Pe 16 mai, în Parlamentul României, 180 de școlari cu vârste cuprinse între șase și 14 ani au adus propuneri de legi și modificări legislative legate de Drepturile omului și de cele ale copilului. Alături de senatori și deputați, copiii au dezbătut proiectul de lege prin care 1 iunie să devină zi liberă, națională, astfel încât familiile să poată petrece mai mult timp de calitate împreună. Conform studiilor, aproape jumătate din copii petrec în medie o oră pe zi dintr-o săptămână împreună cu părinţii.
Parlamentul copiilor face parte din campania derulată de grupul de inițiativă format din Itsy Bitsy FM, lideri de opinie ca Andreea Marin, Virgil Ianțu și Tili Niculae, parlamentari, specialiști psihologi și asociații de părinți, cu susținerea Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție (ANPDCA), și are ca scop schimbarea relației dintre copii și părinții din România, determinându-i pe cei din urmă să petreacă mai mult timp de calitate alături de cei mici.
Cei 180 de școlari și-au exprimat dezinvolt susținerea pentru proiectul de lege, prin care părinții lor ar putea petrece Ziua Copilului acasă, reușind să argumenteze convingător, iar la final chiar le-au înmânat senatorilor și deputaților prezenți scrisori în care explicau viziunea lor despre ziua de 1 iunie ca zi liberă.
Copiii cu cheia la gât de ieri, părinții de azi
„Astăzi, conform studiilor, aproape jumătate din copii petrec în medie o oră/zi dintr-o săptămână împreună cu părinţii. Mai mult, în timpul petrecut împreună, copiii şi părinţii comunică foarte puţin şi interacţionează la un nivel superficial. Aproape un sfert dintre părinţi la nivel global (23%) şi 18% în România comunică mai mult cu copiii lor prin intermediul tehnologiei decât personal. Noi, părinții de astăzi, ne dorim să fim la fel de responsabili așa cum eram atunci când purtam cheia la gât”, spune deputata Claudia Boghicevici.
Inițiatoarele proiectului de lege, senatoarea Rozalia Biro și deputata Claudia Boghievici, Gabriela Coman, președintele ANPDCA, și Nadia Tătaru, director general Itsy Bitsy FM, alături de parlamentarii Cristina Pocora, Aurelia Cristea, Cristina Nichita, Nicolae Popa, Gabriela Crețu și Mihaela Popa au discutat necesitatea unei zile libere în plus.
„Esența este să fim conștienți de faptul că pentru copii, ca să devină o generație echilibrată și armonioasă, noi părinții avem un rol esențial, mult mai important decât pedagogii noștri care își dedică timpul și sufletul pentru a îi educa. Conform statisticilor, suntem pe locul patru în lista țărilor în care se lucrează cel mai mult. Muncim în medie 1.848 de ore pe an, față de Franța, unde se lucrează 1.500 de ore, sau de Germania, 1.600 de ore. Din momentul în care va deveni lege, sperăm ca tot sectorul privat, civil și de stat să o respecte”, ne-a declarat senatoarea Rozalia Biro.
Numeroase studii arată faptul că șase din 10 copii simt nevoia să petreacă mai mult timp de calitate alături de părinții lor.
Copiii și-au exprimat limpede și clar dorința de se bucura de 1 iunie alături de părinți.