x close

Conace boiereşti în care poţi înnopta

0
Autor: IncomeMagazine 17 Dec 2012 - 08:04
Conace boiereşti în care poţi înnopta Thinkstock


Conacele boierilor români erau, deunăzi, locuri la care oamenii obişnuiţi aveau cu greu acces. Astăzi, consolidate, restaurate şi ridicate la rangul de pensiuni sau hoteluri, vechile conace ale familiilor boiereşti de odinioară îşi deschid porţile şi pentru drumeţi şi pentru cei dornici de o experienţă cu totul deosebită, cu un aer atemporal, greu de reprodus de aglomeraţiile urbane din marile metropole. Oaspeţii sunt, de cele mai multe ori, plăcut impresionaţi de ceea ce văd, iar aceste locuri, aflate departe de tumultul oraşelor, îmbină istoria cu modernul şi invită la relaxare.

Sătui de aerul de serie al camerelor din hoteluri, turiştii români, dar şi cei străini, au început, în ultimii ani, să se reorienteze şi către altfel de soluţii de cazare şi să caute alt gen de experienţe, departe de destinaţiile arhicunoscute. Numărul doritorilor de astfel de vacanţe este în creştere, de multe ori încurajaţi şi de agenţiile de turism să petreacă o vacanţă „boierească”. Directorul general al Ovi Travel, Raluca Ioana Dumitru, spune că sunt multe persoane interesate de „o vacanţă altfel în România, undeva la ţară, la o pensiune, departe de aglomeraţia oraşelor. Sunt destul de puţini cei care ne cer din start un sejur la conac”. Agenţiile de turism autohtone explică faptul că, deşi nu există un profil standard al celor care aleg o vacanţă de acest gen, există unele trăsături comune care pot fi subliniate. „Din experienţa noastră de până acum, îi putem împărţi în mai multe categorii: cei care nu mai vor să evadeze pentru un weekend în zona Bran-Moeciu sau oriunde pe Valea Prahovei, cei care vor să descopere Transilvania dintr-o altă perspectivă, cei care au fost deja în Scoţia, la ţară, şi vor să vadă cum este turismul de acest gen şi la noi şi, nu în ultimul rând, expaţii”, explică Raluca Ioana Dumitru. În plus , mai spune ea, cel puţin în ultimii doi ani, balanţa se împarte egal între românii şi străinii care doresc să stea la o veche casă boierească. „Noi am avut până acum expaţi italieni şi germani, angajaţi ai unor companii, care au ales vacanţa la conac. Dar şi românii au început să caute astfel de destinaţii turistice, după ce mass media au promovat cu insistenţă proprietatea de la Viscri a Prinţului Charles al Marii Britanii”, argumentează Dumitru.

Vacanţele la conac sunt nişate, mai ales din cauza numărului mic de camere pe care le pun la dispoziţie, însă touroperatorii spun că, odată cu creşterea numărului de unităţi renovate, vor fi şi mai mulţi turişti care se vor îndrepta spre aceste zone. Iar proprietarii conacelor se întrec în a reda cât mai fidel spiritul epocilor în care acestea au fost construite, cu poveştile lor speciale, tocmai pentru ca oaspeţii lor să simtă luxul şi răsfăţul unei lumi demult apuse.

1 Conacul Apafi de la Malancrav, Sibiu

Povestea conacului construit pe drumul dintre Sighişoara şi Mediaş începe în urmă cu câteva secole, când principele ungur Mihály Apafi, împreună cu soţia sa, Clara, au decis să ridice conacul ca reşedinţă de familie. Detalii despre evoluţia construcţiei casei se găsesc la Budapesta, explicaţia posibilă pentru acest lucru fiind faptul că această reşedinţă a aparţinut mai întâi lui Apafi şi apoi familiei Bethlen. Mai târziu, conacul ajunge însă în mâinile unui ţăran sărac, după care, la începuturile secolului al XX-lea, este vândut bisericii. După instalarea regimului comunist, în 1947, conacul a fost confiscat şi transformat în casă de cultură. Restaurarea şi renovarea conacului s-a făcut de către o fundaţie aflată sub patronajul Prinţului Charles. Conacul a fost redeschis publicului în 2007 şi este format din cinci dormitoare, o sufragerie şi o bibliotecă plină de cărţi foarte vechi. Cazarea costă aproximativ 100 de euro pe noapte.

Citeste si despre alte conace


Citeste si
Care sunt cele mai frumoase muzee din lume
Vacanţă în patria gurmanzilor
Sfaturi utile pentru a avea o vacanţă reuşită de revelion în străinătate
De ce nu vin turistii straini in Romania de Revelion
Citeşte mai multe despre:   conace boieresti,   Vacanţe la conac

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 4325


Mai multe titluri din categorie

REŢETA ZILEI: Ciorbă de ştevie de post

REŢETA ZILEI: Ciorbă de ştevie de post
Ingrediente: 7-8 legături de ştevie proaspătă, 2 linguri ulei, o ceapă mare, 3 morcovi medii, un ardei kapia, o felie de ţelină, 3 linguri bulion, un litru de borş, 40 g orez, un litru de apă...

Sarmale de pește (rețeta lui Radu Anton Roman)

Sarmale de pește (rețeta lui Radu Anton Roman)
Delicios prezintă Radu Anton Roman meniurile oamenilor Deltei. Se vede că a trăit între ei, că le-a mâncat bucatele și la băut licorile, dar, mai cu seamă, că s-a dedat savuros la felul lor de a...

Rețete românești. Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

Rețete românești. Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)
Descoperită într-un caiet de rețete interbelic, din zona de sud a Ardealului, această rețetă de ruladă cu cremă o să vă încânte întâi de toate pentru că vă readuce gusturile...

O tara cu mai multe piramide decât Egiptul dar cu putini turiști

O tara cu mai multe piramide decât Egiptul dar cu putini turiști
Galerie Foto Sunt mai multe piramide in Sudan decat in Egipt, cu toate acestea ele sunt mai putin cunoscute. In Sudan, pe cursul Nilului se afla peste 250 de piramide; zona este incarcata de istorie, reprezinta leaganul unei...

Alviță de casă (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Alviță de casă (Rețeta lui Radu Anton Roman)
N-am gustat alviță de casă decât o dată în viață și în trecut (trist spune poetul: „ma-mprospatez cu dulcea-mi tinerețe mergând duios spre clipă ce-a murit, iar clipă viitoare tot...

Rețete românești. Salată de lăptuci, cu păpădie, arpagic și tarhon

Rețete românești. Salată de lăptuci, cu păpădie, arpagic și tarhon
O data cu primavara ne simtim inspirati sa gatim altfel. Dam mai multa importanta culorilor din farfurie. Verdele crud al salatei, cel intens al mararului ori al spanacului, carotul - morcovii au dintrodata un oranj...

REŢETA ZILEI: Ciulama de ciuperci de post

REŢETA ZILEI: Ciulama de ciuperci de post
Ingrediente: 1 kg ciuperci, 50 g făină, 200 ml ulei, 300 ml supă de legume, mărar, pătrunjel, sare, piper Mod de preparare: Se spală ciupercile, se taie și se pun la fiert, iar între timp se pregăt...

DJ Wanda a învățat să gătească special pentru „Chefi la cuțite”

DJ Wanda a învățat să gătească special pentru „Chefi la cuțite”
Nu a gătit niciodată până acum, ține în frigiderul de acasă o pereche de pantofi și o sticlă de șampanie, mănâncă de când se știe la restaurant, dar pentru cei trei simpatici chefi...

Anunț OFICIAL. Cine o va înlocui pe Simona Gherghe la Acces Direct

Anunț OFICIAL. Cine o va înlocui pe Simona Gherghe la Acces Direct
Galerie Foto Doar câteva săptămâni o mai despart pe îndrăgita prezentatoare a Antenei 1, Simona Gherghe, de cel mai important moment din viaţa sa – venirea pe lume a micuţei sale, aşa că vedeta a decis...

Superlativele mapamondului. Cel mai UMED loc de pe Terra (VIDEO)

Superlativele mapamondului. Cel mai UMED loc de pe Terra (VIDEO)
Cocoţată pe un platou în Dealurile Khasi din nord-estul Indiei, localitatea Mawsynram este considerată cea mai ploioasă de pe Terra. Precipitaţiile medii se ridică aici la 11,86 de metri pe an, datorită...

Prajilă (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Prajilă (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Prajilă (papară, ratotă) se mai spune în Ardeal omletei, iar în Oltenia e o cârpeala de noră tânără și ne-nvatata: prin ia ruptă-n poale i se vede nu atât întunecata sărăcie...

Rețete românești. Păstrăvi mănăstirești

Rețete românești. Păstrăvi mănăstirești
În Postul Paștelui, puține sunt prilejurile de a mânca pește. Anul acesta, doar de Buna Vestire și de Florii. Cu atât mai mult prețuim astfel de rețete, iar atunci când ele vin direct din cu...

Rețete balcanice. Scordolea pentru mese de post, dezlegări și prânzuri de frupt

Rețete balcanice. Scordolea pentru mese de post, dezlegări și prânzuri de frupt
„Un sos balcanic” - il numeste Radu Anton Roman - neincercand sa-i afle radacinile adanci (desi o oarece indicatie da, dupa cum se va vedea mai departe), precizand de ce-l include in seria bucatelor...

Rețete dobrogene. Imam Bayldî

Rețete dobrogene. Imam Bayldî
Nu e gospodina in Dobrogea sau in tot intinsul sudic al Romaniei care sa nu stie sa gateasca imam baialdi, adica vinete umplute. Reteta nu-i nicideucm romaneasca, insa imprumutul e atat de vechi, incat de multa vreme am...

REŢETA ZILEI: Ciorbă ardelenească de varză

REŢETA ZILEI: Ciorbă ardelenească de varză
Ingrediente: 1,5 kg varză, 3 morcovi, o rădăcină de țelină, 2 cepe, 250 g roșii în bulion, 2 linguri făină, 1 lingură rasă de paprika dulce, un buchețel de cimbru proaspăt, 1/2 de legătură de...
Serviciul de email marketing furnizat de