x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL și USR vor să modifice legea alegerilor locale, la nici o lună de la adoptarea ei în Parlament

PNL și USR vor să modifice legea alegerilor locale, la nici o lună de la adoptarea ei în Parlament

de Ion Alexandru    |    22 Iul 2020   •   10:49
PNL și USR vor să modifice legea alegerilor locale, la nici o lună de la adoptarea ei în Parlament

Liberalii, susținuți de USR, iau în calcul forțarea modificării legii privind alegerile locale, proaspăt adoptată de Parlamentul României, pentru a forța introducerea a două zile de vot, în loc de una singură, așa cum este reglementat în acest moment. Ideea a fost aruncată pe piață de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost preluată de premierul Ludovic Orban și a fost imediat îmbrățișată de USR, formațiune căreia, la dezbaterile parlamentare, i-au fost “trântite” toate amendamentele în acest sens. Oficial, se invocă pandemia de COVID-19 și evoluția îngrijorătoare a cazurilor de infectare. Neoficial, miza celor două zile de vot reprezintă pentru PNL și USR speranța unui rezultat similar alegerilor prezidențiale de anul trecut, din diaspora.

 

Primul care a adus discuția despre probabilitatea introducerii a două zile de votare a fost ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a afirmat, la începutul acestei săptămâni, că “pandemia nu este un motiv pentru ca alegerile locale, programate pentru 27 septembrie, să nu fie organizate”. “Avem scenarii și pentru accelerarea numărului de cazuri, dar și pentru o conduită normală dacă se respectă regulile și în două trei săptămâni să vedem o cădere a acestei pante. Organizarea scrutinului pe parcursul a două zile ar permite diminuarea aglomerației de la secțiile de vot”, a adăugat acesta, precizând că se poate lua în calcul inclusiv decalarea alegerilor “în zonele în care sunt focare de coronavirus”.


Câteva ore mai târziu, premierul Ludovic Orban a susținut că organizarea a două zile de alegeri este o “idee bună”. “Nu putem modifica noi legea. Data alegerilor a fost stabilită prin lege. Pentru a se trece la două zile, e necesară o modificare legislativă. În ceea ce mă priveşte, sunt de acord cu două zile pentru că putem evita aglomerările din secţiile de votare şi putem organiza fluxurile de vot încât să reducem la maximum riscul de îmbolnăvire”, a declarat șeful Executivului.

 

Două legi în vigoare prevăd contrariul

 

Parlamentarul USR, Ionuț Moșteanu, a precizat, ieri, că salută aceste luări de poziție ale membrilor PNL, Uniunea fiind, practic, formațiunea politică parlamentară care a insistat introducerea unor amendamente, la legea adoptată, care să impună acest lucru. USR speră că legea se va reîntoarce în Parlament pentru modificarea ei. 


Reamintim că, la începutul acestei luni, proiectul de lege al Guvernului privind stabilirea datei alegerilor locale pentru 27 mai, a fost respins de Parlament, fiind adoptat, cu amendamente, un proiect similar al UDMR. Atunci, senatorii juriști au analizat și amendamentele USR referitoare la introducerea a două zile de vot, pe care le-au respins, argumentând juridic faptul că “Statutul Aleșilor Locali prevede clar că data alegerilor se stabilește într-o singură zi, nu în mai multe, și anume într-o zi de duminică”. 

 

 


 

×