x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD-ul lui Dragnea, greu de trimis in banca Opozitiei

PSD-ul lui Dragnea, greu de trimis in banca Opozitiei

de Marius Gîrlașiu    |    14 Sep 2017   •   14:24
PSD-ul lui Dragnea, greu de trimis in banca Opozitiei

PSD-ul lui Liviu Dragnea se află în pole-position pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din 2019 şi parlamentarele din 2020, arată un raport al Agenţiei de Rating Politic (ARP). Social-democraţii beneficiază de avantajul sistemului electoral adoptat în 2015, cu ajutorul căruia şi-au creat o structură de putere aproape imbatabilă în teritoriu. De cealaltă parte, PNL şi USR nu dispun de soluţii reale pentru răsturnarea raportu­lui de forţe.

Actualul sistem electoral (care prevede scrutin majoritar într-un singur tur pentru primari şi alegerea indirectă a şefilor de Consilii Judeţene) a transformat PSD într-un adevărat mamut politic. Partidul lui Liviu Dragnea a scos maximum posibil din actualul sistem, reuşind să îşi creeze o structură de putere care îl transformă în principalul favorit al preziden­ţialelor din 2019 şi parlamenta­relor din 2020. „PSD are o platformă de putere deosebită pentru alegerile prezidențiale din 2019, mult mai redutabilă în plan local decât în 2014”, atunci când Victor Ponta a pierdut finala prezidenţială cu Klaus Iohannis, se arată într-o analiză a Agen­ţiei de Rating Politic. „Anul electoral 2016 a fost dens și a produs mutații majore, profunde. Acolo unde se adună vot cu vot: în plan local. Rezul­tatele s-au văzut în victoria zdrobitoare a PSD în decembrie. Efectele sunt simțite și azi, când PSD pare de nemișcat în sondaje”, susţine Cristian Andrei, managerul ARP. Potrivit raportului, PSD şi ALDE domină categoric administrația locală din România. Social-de­mocraţii pot controla de unii singuri (sau cu un mic ajutor din partea partidelor aliate) un total de 20 de Consilii Județene. „Cu toate acestea, PSD a preferat să cedeze, inteligent, o parte din această putere pentru a obține și mai mult, prin politica de alianțe, ajungând să conducă astăzi 28 de Consilii Judeţene dintr-un total de 42. Această politică de alianțe și numărul mare de primari (peste 50%) au ajutat PSD să câștige detașat alegerile parlamentare și guver­narea. Efectele se simt și azi, PSD rămânând sus, constant, în sondajele de opinie, chiar după șocuri puternice în societate”, se arată în analiza ARP. Mai mult, chiar și o largă coaliție a „tuturor împotriva PSD” nu ar putea schimba semnificativ struc­tura de putere din teri­toriu, se arată în raport. Există, de altfel, și un prag legal de două treimi pentru schim­barea unui preşedinte de Consiliu Judeţean, prag impo­sibil de atins astăzi de o alianță anti-PSD în cele mai multe județe.

PNL şi USR, impotente politic

Dacă PSD şi-a tras spuza pe turta sa la alegerile locale din iunie 2016, liberalii sunt marii perdanţi ai actualului sistem electoral, pe care l-au votat cot la cot cu social-democraţii, în primăvara lui 2015. Raportul ARP arată că doar o schimbare a legislaţiei electorale ar putea avantaja partidul lui Ludovic Orban, care deocamdată nu dispune de soluţii reale pentru a răsturna raportul de forțe din Consiliile Judeţene, prin alianțe locale. „PNL este și poate rămâne principalul centru de coagulare a Opoziției, luând în calcul numărul de primari, dar are nevoie să coalizeze și alte forțe în jurul său până la urmă­toarele alegeri”, consideră ARP. Liberalii au declarat public că unul dintre obiectivele sesiunii de toamnă este revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, însă tocmai senatorii PNL din Comisia de administraţie au sabotat acest proiect: doi au absentat la vot, iar unul a ales să se abţină, ceea ce a permis majorităţii PSD-ALDE să respingă iniţia­tiva. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, aşa că proiectul PNL mai are o şansă la votul deputaţilor. Potrivit ARP, celălalt partid de Opoziţie, USR, „a arătat la alegerile parțiale din 2017 că deocamdată nu are capacitatea de a se organiza în vederea unor alegeri, în teritoriu”.

 

Vrea cineva să ia parti­dul? PSD-ul e un partid mult prea mare, este mai mult decât un partid, este practic România la scară mai mică. Nu îl poate lua nimeni. Liviu Dragnea, preşedinte PSD

 

×
Subiecte în articol: dragnea