x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii 5 locuri din lume care suscită interesul turiștilor. De ce este interzis accesul vizitatorilor

5 locuri din lume care suscită interesul turiștilor. De ce este interzis accesul vizitatorilor

de Redacția Jurnalul    |    11 Apr 2025   •   20:30
5 locuri din lume care suscită interesul turiștilor. De ce este interzis accesul vizitatorilor
Sursa foto: Apusenii mor natural, sub ochii ecologiștilor

Mai multe locuri de pe planetă sunt interziise pentru turiști. Motivele sunt diverse, fiind vorba de zone protejate ori periculoase.

Iată 5 zone la care turiști nu au acces:

Insula Șerpilor din Brazilia

Numită oficial Ilha da Queimada Grande, pe această insulă se află o populație numeroasă a uneia dintre cele mai otrăvitoare specii de șerpi din lume.

Vipera vârf de lance aurie este atât de otrăvitoare încât poate topi pielea umană în jurul mușcăturii. Populația de  șerpi de pe insulă este atât de numeroasă încât există un șarpe pentru fiecare metru pătrat de pământ.

Din motive de siguranță, guvernul brazilian nu permite accesul vizitatorilor. Uneori, le e permis accesul cercetătorilor, dar aceștia trebuie să fie însoțiți de un doctor.

Zona tampon ONU din Cipru

După ce trupele din Turcia au invadat Cipru în 1974, ceea a dus la un război civil între populația greacă și cea turcă și lupta s-a încheiat, ONU a preluat controlul asupra unei zone tampon în capitala țării, Nicosia.

Zidurile separă comunitatea turcă din nord de comunitatea greacă din sud. Doar Turcia recunoaște acea zonă un stat separat. În spatele acestor ziduri se află case și afaceri abandonate. Deși Cipru este o țară turistică, vizitatorii nu au voie în această zonă tampon.

Aria 51 din Nevada

Guvernul SUA nu a vrut să recunoască existența Ariei 51 până când au ieșit la iveală documente despre această bază militară.

Oficialii nu au dezvăluit nici până în prezent ce fel de cercetări sunt realizate în această bază. Întrucât activitatea bazei este secretă, au apărut numeroase teorii ale conspirației. Mulți cred că aici au loc cercetări cu forme de viață extraterestră dar nu a fost confirmat niciodată.

Persoanele care primesc acces la Aria 51 trebuie să ajungă în zona izolată cu ajutorul avioanelor private. Geamurile acestor avioane trebuie să fie acoperite complet până la aterizare.

Insula Santinelei de Nord din India

În Golful Bengalului se află Insulele Andaman și Nicobar, multe dintre ele fiind teritorii indiene. Pe Insula Santinelei de Nord se află un trib care trăiește acolo de aproximativ 60.000 de ani. Este una dintre ultimele comunități din lume care au rămas complet izolate față de societatea modernă.

Prin urmare, accesul este interzis pe această insulă. Cei care au riscat apropierea uneori și-au pierdut viața. În 2006, doi pescari s-au apropiat de plaja Insulei Santinelei de Nord, dar au fost uciși de trib.

De atunc, au mai existat mai multe situații în care tribul a aruncat cu sulițe și săgeți în elicoptere. Recent, un tânăr american s-a dus pe insulă pentru a contacta tribul. Din fericire, nu a reușit acest lucru, așa că a lăsat în urma sa pe plajă o doză de suc. Când a revenit în lumea modernă, tânărul a fost arestat.

Arhivele din Vatican

Într-o zonă protejată din Vatican se află kilometri întregi de rafturi cu documente legate de Biserica Catolică. Unele dintre ele sunt vechi din secolul 8.

Printre artefacte se află și o scrisoare a Reginei Maria a Scoției, prin care îi cerea Papei Sixt al V-lea să o salveze de la moarte.

Arhiva a fost deschisă pentru cercetători în 1881. însăobținerea accesului e dificilă. Cercetătorii care primesc acces pot vizita arhivele doar timp de 3 luni. Niciodată nu sunt acceptați mai mult de 60 de cercetători în aceeași perioadă. Turiștii nu au voie în interiorul arhivelor, potrivit a1.ro.

×
Subiecte în articol: locuri turişti