x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ai să dai samă, doamnă! Udrea aşteaptă sentinţa

Ai să dai samă, doamnă! Udrea aşteaptă sentinţa

de Marius Gîrlașiu    |    02 Mar 2017   •   08:13
Ai să dai samă, doamnă! Udrea aşteaptă sentinţa

Dosarul Gala Bute şi-a consumat ieri ultimul termen de judecată la Instanţa Supremă. Procurorul DNA a cerut instanţei pedepse îndreptate spre maximul prevăzut de lege pentru inculpaţii din proces, în vreme ce Elena Udrea s-a arătat optimistă şi se aşteaptă să fie achitată. Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului riscă 21 de ani de închisoare.

 

Acuzată de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă de folosire de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, Elena Udrea şi-a început optimistă dimineaţa la Curtea Supremă. "Nu am emoţii pentru astăzi. Se cer pedepsele, se cere şi achitarea. Mă aştept ca în acest dosar să fiu achitată. Nu cred că se pot da condamnări pentru denunţuri mincinoase neprobate timp de doi ani în instanţă", a declarat fostul ministru al Dezvoltării la intrarea în curtea ÎCCJ din strada Batiştei. Spre prânz, fostului ministru i-a mai pierit din optimism. Procurorul de şedinţă a cerut instanţei o pedeapsă cu executare orientată spre maximum prevăzut de lege pentru faptele de care este acuzată. DNA a cerut acelaşi lucru şi în cazul fostului ministru al Economiei Ion Ariton, al lui Rudel Obreja (fost preşedinte al Federaţiei Române de Box ), Tudor Breazu (fostul asistent personal al Elenei Udrea) şi Ştefan Lungu (fostul consilier al Elenei Udrea). În schimb, pentru fostul secretar general dinn MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi omul de afaceri Marius Botoroagă procurorii au cerut pedepse cu executare eduse cu o treime, după ce aceştia şi-au recunoscut vinovăţia în timpul procesului. La termenul de ieri, judecătorii l-au audiat şi pe Felix Tătaru, consultantul politic arătând în declaraţia dată ca martor, că firma sa a încheiat în aprilie 2011 un contract cu PDL Bucureşti, semnat de Elena Udrea, pentru o campanie publicitară, fiind plătiţi 100.000 de euro în avans şi 50.000 de euro la finalul campaniei. Procurorul DNA a explicat judecătorilor că există o diferenţă semnificativă între actele puse la dispoziţie de Felix Tataru şi cele de la PDL Bucureşti, unde avansul pentru serviciile contractuale era de 205.000 de euro. La termenul de ieri, inculpaţii din dosar au avut dreptul la ultimul cuvânt, iar procurorul DNA şi avocaţii au susţinut pledoariile finale.

Decizia completului de trei judecători de la Instanţa supremă nu va fi definitivă şi va putea fi contestată de inculpaţi şi procurori. Ședința de judecată a durat mai bine de 10 ore, iar la final magistrații au anunțat că amână pronunțarea pentru data de 13 martie.

Judecata în dosarul "Gala Bute" a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015 şi s-a finalizat ieri după cel de-al 39-lea termen al procesului

×