Echipa Cassiopeia, formată din zece elevi ai liceului Grigore Moisil din Timișoara, s-a calificat în finala competiției „Zero Robotics” de la Boston, competiţie organizată de NASA și MIT, una dintre cele mai prestigioase universități din lume, pentru al treilea an consecutiv. Ministerul Educaţiei nu susţine financiar astfel de proiecte şi copiii au reuşit să adune banii pentru deplasarea din SUA în ultima clipă.
„În sfârșit am reușit să strângem suma necesară deplasării echipei Cassiopeia la marea finală a concursului. Mulțumim tuturor firmelor și oamenilor de bine care ne-au ajutat în acest sens”, au scris elevii pe pagina de Facebook oficială a echipei.
În finala prestigiosului concurs de robotică s-au calificat aproape 50 de echipe, de pe toate continentele. Software-ul creat de elevi va rula pe Stația Spațială Internațională, iar pregătirile nu sunt deloc uşoare: „Propunerea de anul acesta a fost tractarea unui robot defect. Iar robotul, controlat de noi, trebuia să treacă de un câmp de resturi spaţiale fără să le lovească. Am muncit enorm, ne întâlneam de vreo 2- 3 ori pe săptămână, la şedinţe de grup, unde stăteam şi lucram vreo 6-7 ore. Dar cea mai mare parte din muncă am făcut-o acasă, în timpul liber, cel puţin 20 de ore pe săptămână”, povesteşte, Răzvan Pretorian, unul dintre elevii implicaţi în proiect.
Cum se desfăşoară concursul
Zero Robotics este un concurs de programare pentru elevii de liceu, organizat de Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT) în colaborare cu NASA. Acest concurs constă în programarea unor sateliți (numiți SPHERES) cu scopul de a completa o sarcină anuală. Dacă până acum meciurile roboţilor erau derulate virtual, pe platforma online a celor MIT, în finală, acestea vor fi simulate în realitate, pe Staţia Spaţială Internaţională, fiind transmise live, pe Pământ.