x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Vești proaste pentru români. Pensiile vor scădea considerabil în următorii ani

Vești proaste pentru români. Pensiile vor scădea considerabil în următorii ani

de Redacția Jurnalul    |    11 Apr 2025   •   12:30
Vești proaste pentru români. Pensiile vor scădea considerabil în următorii ani

În pofida reformei pensiilor, pe români îi așteaptă vremuri și mai grele decât până acum. Majoritatea vârstnicilor nu au un trai decent astăzi, și nu vor avea nici în viitor. Angajații care se vor retrage din activitate în următorii 15 ani vor primi pensii echivalente cu 30% din ultimul salariu. Specialiștii spun că generațiile următoare vor trebui să se bazeze pe economiile personale și pensiile private pentru un nivel decent de trai.

Persoanele care ies acum la pensie au venituri, din Pilonul 1 și 2, de circa 45% din ultimul salariu. În 2040, când generaţia decreţeilor va ajunge la vârsta pensionării, veniturile lunare de la stat vor coborî la 30% iar în 2070, pensionarii vor fi nevoiţi să traiască doar cu un sfert din venituri. 

"Ştiu că angajatorul plăteşte o sumă obligatorie. Pilonul trei nu am. Momentan iau 3.000 de lei, deci 45% ar veni aproape 1.500 de lei, greuţ. O pensie decentă ar fi undeva la 5.000 de lei", spune un pensionar pentru observatornews.ro.

Declin uriaș al sistemului public de pensii

La fel gândesc cei mai mulţi români, care vor cel puţin 1.000 de euro, cu 75% mai mult decât valoarea medie a pensiei publice din prezent. 

"Pensiile facultative sunt cheia pentru a ajunge la această o mie de euro pensie. Există acest nivel de deductibilitate fiscală care este de 165 de lei  pe lună, i-aş incuraja pe toţi românii de posibilitatea de a economisi fără a fi impozitaţi. Vom fi din ce în ce mai mult pe cont propriu. Va trebui să ne purtăm singuri de grijă", spune Radu Crăciun, președinte APAPR.

La Pilonul 2, media este de 18.000 de lei

La Pilonul 2, fiecare român are în medie 18.000 de lei. IÎn total, banii din conturi depăşesc 150 de miliarde de lei. La pilonul 3, care este facultativ, au apelat peste 800.000 de români. Pentru că 25% din contribuţii sunt investite în acţiuni, câştigurile pot fi afectate de scăderile de la bursă. 

"Cei care acum ies la pensie, daca prind o perioadă de scădere, să aştepte, nu sunt obligaţi să scoată banii aceia care s-au acumulat la pensie. Valoarea unităţii de fond va creşte, cu siguranţă", spune Irina Chiţu, vicepreşedinte Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari.

"Fondurile de pensii investesc pe termen lung, sunt capabile să gestioneze aceste furtuni, nu există motive pentru panică", spune Matti Leppala, CEO PensionsEurope.

Sumele adunate pot fi retrase la pensionare integral sau eșalonat, în rate egale extinse pe maximum 5 ani. 

×
Subiecte în articol: pensii pensionari