x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Proiect de lege: parcagiii pot face şi doi ani de închisoare

Proiect de lege: parcagiii pot face şi doi ani de închisoare

de Cristian Anton    |    10 Apr 2017   •   09:15
Proiect de lege: parcagiii pot face şi doi ani de închisoare
Sursa foto: Diana Oros

Deputatul Ovidiu Raețchi va depune la Parlament un proiect de lege care își propune să combată exploatarea ilicită a locurilor de parcare și care prevede că parcagiii pot fi sancționați fie cu prestarea a 50 de zile de muncă în folosul comunității, fie pot fi condamnați la închisoare dacă infracțiunea este înfăptuită de mai multe ori. În prezent, nu există o legislaţie care să combată acest fenomen.

Am lansat în dezbatere publică un proiect de lege care mi-a fost solicitat în ultima vreme de către societatea civilă și care își propune să combată exploatarea ilicită a locurilor de parcare. Suntem familiarizați cu fenomenul parcagiilor de serviciu, mai ales în București și marile orașe, și care a căpătat amploare în ultima vreme: uneori prin amenințări, prin folosirea unui limbaj licențios, diverse persoane care nu au niciun drept asupra locurilor de parcare le blochează și condiționează ocuparea acestora. O realitate socială care a scăpat de sub control și care are nevoie de un răspuns pe măsură”, precizează deputatul liberal. Ovidiu Raețchi a subliniat că infracțiuni similare sunt sancționate cu închisoarea sau amenda, potrivit Codului Penal.

„Potrivit proiectului de lege pe care l-am inițiat, cel care înfăptuiește această infracțiune pentru prima dată are posibilitatea de a presta un număr de 50 de zile de activități neremu­nerate în folosul comunității. În cazul în care repetă infracțiunea, atunci cel care percepe o taxă de parcare fără să aibă autorizare în acest sens sau drept de folosință asupra spațiului respectiv poate fi sancționat cu închisoare de la 6 luni la 1 an”, a declarat deputatul Raeţchi.

 

Faptele penale ale parcagiilor

În proiect sunt enumerate şi faptele pentru care parca­giii ar putea fi sancţionaţi penal: pretinderea ori primirea de bani sau foloase de către o persoană neautorizată, pentru a elibera un spaţiu ocupat, în scopul utilizării acestuia ca loc de parcare, indiferent dacă spaţiul respectiv are sau nu această destinaţie; pretinderea ori primirea de bani sau foloase pentru a dirija sau ghida un şofer în vederea parcării unui autovehicul; pretinderea ori primirea de bani sau foloase, de către o persoană neautorizată, pentru a păzi un autovehicul staţionar; pretinderea ori primirea de bani sau foloase, pentru a înlesni parcarea unui autovehicul, de către o persoană care şi-a însuşit fără drept o calitate în acest scop; pretinderea ori primirea de bani sau foloase, pentru a înlesni parcarea unui autovehicul, de către o persoană neautorizată.

 

În cazul în care taxa este percepută pe o proprietate publică sau privată a statului, pedeapsa este închisoarea între 9 luni şi 2 ani. La ora actuală, Poliția nu dispune de o legislație clară și eficientă pentru combaterea acestui fenomen. Proiectul de lege va fi depus în aceste zile la Camera Deputaților.

×
Subiecte în articol: ovidiu raetchi