x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD nu mai are răbdare cu legile Justiţiei

PSD nu mai are răbdare cu legile Justiţiei

de Marius Gîrlașiu    |    26 Oct 2017   •   08:59
PSD nu mai are răbdare cu legile Justiţiei
Sursa foto: DIANA OROS

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a propus ca Inspecţia Judiciară să devină o instituţie autonomă, care să nu fie nici în subordinea CSM, aşa cum este acum, nici în cea a Minis­terului Justiţiei, aşa cum prevedea varianta sa iniţială. Toader a prezentat, ieri, în Parlament proiectul de modifica­re a legilor Justiţiei, preluat de coaliţia PSD-ALDE ca iniţia­tivă parlamentară.

Potrivit ministrului Justi­ţiei, în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a reformei în Justiţie, urmează să fie adop­tată o lege specială prin care Inspecţia Judiciară va fi regle­mentată ca instituţie auto­nomă, „care să nu fie nici la CSM, nici la Ministerul Justi­ţiei”. Atunci când va fi fina­lizat, proiectul fie va fi trimis Parlamentului, fie va fi însuşit ca iniţiativă a Guvernului. Referitor la numirea procuro­rilor-şefi, Tudorel Toader a precizat că a depus la Parla­ment solicitarea de aviz care trebuie trimisă Comisiei de la Veneţia, dar forul european s-ar putea pronunţa cel mai devreme la începutul lunii decembrie. Ministrul a invocat o recomandare MCV şi a insistat că în legătură cu acest subiect trebuie consultată Comisia de la Veneţia, pentru că „toate statele civilizate respectă recomandările” acestui forum.

În replică, liberalul Cătălin Predoiu a spus că recoman­darea din raportul MCV la care face referire Tudorel Toader se referă la modul în care minis­trul Justiției selectează persoa­nele propuse, și nu la procedura de numire a procurorilor-şefi. „PSD și ALDE încearcă în Justiție o crimă cu autor necunoscut. Este un pretext pentru a politiza procedura de numire a șefilor Parchetelor”, a acuzat Predoiu.

În privinţa răspunderii magistraţilor, ministrul Justi­ţiei a spus că, personal, nu doreşte răspunderea magistra­ţilor, dar „o reglementare cu rol preventiv este necesară”. El a explicat că statul răspunde patrimonial pentru erorile judiciare, dar dacă eroarea judiciară este săvârşită cu rea-credinţă sau gravă negli­jenţă, atunci nu trebuie exclusă răspunderea patrimo­nială a magistraţilor. „În actuala reglementare, Minis­terul de Finanţe nu s-a întors niciodată împotriva vreunui magistrat. Ministerul de Finanţe, care plăteşte în numele statului, trebuie să se îndrepte împotriva magistra­tului pentru recuperare, numai dacă magistratul a acţionat cu rea-credinţă şi gravă negli­jenţă”, a explicat fostul jude­cător al CCR. El a mai spus că propune „modificări la legile Justiţiei de natură să elimine unele privilegii ale magistraţilor”.

Pragul, cât să fie pragul?

Secretarul de stat din MJ, Mariana Moţ, a spus în şedinţa comisiei că Ministerul Justiţiei pregăteşte un proiect de lege separat pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, iar din acest motiv MJ nu a formulat un punct de vedere până acum. Cu toate acestea, deputatul Florin Iordache a dat de înţeles că majoritatea PSD-ALDE nu va mai aştepta acest demers, ci va promova, „în cel mai scurt timp”, un proiect „în care să terminăm odată şi cu acest articol 297”, privind abuzul în serviciu, din Codul Penal. UDMR a propus ca pragul valoric pentru incriminarea penală a infracţiunii de abuz în serviciu să fie de 100.000 de lei, în vreme ce USR şi PMP au propus să nu existe un prag. USR a venit şi cu o variantă de rezervă, aceea ca pragul, dacă va fi stabilit, să fie de 1.000 de lei. Uniunea Naţională a Baro­urilor a propus un prag de 100.000 lei; procurorul Constantin Sima, fost secretar de stat în perioada OUG13, a propus cel mai înalt prag - 200.000 lei, în vreme ce Uniunea Naţională a Judecă­torilor susţine că paguba ar trebui să fie echivalentă „cu minimum 10 salarii minime pe economie”.

Preşedintele Comisiei speciale pentru legislaţia din domeniul Justiţiei, fostul ministru Florin Iordache, a refu­zat să supună la vot, în şedinţa de ieri, solicitarea USR de a cere un punct de vedere al Comisiei de la Veneția privind pragul pentru abuzul în serviciu.

 

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a spus ieri că lupta anticorupţie „trebuie continuată cu fermitate”, iar justiţia din România este una „modernă, care se bucură de încrederea societăţii”. În timp ce la Parchetul General se celebra Ziua Europeană a Justiţiei Civile, ministrul Tudorel Toader prezenta refor­ma Justiției în „Comisia Iordache”, la Parlament.

×
Subiecte în articol: tudorel toader