x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Copii cu malformaţii grave, operaţi gratuit la Sibiu

Copii cu malformaţii grave, operaţi gratuit la Sibiu

de Monica Cosac    |    16 Iun 2017   •   18:20

O echipă formată din medici români şi străini operează pro bono, în aceste zile, 11 copii cu malformaţii congenitale grave. Intervenţiile au loc la un spital privat din municipiul Sibiu, iar costurile acestora sunt suportate de sponsorii găsiţi de două fundaţii, una din România şi o alta din Marea Britanie.

Echipa medicală este condusă de medicul Victor Costache, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică a spitalului privat din Sibiu, fiind invitat pentru a participa la operaţii şi medicul Adrian Lăcătuşu, cardiolog pediatru din Timişoara. De asemenea, printre medicii care participă laintervenţii se numără Robin Martin, preşedintele Societăţii Britanice de cardiologie pediatrică, Şerban Stoica, medic primar în chirurgie cardiovasculară pediatrică la Spitalul Universitar din Bristol, Philip Knight (UK).

În România(la o populaţie de 19 milioane de locuitori) există un necesar de aproximativ 1.500-1.600 intervenţii pentru malformaţii congenital, anual. În prezent, însă, se realizează doar aproximativ 500 de operaţii / an, cauza principală fiind lipsa personalului medical şi paramedical calificat. 

Cei 11 copii sunt din judeţele Sibiu, Alba, Braşov şi Timiş şi au vârste cuprinse între 6 luni şi 13 ani. Ei provin din familii care întâmpină dificultăţi financiare, reprezentând cazuri sociale.

 

×