x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Refacerea Coaliției, guvern minoritar PNL sau o „soluție de compromis”

Refacerea Coaliției, guvern minoritar PNL sau o „soluție de compromis”

de Ion Alexandru    |    21 Oct 2021   •   08:27
Refacerea Coaliției, guvern minoritar PNL sau o „soluție de compromis”
Sursa foto: Lucian Alecu

Rezultatul votului de ieri din Parlament era previzibil, însă situația explozivă epidemiologică din România pare să fi dat oarecum peste cap planurile președintelui României, Klaus Iohannis, cu privire la guvernare. Conform unui comunicat de presă remis de Administrația Prezidențială, acesta a luat act de faptul că, în urma votului exprimat, „Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de Dacian Cioloș“. „În consecință (…), președintele României convoacă consultări cu partidele politice și formațiunile politice reprezentate în Parlament, în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcția de prim-ministru, în data de 21 octombrie 2021, începând cu ora 11.00”.

De altfel, Iohannis avea, aseară, stabilită o ședință cu premierul interimar Florin Cîțu, cu șeful SDU, Raed Arafat, cu ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode, și cu ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, pentru a stabili un nou plan de măsuri restrictive pentru încercarea de a limita răspândirea virusului la nivel comunitar. După această ședință, însă, surse politice precizau că președintele Iohannis i-a convocat într-o întâlnire pe liderii PNL. Mai exact, pe președintele liberalilor, Florin Cîțu, cât și pe prim-vicepreședinții Rareș Bogdan, Lucian Bode și Gheorghe Falcă, pentru a le trasa noua linie de acțiune politică, după picarea la vot a Guvernului Cioloș.

Sursele citate reiterează faptul că Iohannis dorește să-l convingă pe Florin Cîțu să se retragă din poziția de candidat PNL la funcția de prim-ministru, deoarece este evident că o asemenea candidatură nu va primi voturi în Parlament nici din partea celor de la USR, nici din partea celor de la PSD. Iar președintele rămâne încremenit în proiectul său de a nu da guvernarea pe mâna social-democraților. Astfel încât, singura opțiune pe care o vede este refacerea Coaliției, cel puțin într-o formulă cu care să se treacă iarna 2021-2022. Asta înseamnă că PNL trebuie să vină la consultările de astăzi de la Palatul Cotroceni cu o nouă propunere de prim-ministru, cel mai probabil în persoana lui Lucian Bode, iar USR să revină la guvernare.

 

Prim-vicepreședinte PNL: Propunerea noastră este președintele partidului

 

Totuși, având în vedere că USR a anunțat deja că o eventuală reîntoarcere la Palatul Victoria este condiționată de o serie de pretenții, inclusiv pe linie de justiție, considerate inacceptabile de președinte, lucrurile se pot bloca. Astfel încât liberalii iau în calcul și un guvern minoritar, care să fie susținut din Parlament de către PSD sau chiar o variantă în care anumiți specialiști propuși de PSD să facă parte din noua echipă guvernamentală. 

La închiderea ediției, prim-vicepreședintele PNL, Iulian Dumitrescu, a postat, pe contul său de socializare, un mesaj clar cu privire la poziția partidului de astăzi, de la consultările de la Palatul Cotroceni: „Decizia Biroului Executiv al PNL, luată în unanimitate, este una clară: propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru este președintele partidului, Florin Cîțu. Aceasta este propunerea cu care vom merge la consultări, la Cotroceni. Am convingerea că vom genera o majoritate în jurul PNL”.

 

Orban: „Criza îi aparține lui Iohannis și slugilor lui din conducerea PNL”

 

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban s-a dezlănțuit, ieri,  și a cerut demisia din funcție a succesorului său, Florin Cîțu. „Am spus din capul locului că vinovatul de declanșarea unei crize politice e Klaus Iohannis. Ambiția bolnavă de a controla numirile procurorilor și de a impune la șefia PNL un om care nu mai are nicio șansă să fie premier sunt cauzele care au dus la criza politică. Solicit public demisia din funcția de premier a lui Florin Cîțu. A demonstrat că nu are nicio urmă de responsabilitate și a executat ordinele politice. E o frână în calea negocierilor pentru o majoritate”, a declarat Ludovic Orban.

„Iohannis l-a desemnat pe Cioloș numai ca să-l pedepsească și ca să-l umilească. Răspunderea pentru prelungirea crizei aparține în exclusivitate președintelui Iohannis și slugilor lui din conducerea PNL care au ascultat orbește de porunca lui Iohannis de a nu desemna un candidat de premier”, a conchis acesta.

×