Fostul senator PSD Dan Şova a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora, în vreme ce fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă a fost achitat în dosarul privind finanțarea ilegală a clubului Asesoft Ploiești. Deciziile luate ieri de Instanţa supremă nu sunt definitive şi pot fi atacate cu recurs la completul de cinci judecători.
Din completul de judecată care a pronunţat cele două sentinţe a făcut parte şi judecătoarea Ana Maria Dascălu, cea care s-a retras din procesele lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, provocând reluarea judecării în cazul celor doi lideri ai coaliţiei PSD-ALDE. Astfel, fostul ministru şi senator PSD Dan Şova a fost găsit vinovat în dosatul CET Govora şi condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. În cazul său, magistraţii au mai dispus confiscarea sumei de 100.000 de euro şi pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi timp de 2 ani de la eliberare. De asemenea, a fost menţinut sechestrul asigurător instituit asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea lui Şova. Fostul director al CET Govora, Mihai Bălan, a fost condamnat şi el la 3 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată. Decizia judecătorilor nu este una definitivă și poate fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători al Curţii Supreme. Potrivit DNA, Șova a pretins în mod direct 5.000 de euro pe lună de la denunţătoarea din acest dosar, în schimbul intervenţiei sale pe lângă directorul Mihai Bălan pentru încheierea unui contract de asistenţă juridică între CET Govora şi casa de avocatură a denunţătoarei. Fostul senator a încasat în total 100.000 de euro, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014. Dan Șova este trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta și în dosarul Turceni – Rovinari, care va avea un nou termen de judecată pe 28 septembrie.
Pentru dosarul Asesoft plăteşte statul
Acelaşi complet de judecată care l-a condamnat pe Dan Şova a decis, ieri, achitarea fostului deputat PSD Sebastian Ghiță şi a fostului primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, în dosarul privind finanţarea presupus ilegală a echipei de baschet Asesoft (care i-a aparţinut lui Ghiţă). În plus, instanţa a dispus ridicarea sechestrului asigurător dispus de DNA asupra bunurilor mobile şi imobile ale celor doi. De asemenea, cheltuielile judiciare efectuate în faza de urmărire penală şi în cea de judecată pe fond, în cuantum de 20.000 lei, au rămas în sarcina statului. La ultimul termen al procesului, procurorul DNA a cerut instanţei o pedeapsă cu închisoarea orientată spre nivelul maxim, în cazul ambilor inculpaţi. De asemenea, fusese solicitată obligarea celor doi inculpaţi la plata în solidar a 1,5 milioane lei către Primăria Ploieşti, confiscarea sumei de peste 900.000 de lei de la Iulian Bădescu şi a celei de 1,1 mil lei de la Sebastian Ghiţă. Potrivit DNA, în cursul anului 2013, fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu, în calitate de ordonator principal de credite, a acordat clubului Asesoft Ploieşti, susţinut de Sebastian Ghiţă, o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1,5 milioane de lei. În schimbul acestei finanţări, Bădescu ar fi pretins şi primit de la Ghiţă, prin intermediul unei firme controlate de omul de afaceri, o casă de locuit situată în municipiul Ploieşti, în valoare de peste un milion de lei, sumă din care Bădescu a suportat personal doar 124.000 de lei. Fostul deputat Sebastian Ghiţă se află, în prezent, în Serbia, de unde autorităţile române încearcă să îl extrădeze. "El s-a sustras cercetărilor şi răspunderii penale" , a susţinut procurorul DNA la ultimul termen al procesului.
Dan Şova, la ultimul cuvânt: Pentru mine, tot acest dosar a fost una dintre cele mai dure lecţii de viaţă. Aceste acuzaţii nefondate mi-au distrus viaţa şi cariera definitiv. Trăiesc de doi ani de zile o consternare perpetuă. Cred că o să scriu o carte despre ce am trăit în aceşti ani.