x close

Conace boiereşti în care poţi înnopta

0
Autor: IncomeMagazine 17 Dec 2012 - 08:04
Conace boiereşti în care poţi înnopta Thinkstock


Conacele boierilor români erau, deunăzi, locuri la care oamenii obişnuiţi aveau cu greu acces. Astăzi, consolidate, restaurate şi ridicate la rangul de pensiuni sau hoteluri, vechile conace ale familiilor boiereşti de odinioară îşi deschid porţile şi pentru drumeţi şi pentru cei dornici de o experienţă cu totul deosebită, cu un aer atemporal, greu de reprodus de aglomeraţiile urbane din marile metropole. Oaspeţii sunt, de cele mai multe ori, plăcut impresionaţi de ceea ce văd, iar aceste locuri, aflate departe de tumultul oraşelor, îmbină istoria cu modernul şi invită la relaxare.

Sătui de aerul de serie al camerelor din hoteluri, turiştii români, dar şi cei străini, au început, în ultimii ani, să se reorienteze şi către altfel de soluţii de cazare şi să caute alt gen de experienţe, departe de destinaţiile arhicunoscute. Numărul doritorilor de astfel de vacanţe este în creştere, de multe ori încurajaţi şi de agenţiile de turism să petreacă o vacanţă „boierească”. Directorul general al Ovi Travel, Raluca Ioana Dumitru, spune că sunt multe persoane interesate de „o vacanţă altfel în România, undeva la ţară, la o pensiune, departe de aglomeraţia oraşelor. Sunt destul de puţini cei care ne cer din start un sejur la conac”. Agenţiile de turism autohtone explică faptul că, deşi nu există un profil standard al celor care aleg o vacanţă de acest gen, există unele trăsături comune care pot fi subliniate. „Din experienţa noastră de până acum, îi putem împărţi în mai multe categorii: cei care nu mai vor să evadeze pentru un weekend în zona Bran-Moeciu sau oriunde pe Valea Prahovei, cei care vor să descopere Transilvania dintr-o altă perspectivă, cei care au fost deja în Scoţia, la ţară, şi vor să vadă cum este turismul de acest gen şi la noi şi, nu în ultimul rând, expaţii”, explică Raluca Ioana Dumitru. În plus , mai spune ea, cel puţin în ultimii doi ani, balanţa se împarte egal între românii şi străinii care doresc să stea la o veche casă boierească. „Noi am avut până acum expaţi italieni şi germani, angajaţi ai unor companii, care au ales vacanţa la conac. Dar şi românii au început să caute astfel de destinaţii turistice, după ce mass media au promovat cu insistenţă proprietatea de la Viscri a Prinţului Charles al Marii Britanii”, argumentează Dumitru.

Vacanţele la conac sunt nişate, mai ales din cauza numărului mic de camere pe care le pun la dispoziţie, însă touroperatorii spun că, odată cu creşterea numărului de unităţi renovate, vor fi şi mai mulţi turişti care se vor îndrepta spre aceste zone. Iar proprietarii conacelor se întrec în a reda cât mai fidel spiritul epocilor în care acestea au fost construite, cu poveştile lor speciale, tocmai pentru ca oaspeţii lor să simtă luxul şi răsfăţul unei lumi demult apuse.

1 Conacul Apafi de la Malancrav, Sibiu

Povestea conacului construit pe drumul dintre Sighişoara şi Mediaş începe în urmă cu câteva secole, când principele ungur Mihály Apafi, împreună cu soţia sa, Clara, au decis să ridice conacul ca reşedinţă de familie. Detalii despre evoluţia construcţiei casei se găsesc la Budapesta, explicaţia posibilă pentru acest lucru fiind faptul că această reşedinţă a aparţinut mai întâi lui Apafi şi apoi familiei Bethlen. Mai târziu, conacul ajunge însă în mâinile unui ţăran sărac, după care, la începuturile secolului al XX-lea, este vândut bisericii. După instalarea regimului comunist, în 1947, conacul a fost confiscat şi transformat în casă de cultură. Restaurarea şi renovarea conacului s-a făcut de către o fundaţie aflată sub patronajul Prinţului Charles. Conacul a fost redeschis publicului în 2007 şi este format din cinci dormitoare, o sufragerie şi o bibliotecă plină de cărţi foarte vechi. Cazarea costă aproximativ 100 de euro pe noapte.

Citeste si despre alte conace


Citeste si
Care sunt cele mai frumoase muzee din lume
Vacanţă în patria gurmanzilor
Sfaturi utile pentru a avea o vacanţă reuşită de revelion în străinătate
De ce nu vin turistii straini in Romania de Revelion
Citeşte mai multe despre:   conace boieresti,   Vacanţe la conac

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3922


Mai multe titluri din categorie

DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Veneţia de weekend

DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Veneţia de weekend
Puteţi petrece un sfârşit de săptămână memorabil dacă alegeţi Veneţia, o combinaţie uluitoare de romantism, farmec şi unicitate. Este un oraș colorat, cald şi primitor care merită vizitat...

UNIC ÎN ROMÂNIA ŞI ÎN LUME. Mănăstirea Săpânţa-Peri

UNIC ÎN ROMÂNIA ŞI ÎN LUME. Mănăstirea Săpânţa-Peri
Cea mai înaltă biserică de lemn din lume se află în deja celebra localitate Săpânţa. Cu o înălțime maximă de 75 de metri, biserica mânăstirii Săpânța-Peri se află pe locul...

Banatul, comoara din vestul țării

Banatul, comoara din vestul țării
Banatul va avea mereu resursele necesare să demonstreze, chiar și celui mai pretențios turist, că este unic. Luat la pas, aici găsești locuri încărcate de istorie şi peisaje care-ți taie respirația. Este...

Cea mai bună rețetă de lapte de pasăre

Cea mai bună rețetă de lapte de pasăre
Deliciul copilăriei, care ne readuce în memorie emoțiile pe care le simțeam când stăteam pe lângă aragazul aburind, scrie ziarulring.ro. Ingrediente 200 g zahăr 4 ouă 2 pliculețe...

Cea mai bună rețetă de prăjitură cu ciocolată fără coacere

Cea mai bună rețetă de prăjitură cu ciocolată fără coacere
Cui nu i-ar plăcea ca pe căldurile astea, chiar dacă ar vrea să mănânce un desert delicios, să nu dea deloc drumul la cuptor? Nu, nu este o fantezie culinară. Este chiar o relitate, mai ales dacă...

Rețeta perfectă de vinete marinate

Rețeta perfectă de vinete marinate
Rapid şi delicat, un fel de mâncare ce nu trebuie să lipsească din meniurile de vară, scrie ziarulring.ro.  Ingrediente 5-6 vinete 100 ml oțet 2 pahare cu apă 4 cuișoare 5 frunze...

Reţetă românească: Tochitură de porc cu salată

Reţetă românească: Tochitură de porc cu salată
Pentru acest fel de mâncare avem nevoie de următoarele ingrediente: 700 g carne de porc fără grăsime, două cepe, pastă de tomate, pastă de ardei dulce, 250 ml vin roşu sec, o căpăţână de usturo...

Carmen – Rock Version, la Sala Palatului

Carmen – Rock Version, la Sala Palatului
O combinație mai puțin obișnuită de genuri muzicale și creații vestimentare se pregătește pentru debut, din luna decembrie, la Sala Palatului din București. Opera Carmen va fi prezentată în varianta...

Zodiacul Vechi Românesc sau Gromovnicul din bătrâni

Zodiacul Vechi Românesc sau Gromovnicul din bătrâni
Din batrani se cunoaste acest zodiac al romanilor, zis si Gromovnic, care dupa cum se va vedea nu se tine prea deoparte de Horoscopul zis European, dar nici intru totul cu acelanu este. Luna lui Gerar (ianuarie) -...

Crochete de orez cu salată de andive

Crochete de orez cu salată de andive
Pentru acest preparat avem nevoie de următoarele ingrediente: 250 g brănză de vaci, 300 g orez, 250 g parmezan, două ouă, 250 g pesmet, 4 crenguţe de busuioc verde, două andive, o salată verde, doi ardei...

VIDEO: ”Copacul morții”. Cel mai periculos arbore din lume, care te poate ucide prin simpla atingere

VIDEO: ”Copacul morții”. Cel mai periculos arbore din lume, care te poate ucide prin simpla atingere
Este vorba despre un copac, manchineel (Hippomane mancinella), denumit "copacul morții" pentru că, de la scoarţă şi până la sevă acesta conține substanțe toxice extrem de...

Rețeta zilei. Covrigei umpluți cu mere de Voinești

Rețeta zilei. Covrigei umpluți cu mere de Voinești
Se zice că dacă mănânci în fiecare zi un... frumos de Voinești, întinerești! La măr mă refer, dar ce credeați? La fructul care ne-a adus ispita cunoașterii... și alungarea din Rai. Abia ce...

Noi zboruri de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu

Noi zboruri de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu
Asociația Litoral – Delta Dunării a demarat, împreună cu conducerea aeroportului Mihail Kogălniceanu, campania "From Constanța to the World", pentru diversificarea ofertei de zboruri din și &i...

Chef Cătălin Scărlătescu, vacanţă pe barcă, în Grecia

Chef Cătălin Scărlătescu, vacanţă pe barcă, în Grecia
Chiar înainte de a începe filmările pentru o nouă ediţie a emisiunii Chefi la cuţite, Cătălin Scărlătescu a dat o raită cu barca pe mare. Chef Cătălin şi-a adunat prietenii şi împreună au...

Nicolai Tand – prima vacanță în care nu a gătit absolut nimic

Nicolai Tand – prima vacanță în care nu a gătit absolut nimic
Nicolai Tand, gazda emisiunii Star Chef, difuzată de Antena Stars în fiecare sâmbătă și duminică de la ora 12.00, s-a întors de curând din Grecia, acolo unde și-a petrecut vacanța alături...