x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cadou de majorat: tineri rămași fără drept la medic

Cadou de majorat: tineri rămași fără drept la medic

de Diana Scarlat    |    02 Iun 2017   •   15:10
Cadou de majorat: tineri rămași fără drept la medic
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Din cauza birocrației, mulți elevi care au ajuns la majorat nu mai pot beneficia de asistență medicală plătită din asigurările de sănătate suportate de stat. Cei mai mulți află acest lucru abia când ajung la medic. Această birocrație și lipsă de centralizare a datelor i-ar putea costa chiar viața pe unii dintre ei, dacă ajung într-o situație gravă și sunt obligați să aducă mai întâi adeverința de la școală, ca să poată fi operați sau pentru a primi tratament. Unii ajung să-și plătească intervențiile chirurgicale, dacă au nevoie de așa ceva, deși sunt asigurați, conform legii.  

Legiuitorii nu s-au gândit la o modalitate de centralizare a datelor între sistemul de educație și Casa de asigurări de sănătate, nici în 2009, când au modificat Legea 95/2006, nici în următorii ani, chiar dacă au fost mai multe cazuri de tineri care au ajuns la medic și au constatat că nu mai sunt asugurați, înainte de bacalaureat. Școlile și medicii de familie nu au obligația să anunțe persoanele vizate și nici nu sunt prea mulți care o fac din proprie inițiativă. Astfel, mii de elevi ajung să fie scoși automat din sistemul electronic, dintre care unii află prea târziu că sunt, de fapt, asigurați. “Am fost luni la medicul de familie, pentru că fiica mea are atacuri de panică acum, îînainte de bacalaureat. Acolo am constatat că nu mai figurează ca fiind asigurată și că ar trebui să plătim un eventual tratament sau internare, dacă ar fi nevoie de așa ceva. Medicul de familie ne-a spus că sistemul îi elimină automat pe cei care împlinesc 18 ani, chiar în ziua majoratului și că ar fi trebuit să-i aducem adeverință de la liceu, dar acum, după ce s-au încheiat deja mediile, cum luăm adeverința?”, spune mama unei eleve din București. Și în aceeași situație sunt mulți elevi, fără măcar să știe.

Prevederi legale pentru asigurați

Legea 56/2006 a fost actualizată în anul 2009, tocmai pentru a include în categoria de asigurați fără plata contribuţiei elevii care împlinesc 18 ani, dar au terminat școala, aflându-se în perioada examenului de bacalaureat sau de pregătire pentru admiterea la facultate. Aceștia erau considerați neasigurați înainte de schimbarea legii, până în prima zi de facultate, 1 octombrie. Legea precizează acum foarte clar faptul că au dreptul la asigurarea de sănătate plătită de stat tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani, dacă sunt elevi sau studenţi. “Elevii care termină liceul au dreptul la asigurare de sănătate în continuare, până la 1 octombrie, dacă încep facultatea, sau pe perioada șomajului, dacă nu intră la facultate. Oricum ar fi, ei beneficiază în continuare de această asigurare de sănătate, care nu se întrerupe în niciun caz pe perioada verii, dar trebuie să aducă o adeverință de la liceu sau de la facultate, pentru a demonstra că nu au abandonat școala. Tocmai din cauza abandonului școlar a fost lăsată această precizare în lege, în 2009, pentru că există cazuri destul de multe de copii plecați din țară, care nu mai merg la școală, dar rămân în sistemul de asigurări, iar medicul de familie încasează banii pentru ei”, explică senatorul Liviu Pop, fost secretar de stat în Ministerul Educației.

Soluție electronică ignorată până acum

Lipsa de informare a părinților și a elevilor îi poate aduce în situații critice pe tinerii care nu știu că au rămas fără asigurare de sănătate, din cauze birocratice. Școlile sau medicii de familie  ar trebui să le explice elevilor ce trebuie să facă, înainte de a se lovi de situații fără ieșire, care le-ar putea pune viața în pericol unora,  în caz de îmbolnăvire gravă. “Medicul de familie ar trebui să fie cel care să sune pacientul cu o lună înainte, pentru a anunța necesitatea de a aduce adeverința. Medicul ar trebui să fie cointeresat, pentru că încasează bani pentru acești pacienți pe care, practic, îi pierde. Ideal ar fi să existe un sisem integrat, între toate școlile și universitățile din România și Casa de sănătate și chiar vom lansa această propunere legislativă. Va trebui să identificăm o sursă de finanțare și să introducem acest sistem electronic, pentru a evita aceste probleme în viitor”, a mai explicat Liviu Pop, pentru Jurnalul Național. Un asemenea sistem electronic ar putea elimina automat elevii și studenții care de fapt au abandonat școala, dar beneficiază în continuare de asigurările plătite de stat.

Sunt numeroase situațiile în care copiii pleacă din țară, abandonează școala, dar rămân în sistemul de asigurări de sănătate din România, iar medicul de familie încasează bani pentru ei. Liviu Pop, senator

Tinerii care au împlinit 18 ani trebuie să ducă o adeverință de la școală la medicul de familie, pentru a nu fi excluși automat din sistemul de asigurări de sănătate. Cei care nu au făcut acest lucru la majorat își pot obține adeverința chiar după ce au terminat anul școlar.

La opt ani de la modificarea legii care le permite elevilor și studenților să-și păstreze asigurarea de sănătate după ce împlinesc 18 ani, încă nu există un sistem de centralizare a datelor, care să-i scutească de drumuri suplimentare și inutile pe cei ajunși la majorat.

 

×
Subiecte în articol: medic tineri