x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Românii, nemulţumiţi de preţul pilulelor

Românii, nemulţumiţi de preţul pilulelor

de Monica Cosac    |    25 Apr 2018   •   14:01
Românii, nemulţumiţi de preţul pilulelor

Preţul ridicat al medicamentelor, posibilitatea de decontare doar a unora dintre ele, precum şi dificultatea în găsirea tratamentelor necesare pe piaţa din România sunt principalele nemulţumiri ale pacienţilor cu boli cronice, relevă un studiu lansat în dezbatere, ieri, la Palatul Parlamentului.

Printre problemele cu care se confruntă pacienţii din ţara noastră, se regăsesc şi procedurile complicate de obţinere a medicamentelor, potrivit studiului „Accesul la medicamente şi consumul acestora - Atitudini, percepţii şi comportament”, realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) pe un eşantion de 2.894 de subiecţi, bolnavi cronic.

Mai mult de jumătate din cei intervievaţi au susţinut că sunt mulţumiţi de accesul pe care îl au în România la medicamentele căutate. Astfel, 64% dintre subiecţi se declară mulţumiţi, în general, de accesul avut la medicamente. În acelaşi timp, 15% sunt nemulţumiţi şi 5% sunt foarte nemulţumiţi. Din rândul celor nemulţumiţi, 39% spun că nemulţumirea principală este preţul ridicat al medicamentelor, 20% indică faptul că sunt prea puţine medicamente compensate/doar cele ieftine sunt compensate, iar 14% spun că problema principală este dificultatea cu care găsesc anumite medicamente. 7% dintre aceştia spun că procedurile de obţinere a medicamentelor sunt complicate şi 5% afirmă că medicamentele nu sunt eficace. Niciunul dintre participanţi nu a făcut sesizare la Agenţia Naţională a Medicamentului atunci când nu şi-a găsit medicamentele necesare sau când a observant că nu sunt eficiente.

Majoritatea respondenţilor spun că au achiziţionat, în ultimele luni, medicamente pe bază de reţetă decontată/ compensată de Casa de Asigurări de Sănătate, iar circa trei sferturi dintre ei iau medicamente de câteva ori pe zi – cei mai mulţi pentru probleme cardiace (61%), circulaţia sângelui (18%), afecţiuni ale sistemului osos (17%), diabet (17%), afecţiuni ale sistemului nervos (14%).

Unul din trei bolnavi cronici nu îşi găseşte în prima farmacie vizitată medicamentele prescrise, se mai arată în studiu, astfel că trebuie să caute şi prin alte farmacii sau să sune la medic să le înlocuiască tratamentul.

 

×
Subiecte în articol: pret medicamente