protesta împotriva actualei clase politice. Un protest de amploare a fost anunţat pentru astăzi, la ora 18, în faţa Senatului, sub deviza “Oprea, eşti cercetat, trebuie să fii judecat”. “Un poliţist a murit, dar cel identificat de procurori ca vinovat de ucidere din culpă nu va ajunge în faţa justiţiei, din cauza celor din Senatul României, care se cred deasupra legii. Fraţilor, nu sunteţi. Nici dumnezei şi nici invincibili”, au scris iniţiatorii protestului pe pagina de Facebook a evenimentului.

Ce s-a schimbat de atunci şi până azi?

Aproape nimic! Parlamentarii au revenit în timp la vechile metehne, uitând aproape complet mesajul protestelor din noiembrie 2015. De atunci şi până azi, Camera Deputaţilor a votat, rând pe rând, împotriva solicitărilor DNA în cazurile deputaţilor Cătălin Teodorescu, Cristian Rizea, Mădălin Voicu şi Sebastian Ghiţă, în timp ce Senatul a urmat aceeaşi reţetă. Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean a scăpat de ancheta DNA în cazul votului din Diaspora la alegerile prezidenţialele din 2014, senatorii blocând începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu. La începutul săptămânii, Senatul a mai salvat un fost ministru, aleşii blocând cercetarea Generalului Oprea pentru ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină. În decembrie anul trecut, ca reacţie la revoltele din stradă, PSD şi PNL au adoptat aşa-zise Coduri de etică menite să cureţe ambele partide de corupţi. Criteriile de integritate au existat însă doar pe hârtie, alegerile locale din luna iunie demonstrând că nici liberalii, nici social-democraţii nu au ţinut cont de ele în selectarea candidaţilor.

Adio imunitate sau gogoşi electorale?

În pragul campaniei electorale, liderii politici au relansat în spaţiul public tema renunţării la imunitatea parlamentară. “Dacă vreodată în ţara asta vom reuşi să ajungem la modificarea Constituţiei, eu o să propun eliminarea imunităţilor pentru toată lumea, inclusiv pentru preşedintele României”, a promis Liviu Dragnea. “Ne aflăm în pregătirea alegerilor parlamentare, iar un punct esenţial în programul oricărui partid politic de bun-simţ trebuie să conţină neapărat eliminarea imunităţii parlamentare”, a reacţionat şi deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.

Alina Gorghiu, copreşedinte PNL:  În felul acesta în care mergem acum, în direcţia în care mergem acum, cu credibilitate zero a instituţiilor, şi de ce să nu spun, a Parlamentului, nu se mai poate.

 

Liviu Dragea, preşedinte PSD: Eu, dacă aş fi fost în Senat, aş fi votat pentru (n.r. - începerea urmăririi penale), deoarece cred că toată lumea trebuie să beneficieze de lipsa de imunitate.

 

Oprea: “Mă consider nevinovat!”

Kovesi: “O mamă rămâne să aştepte!”

Fostul lider al UNPR a răspuns, ieri, valului de critici apărut în urma votului din Senat. “Acest vot nu mă face imun în fața Justiției, nu mă salvează de la ceva și nici nu închide drumul dosarului pentru care DNA a cerut încuviințarea urmăririi penale. Peste doar câteva luni, mandatul meu de senator se încheie. Peste doar câteva luni, așa-zisa imunitate nu va mai exista, iar cazul își va urma cursul normal în Justiție. Prin votul de acum două zile, s-a decis să mai treacă încă trei luni până când va ajunge în fața judecătorilor. Atât și nimic mai mult”, a scris Generalul pe pagina sa de Facebook. “Este un vot politic care blochează Justiția. În urma acestui vot, DNA nu mai poate să stabilească răspunderea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă. Deci, o mamă rămâne să aștepte”, a fost replica şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

×