x close

Conace boiereşti în care poţi înnopta

0
Autor: IncomeMagazine 17 Dec 2012 - 08:04
Conace boiereşti în care poţi înnopta Thinkstock


Conacele boierilor români erau, deunăzi, locuri la care oamenii obişnuiţi aveau cu greu acces. Astăzi, consolidate, restaurate şi ridicate la rangul de pensiuni sau hoteluri, vechile conace ale familiilor boiereşti de odinioară îşi deschid porţile şi pentru drumeţi şi pentru cei dornici de o experienţă cu totul deosebită, cu un aer atemporal, greu de reprodus de aglomeraţiile urbane din marile metropole. Oaspeţii sunt, de cele mai multe ori, plăcut impresionaţi de ceea ce văd, iar aceste locuri, aflate departe de tumultul oraşelor, îmbină istoria cu modernul şi invită la relaxare.

Sătui de aerul de serie al camerelor din hoteluri, turiştii români, dar şi cei străini, au început, în ultimii ani, să se reorienteze şi către altfel de soluţii de cazare şi să caute alt gen de experienţe, departe de destinaţiile arhicunoscute. Numărul doritorilor de astfel de vacanţe este în creştere, de multe ori încurajaţi şi de agenţiile de turism să petreacă o vacanţă „boierească”. Directorul general al Ovi Travel, Raluca Ioana Dumitru, spune că sunt multe persoane interesate de „o vacanţă altfel în România, undeva la ţară, la o pensiune, departe de aglomeraţia oraşelor. Sunt destul de puţini cei care ne cer din start un sejur la conac”. Agenţiile de turism autohtone explică faptul că, deşi nu există un profil standard al celor care aleg o vacanţă de acest gen, există unele trăsături comune care pot fi subliniate. „Din experienţa noastră de până acum, îi putem împărţi în mai multe categorii: cei care nu mai vor să evadeze pentru un weekend în zona Bran-Moeciu sau oriunde pe Valea Prahovei, cei care vor să descopere Transilvania dintr-o altă perspectivă, cei care au fost deja în Scoţia, la ţară, şi vor să vadă cum este turismul de acest gen şi la noi şi, nu în ultimul rând, expaţii”, explică Raluca Ioana Dumitru. În plus , mai spune ea, cel puţin în ultimii doi ani, balanţa se împarte egal între românii şi străinii care doresc să stea la o veche casă boierească. „Noi am avut până acum expaţi italieni şi germani, angajaţi ai unor companii, care au ales vacanţa la conac. Dar şi românii au început să caute astfel de destinaţii turistice, după ce mass media au promovat cu insistenţă proprietatea de la Viscri a Prinţului Charles al Marii Britanii”, argumentează Dumitru.

Vacanţele la conac sunt nişate, mai ales din cauza numărului mic de camere pe care le pun la dispoziţie, însă touroperatorii spun că, odată cu creşterea numărului de unităţi renovate, vor fi şi mai mulţi turişti care se vor îndrepta spre aceste zone. Iar proprietarii conacelor se întrec în a reda cât mai fidel spiritul epocilor în care acestea au fost construite, cu poveştile lor speciale, tocmai pentru ca oaspeţii lor să simtă luxul şi răsfăţul unei lumi demult apuse.

1 Conacul Apafi de la Malancrav, Sibiu

Povestea conacului construit pe drumul dintre Sighişoara şi Mediaş începe în urmă cu câteva secole, când principele ungur Mihály Apafi, împreună cu soţia sa, Clara, au decis să ridice conacul ca reşedinţă de familie. Detalii despre evoluţia construcţiei casei se găsesc la Budapesta, explicaţia posibilă pentru acest lucru fiind faptul că această reşedinţă a aparţinut mai întâi lui Apafi şi apoi familiei Bethlen. Mai târziu, conacul ajunge însă în mâinile unui ţăran sărac, după care, la începuturile secolului al XX-lea, este vândut bisericii. După instalarea regimului comunist, în 1947, conacul a fost confiscat şi transformat în casă de cultură. Restaurarea şi renovarea conacului s-a făcut de către o fundaţie aflată sub patronajul Prinţului Charles. Conacul a fost redeschis publicului în 2007 şi este format din cinci dormitoare, o sufragerie şi o bibliotecă plină de cărţi foarte vechi. Cazarea costă aproximativ 100 de euro pe noapte.

Citeste si despre alte conace


Citeste si
Care sunt cele mai frumoase muzee din lume
Vacanţă în patria gurmanzilor
Sfaturi utile pentru a avea o vacanţă reuşită de revelion în străinătate
De ce nu vin turistii straini in Romania de Revelion
Citeşte mai multe despre:   conace boieresti,   Vacanţe la conac

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 2400
 


Mai multe titluri din categorie

Cum să te îmbraci în ziua de Paşti! Moda primăverii

Cum să te îmbraci în ziua de Paşti! Moda primăverii
De mult nu mai e o problemă dacă tinerele fete intră în biserică îmbrăcate cu pantaloni şi nu cu fuste şi rochiţe. Blugii sunt la ordinea zilei, pe stradă, la şcoală şi... la slujba de duminică. Însă...

REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (13). Cunună de cozonac împletit / Miel în sos de iaurt / Pască cu brânză sărată

REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (13). Cunună de cozonac împletit / Miel în sos de iaurt / Pască cu brânză sărată
Odată cu primul ou înroșit, pregătirile pentru masa de Paști intră în linie dreaptă. Curând, va începe frământatul pentru copturile tradiționale - pasca și cozonacul -, iar mieii sunt și ei tăiați,...

La ediţia specială de Paşte a emisiunii Agentul VIP, Fuego a împodobit bradul cu ouă

La ediţia specială de Paşte a emisiunii Agentul VIP, Fuego a împodobit bradul cu ouă
Galerie Foto În Vinerea Mare, de la ora 21.30, în ediţia specială Agentul VIP, Cristian Brancu, aduce în platoul emisiunii invitaţi cu poveşti emoţionate. "În aşteptarea nopţii în care cu toţii vom primi Lumina, Agentul...

REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (12): Cozonac cu umplutură de albuşuri şi vanilie / Pască cu caş frământat şi crustă de bezea / Drob de Paşti

REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (12): Cozonac cu umplutură de albuşuri şi vanilie / Pască cu caş frământat şi crustă de bezea / Drob de Paşti
Dacă sunteţi dispuse (domniile voastre, gospodinele casei) să încercaţi ceva nou, neobişnuit, chiar, pentru masa de Paști, cele două copturi cu bezea pe care vi le propun azi ar putea să vă stârnească...

Boicot împotriva lui Brenciu, la “Te cunosc de undeva!”

Boicot împotriva lui Brenciu, la “Te cunosc de undeva!”
Galerie Foto Monica Anghel, Pepe și Andrei Aradits se așează în public, în emisiunea “Te cunosc de undeva!”, în semn de protest pentru că acesta a întârziat la filmare și nu vor să se mai așeze la masa juriului până...

Alina Pușcaș, în danteluri fine, azi, la debutul ei în teatru

Alina Pușcaș, în danteluri fine, azi, la debutul ei în teatru
Alina Pușcaș, prezentatoarea show-ului “Te cunosc de undeva!”, debutează în teatru, în această seară, de la ora 20.00, la Club La Scena, în comedia “Încurcă lume”. Ea va interpreta rolul Olga, o jună...

Irina Loghin aplaudă vestea că va fi imitată sâmbătă, la “Te cunosc de undeva!”

Irina Loghin aplaudă vestea că va fi imitată sâmbătă, la “Te cunosc de undeva!”
Galerie Foto Cătălin Bordea se transformă în Fuego și cântă “Măicuța vrea să mă-nsor”, în duet cu Ana Odagiu, care o va imita pe Irina Loghin, sâmbătă, 19 aprilie, de la ora 20.30, la “Te cunosc de undeva!”....

REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (11): Friptură de miel cu aromă de cimbru / Cozonac tricolor / Sarmale cu carne de curcan

REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (11): Friptură de miel cu aromă de cimbru / Cozonac tricolor / Sarmale cu carne de curcan
Pe măsură ce se apropie zilele cele sfinte ale Paștilor, o dată ce am intrat în Săptămâna Patimilor, grija gospodinelor pentru întocmirea meniului de Înviere e tot mai mare. Iată în continuare câteva...

Zodiacul Floral... de Florii

Zodiacul Floral... de Florii
„Ești o floare, ești un crin,/ Ești un fir de rozmarin...” zice o poezie învățată în copilărie. De fapt, ce floare suntem, fiecare, după Zodiacul Floral?În funcție de ziua de naștere, cele 9 zodii...

REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (10): Știucă umplută / Cozonac în două culori / Miel cu rozmarin

REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (10):  Știucă umplută / Cozonac în două culori / Miel cu rozmarin
De fapt, ar trebui să spun/scriu: rețete pentru masa de Paști și de Florii, fiindcă una dintre rețete, cea de Știucă umplută, poate fi adusă dinainea oaspeților în ziua Intrării Domnului în Biserică,...

REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (9): Escalop domnesc / Drob de miel (cighir) / Cozonac cu miere

REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (9): Escalop domnesc / Drob de miel (cighir) / Cozonac cu miere
Sunt multe și neprețuite rețetele pentru sărbătoare ale româncelor, aduse până azi, în mileniul al treilea, de un șir nesfârșit de mame și bunici. Varietatea rețetarului de Paști este copleșitoare. E,...

Poveștile Ancorei: Sălcii de Florii și-o ciorbă iute cu midii și rapane

Poveștile Ancorei: Sălcii de Florii și-o ciorbă iute cu midii și rapane
Galerie Foto O după amiază la țărmul Herăstrăului, ale cărui perdele de sălcii și zadă se tot îndesesc, o dată cu primăvara ce înaintează în vârstă, redeșteaptă amintirea Floriilor din copilărie… În drumul...

Dantelăreasa din Kalofer

Dantelăreasa din Kalofer
Se numeşte Galina Simeonova. Are un dar special al comunicării şi aveam să ne dăm seama că exista un motiv. Galina, astăzi pensionară, a fost vreme de 30 de ani redactor la cotidianul bulgar Karlovo Tribune....

Rețete și tradiții în Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor

Rețete și tradiții în Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor
 Lazăr, „cel care a murit de dor de plăcinte”, este celebrat în fiecare an, cu o zi înainte de Duminica Floriilor.Sâmbăta lui LazărTradiţia cere ca în Sâmbăta lui Lazăr gospodinele să...

Femeia care i-a ţinut piept lui Suleyman Magnificul pe câmpul de bătălie

Femeia care i-a ţinut piept lui Suleyman Magnificul pe câmpul de bătălie
Nu toate femeile i-au căzut la picioare lui Suleymanul Magnificul. Nu toate s-au ţinut de intrigării şi politici de alcov ca să obţină o privire din partea lui... Au fost şi femei care i-au ţinut piept. Chiar...
Abuzurile împotriva lui MIRCEA DIACONU trebuie pedepsite. Semnează petiţia online a JURNALULUI NAŢIONAL pentru demiterea şefului ANI, Horia Georgescu