x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ministrul Sănătății: Nu faci performanță cu 20% din banii necesari

Ministrul Sănătății: Nu faci performanță cu 20% din banii necesari

de Monica Cosac    |    10 Mar 2016   •   09:42
Ministrul Sănătății: Nu faci performanță cu 20% din banii necesari
Sursa foto: Adrian Manolache

Subfinanţarea sistemului de Sănătate din România, dispariţia unor medicamente vitale de pe piaţa autohtonă, precum şi modalitatea de calcul al preţului medicamentelor s-au numărat printre subiectele dezbătute, ieri, în cadrul Health Forum, organizat de Intact Media Group, la Palatul Parlamentului. La masa discuţiilor au stat toţi actorii din sistemul medical, care au semnalat principalele probleme ale Sănătăţii şi au încercat să găsească soluţii pentru pacienţi.

Producătorii de medicamente au subliniat faptul că în viitorul apropiat ar putea să dispară de pe piaţă 128 de medicamente, din cauză că statul îi obligă să scadă preţurile cu peste 30%. Potrivit acestora, modificarea metodologiei de calcul al prețului la medicamente reprezintă o condiţie vitală pentru ca sistemul de sănătate românesc să nu ajungă în pragul colapsului.

În privinţa banilor alocaţi Sănătăţii, ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu a afirmat că nu are cum să facă performanţă cu 80% mai puţini bani decât ar fi necesari. O soluţie găsită de parlamentari este alocarea unui procent din valoarea bunurilor sechestrate. “Pot să vă spun că 2% din taxele provenite jocurile de noroc vor merge către Ministerul Sănătăţii. Am introdus un amendament prin care 20% din valoarea bunurilor sechestrate să meargă către Ministerul Sănătăţii şi 20% către Ministerul Educaţiei”, a spus Florin Buicu, preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor. Acesta a precizat că, “pentru 2012-2014, bunurile sechestrate au o valoare de 2,5 miliarde de lei”.

Reprezentanţii organizaţiilor de pacienţi din România au avertizat că boala nu aşteaptă după “planuri şi strategii” şi au cerut o gestionare responsabilă a puţinelor resurse materiale. “Discutăm de strategii, de planuri, dar întrebarea este: «Ce fac mâine?!». Am ajuns să ne interesăm noi, pacienţii, de politica preţului. (...) Ar trebui să avem o legislaţie care să protejeze în primul rând pacienţii”, a afirmat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

Pacienţii mai spun că deciziile autorităţilor în domeniul politicilor de sănătate au dus la situaţii paradoxale, în care bolnavii sunt nevoiţi să-şi procure tratamentele din alte ţări, deşi medicamentele de care au nevoie există din ţară, dar nu mai ajung pe rafturile farmaciilor. “Deşi un medicament există în depozite, el nu poate fi vândut atâta timp cât autorităţile nu stabilesc un preţ”, a explicat Rozalina Lepădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), precizând că, deşi este vina autorităţilor, “pacienţii pot fi acuzaţi că nu respectă schema terapeutică recomandată”.


“Aşteptăm din partea Ministerului Sănătăţii o propunere legislativă, astfel încât modalitatea de calcul a preţului medicamentelor să nu mai stea în pixul unui ministru, ci să fie introdus prin lege” Florin Buicu, preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor.

Reprezentanţii organizaţiilor de pacienţi spun că oamenii riscă să-şi piardă viaţa din cauza politicilor şi deciziilor greşite din Sănătate.
 

×