Confruntat cu trecutul în care simpatiza Mişcarea Legionară şi cultul Căpitanului Corneliu Zelea Codreanu, Marian Munteanu s-a retras, ieri, din cursa pentru primăria Capitalei, în care a intrat pe nepusă masă după retragerea lui Ludovic Orban. Vasile Blaga şi Alina Gorghiu au frizat ridicolul, urmaşii Brătienilor ajungând la al patrulea candidat, cu nici două luni înainte de alegeri.
“Am avut discuţii în ultimele două zile cu liderii partidului. Din păcate, a fost dificil să identificăm o formulă de unitate. Nu se pot câştiga lupte fără unitate, solidaritate şi loialitate reciprocă. În consecinţă, am consimţit să-mi retrag candidatura. Am acceptat această chestiune şi sunt convins că PNL va găsi o soluţie pentru a păstra unitatea acestei echipe”. După 26 de ani, discursul lui Marian Munteanu nu mai inspiră nimic din patosul cuvintelor rostite din balconul de la Universitate. Şi nici uralele studenţilor în extaz nu mai răsună sub balcon. În sala din Modrogan, liberalii au feţele căzute. În rând cu jurnaliştii, Vasile Blaga priveşte în gol, dezamăgit, Cătălin Predoiu nici nu mai ridică ochii din pământ, iar Alina Gorghiu îşi maschează eşecul cu un rânjet sarcastic. Ajuns aproape de suta de ani, seniorul Mircea Ionescu Quintus, asistă şi el neputincios la declinul partidului pe care l-a slujit vreme de 70 de ani. Îşi aminteşte, probabil, de clipa în care premierul I.G. Duca, figură legendară a liberalismului din România, i-a strâns mâna în casa tatălui său. Acelaşi I.G.Duca pe care, în entuziasmul vremilor trecute, liderul studenţilor Marian Munteanu îl numea “asasin”. Vremea “asasinilor” politici a trecut, dar asemănări mai există. Sub conducerea bicefală asigurată de Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, urmaşii Brătienilor s-au sinucis politic. Cu brutalitatea gloanţelor trase de legionari în Nicolae Iorga şi premierul I.G. Duca.
Predoiu, de voie, de nevoie
În doar patru luni, din 9 decembrie anul trecut, de la lansarea lui Cristian Buşoi şi până ieri, liberalii au reuşit “performanţa” să schimbe patru candidaţi în doar patrul luni la Primăria Capitalei. “Nu e relevant câte candidaturi a avut Partidul Naţional Liberal. Putea să aibă şi douăzeci de candidaturi, dacă la sfârşit când tragem linie avem un singur vot peste PSD! Noi nu o considerăm o greşeală deloc. Absolut deloc. Este un gest mai mult decât onorabil”, a încercat Gorghiu să mai spele imaginea partidului. Forţat de împrejurări, liderul organizaţiei PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu, şi-a asumat el candidatura. "Am decis să îmi asum candidatura pentru Primăria Capitalei. Mă angajez în faţa bucureştenilor că voi concura cu toată energia. Le cer liberalilor să fie învingători, să învingem din nou, cum am făcut în 2014. Bucureştiul are nevoie de o administraţie europeană, profesionistă şi cinstită", a sunat tentativa de mobilizare rostită cu emoţii de Predoiu. “Premierul etern” refuzase categoric să-şi asume responsabilitatea după capitularea lui Ludovic Orban, pe 11 aprilie, în urma problemelor cu DNA-ul. Motiv de băşcălie Victor Ponta, care a reacţionat instant pe facebook: “Situaţia este deja exact ca în filmuleţul celebru. Stan şi Bran de la PNL (Gorghiu şi Blaga) s-au tot căznit să ducă pianul ("candidatul") pe scări! Nu a ieşit cu Buşoi, nu a ieşit cu Orban, nu iese cu Munteanu... O să mai încerce până se termină filmul!”, s-a amuzat Ponta în faţa televizorului. Cu popcornul în mână. Spectacolul din PNL chiar a devenit un show de stand-up comedy transpus în realitate.
“Marian Munteanu a procedat cu demnitate şi decenţă. Adevărata problemă e neseriozitatea conducerii” Theodor Paleologu, deputat PNL
Victime colaterale
Comedia liberală a făcut şi victime colaterale. Partidul Monicăi Macovei, M10, a decis să-i retragă sprijinul candidatului independent Ciprian Ciucu, din cauza negocierilor secrete pe care le-ar fi purtat cu liberalii. ''Am avut discuţii cu Cătălin Predoiu înainte de nominalizarea lui Marian Munteanu”, a recunoscut Ciucu pe facebook. Dar n-a rămas al nimănui! Cătălin Predoiu l-a invitat ieri să se alăture liberalilor în bătălia pentru Capitală.