x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Plagiatul Codruţei, luat la puricat

Plagiatul Codruţei, luat la puricat

de Georgiana Ionita    |    30 Sep 2016   •   13:07
Plagiatul Codruţei, luat la puricat
Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Parchetul General a început ieri urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual, după autodenunțul deputatului Sebastian Ghiță, care susţine că a fost implicat în falsificarea unui raport al Consiliului Național de Etică care atestă că teza de doctorat a șefei DNA Laura Codruța Kovesi nu este plagiată.

Sebastian Ghiță s-a autodenunțat marți pentru o presupusă participare în 2012, alături de alți demnitari, la măsluirea raportului referitor la lucrarea de doctorat a șefei DNA. Ieri, Ghiță s-a prezentat în fața procurorilor cu probe care să-i susțină declarațiile, iar aceștia au dispus începerea urmăririi penale faţă de fapte. "Mă bucur că astăzi Parchetul General ne arată tuturor cetăţenilor României că procurori de la DNA, chiar şi Laura Codruţa Kovesi, pot fi, ca orice cetăţean din România, investigaţi şi verificaţi, pentru că şi mie şi multora dintre noi începuse să ni se pară că acei oameni sunt deasupra legii. În al doilea rând, acest autodenunţ al meu a fost înregistrat şi cred că acum îşi urmeaza calea legală, cum trebuie să se întâmple cu orice plângere a unui cetăţean”, a spus Ghiţă la intrarea în sediul Parchetului. La audieri, Ghiță a nominalizat și celelalte persoane implicate, iar la ieșire a declarat că este bucuros că “parchetul General a avut curajul să înceapă și să facă o anchetă care vizează un procuror de la DNA, chiar pe Laura Codruța Kovesi''. Deputatul PRU susţine că ar fi participat la această infracțiune pentru “a o proteja pe Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României".

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a reacționat dur după ce Traian Băsescu a spus că încă din 2014 avea informaţii despre presupusul plagiat al şefei DNA.

"Pentru mine este într-un fel surprinzător, într-un fel deloc, să văd că politicieni care au ocupat funcţii înalte în statul român, care au fost în poziţia de a face chiar propuneri şi chiar numiri la vârful magistraturii, vin acum şi îi contestă pe cei pe care i-au propus sau i-au numit. Şi atunci iau acest lucru că pe o întunecare temporară a raţiunii care se justifică numai prin implicarea în dosarele penale. Implicare efectivă sau, nu ştiu, potenţială”, a declarat Prună.


Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că şefa DNA “este departe de a fi întruchiparea cinstei şi a corectitudinii”.

Kovesi şi-a obţinut doctoratul în decembrie 2011 la Universitatea de Vest din Timişoara cu teza „Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”

×