x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Românii din Italia cer ajutor, Guvernul le trimite călușari

Românii din Italia cer ajutor, Guvernul le trimite călușari

de Diana Scarlat    |    26 Ian 2017   •   17:22
Românii din Italia cer ajutor, Guvernul le trimite călușari
Sursa foto: BrilliantEye/Getty Images/iStockphoto

În timp ce fondurile date de statul român pentru conaționalii noștri din diaspora sunt cheltuite pentru organizarea de evenimente culturale și câștigarea capitalului de imagine, în Italia mor anual mii de români care muncesc la negru și nimeni nu-i poate ajuta. O asociație antreprenorială a încercat să inițieze un proiect de sindicat românesc în Italia, care să-i ajute pe oameni să muncească legal, astfel încât să primească îngrijire de sănătate și să nu mai fie victime ale abuzurilor. Niciun Guvern din ultimii trei ani nu s-a arătat interesat să sprijine această inițiativă, iar tăierea bugetului pentru ministerul care-i reprezintă pe românii din diaspora arată că în continuare nu se va finanța această inițiativă.

 

În Italia sunt înregistrați legal 1,5 milioane de români, dar datele neoficiale arată că numărul real este de circa 2,5 milioane. Munca la negru îi expune la abuzuri extrem de grave, iar discriminarea îi transformă frecvent în victime. „Sunt circa 60.000 de români care vin la muncă în sezonul agricol și mor foarte mulți în Italia. Nici măcar nu mai are cine să le plătească repatrierea celor decedați. Sunt mii de femei bătute și violate sau care ajung la spital după ce sunt mușcate de scorpioni, pe câmp. Din statisticile noastre, 62% dintre românii care muncesc în Sicilia nu sunt angajați cu forme legale și peste 60% dintre femeile românce care lucrează în Sicilia sunt violate și abuzate anual. Pe tarla sunt obligate să muncească la temperaturi de 52 de grade Celsius. Iar discriminarea a atins cote inimaginabile, astfel încât românii care ajung la spitale sunt pur și simplu dați afară și lăsați să moară”, explică Carmen Luminița Andrei, președintele Confederaţiei Naţionale a Antreprenorilor Mici şi Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D. România).

 

Bani pentru 26 de centre ale sindicatului

Proiectul propus de C.A.P.I.M.E.D. statului român se numește “Vreau să lucrez legal în Europa mea!” și constă în organizarea unui sindicat al românilor din Italia. Conform ultimelor negocieri cu oficialii statului român, finanțarea s-ar face doar pentru 500.000 dintre cei 1.500.000 de români care lucrează cu forme legale în Italia, cu 15 euro anual pentru fiecare dintre ei. Finanțarea s-ar face pe o perioadă de cinci ani, până când ar putea funcționa sindicatul, apoi românii deveniți membri ar plăti anual 30 de euro fiecare, iar o parte din bani s-ar întoarce, pe termen lung, la bugetul statului român, prin taxe și impozite, sindicatul fiind românesc. Astfel finanțarea s-ar ridica la 7.500.000 de euro pe an. „Din acești bani se vor finanța cele 26 de sedii, pentru plata chiriilor și a consumabilelor, precum și a salariaților fiecărui centru. Fiecare centru va avea șase angajați: un operator de date, o secretară, un avocat, un medic, un economist și un specialist în comunicare. Vor fi doar trei directori pentru fiecare regiune. Banii se vor întoarce la statul român”, explică inițiatoarea proiectului. Cu toate acestea, nici Guvernul Ponta, nici Guvernul Cioloș nu au acordat finanțarea, deși bani pentru concerte de muzică populare și târguri de produse tradiționale în diaspora au reușit să găsească.

 

Cum ar putea funcționa sindicatul

Asociația primește mii de scrisori, în fiecare lună, de la oameni disperați care cer ajutor. Problemele sunt foarte grave și în privința abuzurilor pe care angajatorii le fac, dar și în privința întoarcerii lor în România, unde nu primesc pensie pentru perioadele în care au muncit în Italia. Sindicatul s-ar putea ocupa de dosarele românilor din Italia, astfel încât să nu mai fie păcăliți de angajatori, să nu mai ajungă la spitale de unde să fie dați afară, pentru că nu li s-au plătit asigurările de sănătate și să poată fi încheiat un acord între cele două state, astfel încât cotizațiile plătite în Italia să le asigure inclusiv dreptul la pensie. „S-au trezit oameni că au muncit șase luni pe tarla și n-au primit niciun ban. Atunci când se duc să-și ceară drepturile, sunt bătuți, umiliți, sechestrați, femeile sunt violate. Pe unii îi găsim morți, lăsați pe câmp. Sindicatul s-ar putea ocupa de dosarele lor, pentru plata contribuțiilor la asigurări sociale. N-ar mai fi trimiși oamenii abuziv acasă, când vrea angajatorul”, mai spune președinta asociației.

 

Plimbarea între ministere și guverne

Prima încercare făcută de asociație a fost cu fostul Guvern condus de Victor Ponta, însă negocierile s-au oprit foarte repede, când Executivul a demisionat. Au reînceput negocierile cu cei doi miniștri pentru Diaspora din Guvernul Cioloș, în ordine cronologică, pentru că și aici au fost probleme legate de demisia primului și reluarea negocierilor cu cel care l-a înlocuit, respectiv Maria Ligor. După ce ministrul a înțeles despre ce este vorba, a mai fost o problemă de colaborare între ministere, pentru că o parte din proiect ar ține de Diaspora, dar altă parte ar ține de Fonduri Europene și alta de Ministerul Muncii. În final, după ce s-a ajuns la un acord, a plecat și Guvernul Cioloș, iar proiectul a rămas nerezolvat, deși ar fi trebuit să fie demarat anul trecut, în luna noiembrie. Aprobarea spre finanţare a fost făcută în octombrie 2016, de Ministerul Fondurilor Europene, dar reorganizarea ministerelor, în actualul Guvern condus de premierul Grindeanu face imposibilă începerea finanțării. „Cum s-a schimbat Guvernul, acea aprobare văd că nu este recunoscută de actualul Guvern, care afirmă că Ministerul Românilor de Pretutindeni este în restructurare, ignorând astfel nevoia urgentă a peste 1,5 milioane de români de a fi reprezentaţi legal în Italia”, mai spune Carmen Luminița Andrei.

Am făcut denunț antimafia, în 2012. Situația este cunoscută de autoritățile din România, dar nu ne încălzește cu nimic faptul că intră în pușcărie cei care violează, sechestrează și ucid români, pentru că românii sunt tratați în continuare ca animalele. Carmen Luminița Andrei, președinte C.A.P.I.M.E.D. România

Victimele din Italia nu au nevoie de concerte de muzică populară și expoziții de ii tradiționale, ci de ajutor concret. Românii din Italia mor fără asigurări de sănătate și sunt înșelați de angajatori, cu acte false.

Mii de români mor în fiecare an în Italia, sunt abuzați, sechestrați, acuzați pe nedrept în instanțe, pentru că nu pot fi reprezentaţi legal. Confederaţia Naţională a Antreprenorilor Mici şi Mijlocii cere Guvernului României să acţioneze urgent pentru apărarea drepturilor constituţionale ale românilor din Italia.

 

Eu am cerut Guvernului român 15 euro pe an pentru fiecare român, au acceptat doar pentru 500.000 de oameni din cei 1.500.000 care muncesc legal, dar nu s-a dat niciun ban. În timpul acesta, UE plătește 900 de euro pentru fiecare african ajuns în Italia. Carmen Luminița Andrei, președinte C.A.P.I.M.E.D. România

×