x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Drama orfanilor din Călineşti. Statul nu-i ajută, dar îi sperie

Drama orfanilor din Călineşti. Statul nu-i ajută, dar îi sperie

de Mariana Zaharia    |    28 Iun 2019   •   10:00
Drama orfanilor din Călineşti. Statul nu-i ajută, dar îi sperie

Doi copii din Argeș, care și-au pierdut mama, aceasta fiind ucisă de tatăl lor, încă își așteaptă părintele acasă. Micuții i-au cerut bunicii să îi ducă înapoi în casa părintească, sperând că așa își vor regăsi mama. Numai că femeia nu are banii necesari să le îndeplinească dorința. Fiica ei a fost ucisă în toamna anului trecut, iar ea a renunțat la locul de muncă pentru că, altfel, nu se putea ocupa de cei doi nepoți. Grav este că băiatul și fetița sunt acum buni de plată la compania de electricitate, care s-a îndreptat împotriva lor pentru o datorie a tatălui. Bărbatul este închis la Penitenciarul Mioveni, iar procesul în care este acuzat de omor este în derulare.

 

Mihai (10 ani) și Maria-Alexandra (patru ani) sunt doi copii nevoiți să înfrunte cu ochi de adult o tragedie la care nimeni nu se aștepta. În octombrie 2018, mama lor a fost ucisă cu mai multe lovituri de cuțit, iar tatăl lor a fost acuzat și arestat pentru crimă. A negat tot timpul că ar fi vinovat, dar dovezile adunate de anchetatori au dus la el. Era gelos și nu ar fi putut accepta ideea despărțirii. Rămași fără ambii părinți, unul în mormânt și altul în pușcărie, Mihai și Maria au fost luați de bunica maternă. Femeia și-a lăsat serviciul și se bazează doar pe venitul soțului, șofer de camion, pentru că, altfel, programul nu i-ar fi permis să aibă grijă de nepoți.

Legea nu îi permite bunicii să ia copiii în plasament

 „Pentru mine este foarte greu, sufăr de două ori. O dată pentru că sunt o mamă care și-a pierdut fiica, apoi pentru că îi văd pe ei fără mamă, singuri. Este o tragedie la care nu m-aș fi așteptat. Știam că ginerele meu este violent, de când s-au despărțit simțeam că va face ceva, dar nu așa ceva. Andreea spunea mereu că el se va liniști, îi dădea copiii des, credea că dacă îl tratează cu bunătate, el se va potoli, dar nu a fost așa. Acum, copiii sunt în grija mea și îi iubesc ca pe ochii din cap. Mihai a făcut consiliere psihologică timp de şapte luni și a reușit să înțeleagă și să depășească momentul. Era închis și nu mai puteam comunica deloc cu el. Fetița e mai mică, ea nu conștientizează prea bine, dar ea o așteaptă pe mama ei acasă”, povesteşte, plângând, Mihaela Vasilescu, bunica celor doi copii.

De la așteptările fetiței a pornit și dorința întoarcerii acasă. Casa lor părintească este la Călinești, Argeș, acolo unde a avut loc nenorocirea, dar locuinţa are nevoie de îmbunătățiri. Bunicii au mai făcut câte ceva, pe ici-pe colo, ce au putut, ajutați de nașii copiilor.

Femeii i s-a spus că nu poate să îşi ia nepoţii în plasament, pentru a primi acel mic ajutor financiar din partea statului, iar dacă se mută în locuinţa în care a stat fiica sa, o aşteaptă anchete sociale. Se teme ca statul să nu îi ia nepoţii, dacă nu le oferă condiţiile necesare.

„Acum stăm cu chirie. Locuința de la Călinești e bună, dar are nevoie de mai multe lucruri, pentru că nu aș vrea să avem probleme. Copiilor le e bine lângă noi și nu îi putem pierde”, spune bunica.

 

IDEE

Concret, casa despre care vorbește femeia are nevoie de o reparaţie la acoperiș, de parchet într-o cameră și de câteva îmbunătățiri în bucătărie. Iar pentru cei care vor să îi ajute, Mihaela Vasilescu spune că nu cere bani, ci materiale. De muncit, muncesc ea și nașul copiilor.

 

Tatăl i-a lăsat pe copii cu o datorie de 1.700 de lei 

Mai mare și conștient de ce s-a întâmplat, Mihai a avut curajul și a îndemnat-o pe bunica lui să intre în locuința în care el și-a pierdut părintele. Acum merg des și acolo sunt liniștiți. Cu tatăl lor nu au mai vorbit. Omul a sunat din pușcărie, o singură dată, la nașa celor mici. După despărțirea de mama copiilor, el a rămas în locuința care îi aparținea și femeii și care acum figurează pe lista datornicilor la compania de electricitate cu 1.700 de lei.

Bunica lui Mihai și a Mariei a fost anunțată printr-o hârtie că trebuie să plătească, din moment ce copiii sunt moștenitori, și că poate da banii în rate. La proces, bunica a cerut daune de 450.000 de euro pentru copii, deși e conștientă că fostul partener de viață al fiicei sale nu ar avea de unde să plătească.

CITAT

„Legea nu îmi permite să îi iau în plasament, ca să pot fi și eu asigurată și să primim acel mic ajutor. Fiind rudă de gradul I, nu este posibil, dar, dacă mă mut cu ei la Călinești, asistenții mi-au explicat că se va face o anchetă socială”, ne-a spus Mihaela Vasilescu, bunica celor doi copii.

×