Anul acesta s-au înregistrat mai multe cazuri de români care au declarat că sunt victime ale violenței, pentru a obține bani, sub o formă sau alta. Încă din luna mai au fost descoperite zeci de femei, angajate ale unei primării, care au declarat că sunt agresate de soți, pentru a primi ajutoare financiare. Alte câteva zeci au fost descoperite acum, la altă primărie, și deja pare a fi un mod de operare. Un alt caz șocant implică un minor care a mințit că a fost bătut de primar, pentru a primi 20.000 de lei de la un dușman al edilului.
Primul caz de înșelăciune în rândul femeilor care s-au dat victime pentru a primi bani din fonduri europene a fost în luna mai, în satul ialomiţean Valea Măcrişului. Mai multe femei, unele dintre ele fiind chiar angajatele primăriei, s-au declarat bătute de soți, ca să beneficieze de proiectul „START – o viaţă de calitate în siguranţă”, în valoare de 170 milioane de lei, lansat în 2014 de Autoritatea Naţională pentru Egalitatea de Şanse dintre femei şi Bărbaţi, subordonată Ministerului Muncii. Fiind declarate victime ale violenței domestice, fiecare a primit suma de 6.000 de lei și participarea la diverse cursuri de formare profesională. În urma anchetei, s-a descoperit că beneficiarele și-au cumpărat din sumele primite electrocasnice, haine, mașini de spălat, mobilă, uși și alte bunuri care nu aveau nimic în comun cu obiectul proiectului. Același mod de operare a fost identificat, chiar în aceste zile, și la primăria comunei Valea Călugărească, din județul Prahova.
Posibile justificări
Unele dintre „victime” se consideră îndreptățite să procedeze astfel, pentru că nu pot profita altfel de sumele imense pe care le gestionează, ca angajate în sistemul bugetar. Practic, angajatele primăriei au considerat că dacă nu pot fi plătite corect ca specialiste în proiectele implementate de instituție, ar putea „să se dea bătute”, pentru a beneficia de fonduri, pentru că o decizie a Comisiei Europene defavorizează angajații de la stat, în comparație cu cei din mediul privat. Specialiștii care implementează proiecte europene de mulți ani au o explicație logică pentru această situație, fără a încerca să le apere astfel pe cele care au încălcat legea. „Managerii de proiect și ceilalți experți care lucrează deja în instituțiile statului nu pot primi salarii decât pe clase de salarizare, astfel încât, deși muncesc în plus la proiecte, la fel de mult ca cei din mediul privat, nu pot primi sume mai mari de 500-600 de lei pe lună”, spune Mihaela Ungureanu, fost secretar de stat în Ministerul Muncii. Scandalul femeilor care „s-au dat bătute” pune în pericol credibilitatea tuturor proiectelor finanțate din fonduri europene pentru reducerea violenței în familie, fiind vorba despre suspiciuni de fraudă pe un întreg program finanțat cu o valoare totală de 38 de milioane de euro. În pericol sunt acum și studiile din care au rezultat statistici care să justifice aceste proiecte, respectiv aceste sume de la UE. Ancheta care implică Ministerul Muncii și Academia Națională de Informații este desfășurată de Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF). În circuitul banilor au intrat: o firmă conectată la deputatul Sebastian Ghiță și alte două companii ai căror acționari sunt implicați în dosarul Microsoft.
Copilul a recunoscut
Un caz cutremurător a fost descoperit în Județul Tulcea, unde, la sfârșitul săptămânii trecute, un copil de 14 ani declara în fața presei că a fost bătut de primar, apoi edilul ar fi-ncercat să-i cumpere tăcerea, cu haine noi și alte cadouri. Familia minorului i-a susținut varianta și l-a acuzat pe primar. După doar patru zile, copilul a recunoscut că i s-a promis suma de 20.000 de lei ca să mintă. Au recunoscut și rudele lui că știau de minciună, dar au nevoie de bani și au crezut că pot să susțină minciunile copilului. Rudele minorului ar putea fi anchetate pentru mărturie mincinoasă, dacă primarul nu-și retrage plângerea împotriva lor.
Mii de fraude au fost descoperite printre persoane care-și declară dizabilități inexistente, pentru a primi ajutoare de la stat. „Bolnavii închipuiți” sunt ajutați de medici și asistenți sociali care falsifică documente pentru a primi o parte din bani. Un caz celebru a fost în comuna Racovița, din județul Timiș, unde cei 33 de orbi care primeau indemnizații și scutiri de taxe păreau a suferi de o epidemie locală de orbire.
Din studiile sociologice reiese că una din patru femei este bătută în propria casă, în România, iar pe aceste cercetări s-au bazat și alte strategii. Pe aceste cifre s-au bazat proiectele cu finanțare europeană, iar acum totul e pus sub semnul întrebării.
Agenția pentru Egalitate de Șanse a inclus în proiect 4.000 de femei, victime ale violenței domestice din toată țara.