x close

Conace boiereşti în care poţi înnopta

0
Autor: IncomeMagazine 17 Dec 2012 - 08:04
Conace boiereşti în care poţi înnopta Thinkstock


Conacele boierilor români erau, deunăzi, locuri la care oamenii obişnuiţi aveau cu greu acces. Astăzi, consolidate, restaurate şi ridicate la rangul de pensiuni sau hoteluri, vechile conace ale familiilor boiereşti de odinioară îşi deschid porţile şi pentru drumeţi şi pentru cei dornici de o experienţă cu totul deosebită, cu un aer atemporal, greu de reprodus de aglomeraţiile urbane din marile metropole. Oaspeţii sunt, de cele mai multe ori, plăcut impresionaţi de ceea ce văd, iar aceste locuri, aflate departe de tumultul oraşelor, îmbină istoria cu modernul şi invită la relaxare.

Sătui de aerul de serie al camerelor din hoteluri, turiştii români, dar şi cei străini, au început, în ultimii ani, să se reorienteze şi către altfel de soluţii de cazare şi să caute alt gen de experienţe, departe de destinaţiile arhicunoscute. Numărul doritorilor de astfel de vacanţe este în creştere, de multe ori încurajaţi şi de agenţiile de turism să petreacă o vacanţă „boierească”. Directorul general al Ovi Travel, Raluca Ioana Dumitru, spune că sunt multe persoane interesate de „o vacanţă altfel în România, undeva la ţară, la o pensiune, departe de aglomeraţia oraşelor. Sunt destul de puţini cei care ne cer din start un sejur la conac”. Agenţiile de turism autohtone explică faptul că, deşi nu există un profil standard al celor care aleg o vacanţă de acest gen, există unele trăsături comune care pot fi subliniate. „Din experienţa noastră de până acum, îi putem împărţi în mai multe categorii: cei care nu mai vor să evadeze pentru un weekend în zona Bran-Moeciu sau oriunde pe Valea Prahovei, cei care vor să descopere Transilvania dintr-o altă perspectivă, cei care au fost deja în Scoţia, la ţară, şi vor să vadă cum este turismul de acest gen şi la noi şi, nu în ultimul rând, expaţii”, explică Raluca Ioana Dumitru. În plus , mai spune ea, cel puţin în ultimii doi ani, balanţa se împarte egal între românii şi străinii care doresc să stea la o veche casă boierească. „Noi am avut până acum expaţi italieni şi germani, angajaţi ai unor companii, care au ales vacanţa la conac. Dar şi românii au început să caute astfel de destinaţii turistice, după ce mass media au promovat cu insistenţă proprietatea de la Viscri a Prinţului Charles al Marii Britanii”, argumentează Dumitru.

Vacanţele la conac sunt nişate, mai ales din cauza numărului mic de camere pe care le pun la dispoziţie, însă touroperatorii spun că, odată cu creşterea numărului de unităţi renovate, vor fi şi mai mulţi turişti care se vor îndrepta spre aceste zone. Iar proprietarii conacelor se întrec în a reda cât mai fidel spiritul epocilor în care acestea au fost construite, cu poveştile lor speciale, tocmai pentru ca oaspeţii lor să simtă luxul şi răsfăţul unei lumi demult apuse.

1 Conacul Apafi de la Malancrav, Sibiu

Povestea conacului construit pe drumul dintre Sighişoara şi Mediaş începe în urmă cu câteva secole, când principele ungur Mihály Apafi, împreună cu soţia sa, Clara, au decis să ridice conacul ca reşedinţă de familie. Detalii despre evoluţia construcţiei casei se găsesc la Budapesta, explicaţia posibilă pentru acest lucru fiind faptul că această reşedinţă a aparţinut mai întâi lui Apafi şi apoi familiei Bethlen. Mai târziu, conacul ajunge însă în mâinile unui ţăran sărac, după care, la începuturile secolului al XX-lea, este vândut bisericii. După instalarea regimului comunist, în 1947, conacul a fost confiscat şi transformat în casă de cultură. Restaurarea şi renovarea conacului s-a făcut de către o fundaţie aflată sub patronajul Prinţului Charles. Conacul a fost redeschis publicului în 2007 şi este format din cinci dormitoare, o sufragerie şi o bibliotecă plină de cărţi foarte vechi. Cazarea costă aproximativ 100 de euro pe noapte.

Citeste si despre alte conace


Citeste si
Care sunt cele mai frumoase muzee din lume
Vacanţă în patria gurmanzilor
Sfaturi utile pentru a avea o vacanţă reuşită de revelion în străinătate
De ce nu vin turistii straini in Romania de Revelion
Citeşte mai multe despre:   conace boieresti,   Vacanţe la conac

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 4542


Mai multe titluri din categorie

REŢETA ZILEI: Chifle cu seminţe şi tărâţe

REŢETA ZILEI: Chifle cu seminţe şi tărâţe
Ingrediente: 400 ml apă, 50 ml ulei, 25 grame drojdie, 150 grame tărâţe de grâu, 400 grame făină, 1 praf de sare, 50 seminţe decojite de floarea soarelui, 20 grame seminţe de in. Mod de preparare:...

Două cuţite Fabergé, dispărute în timpul Revoluţiei bolşevice, regăsite după un secol

Două cuţite Fabergé, dispărute în timpul Revoluţiei bolşevice, regăsite după un secol
Două cuţite Fabergé, create de celebrul bijutier de la curtea imperială rusă, au dispărut în timpul Revoluţiei bolşevice din 1917. Aceste obiecte, despre care experţii au crezut că au fost topite al...

Mărturisire surprinzătoare a Andreei Bălan: „Nu contează cine este vinovatul într-o familie, mama este cea responsabilă”

Mărturisire surprinzătoare a Andreei Bălan: „Nu contează cine este vinovatul într-o familie, mama este cea responsabilă”
Andreea Bălan, una dintre cele mai apreciate artiste de la noi și jurată în cadrul show-ului ”Te cunosc de undeva!”, este invitata Florentinei Fântânaru în ediția de...

Reactie DURA a medicului Monica Pop dupa furtuna din Capitala: Doamna Firea nu e...

Reactie DURA a medicului Monica Pop dupa furtuna din Capitala: Doamna Firea nu e...
Medicul Monica Pop spune, într-o postare pe pagina de Facebook, că primarul Gabriela Firea a luat niște măsuri de prevenție în urma avertismentelor meteo, așa cum era normal, însă ”critica...

Ioana Ginghină: “Vârsta a venit la pachet cu numeroase împliniri”

Ioana Ginghină: “Vârsta a venit la pachet cu numeroase împliniri”
Numeroase mesaje și surprize pentru Ioana Ginghină! Actrița care o interpretează pe Geanina în serialul “O grămadă de caramele”, de la Happy Channel, împlinește astăzi(21 septembrie) 40...

Chef Florin Dumitrescu transformă celebra sa plăcintă de berbecuț într-un burger gourmet

Chef Florin Dumitrescu transformă celebra sa plăcintă de berbecuț  într-un burger gourmet
Galerie Foto Cel mai rock star dintre chefi are rețeta ideală pentru un concert culinar: pasionat de muzica rock, dar și un gurmand desăvârșit, chef Florin Dumitrescu lansează un meniu concept de burgeri gourmet, cu care...

Un Chef român de 29 de ani concurează pentru prima dată în cea mai importantă competiție mondială dedicată pastelor: Barilla Pasta World Championship

Un Chef român de 29 de ani concurează pentru prima dată în cea mai importantă competiție mondială dedicată pastelor: Barilla Pasta World Championship
Adrian Șișiu, Chef al Grand Hotel Italia, din Cluj-Napoca, va reprezenta pentru prima dată România la Campionatul Mondial de Paste Barilla, una dintre cele mai importante competiții dedicate pastelor la nivel...

REŢETA ZILEI: Tortilla de cartofi

REŢETA ZILEI: Tortilla de cartofi
Ingrediente: 4 cartofi, 1 ceapă, 8 ouă, 1/2 căni ulei măsline, 1 fâşie coajă de lămâie, sare, piper. Mod de preparare: Se taie cartofii felii subţiri, la fel şi ceapa. Se pune uleiul la înc

Foie gras interzis în California! Ce pățesc cei care îl prepară?

Foie gras interzis în California! Ce pățesc cei care îl prepară?
Delicatese culinare puse la index de justiție! Un tribunal din Pasadena a interzis foie gras pe teritoriul Californiei. Decizia urmează unui șir de procese deschise de o asocație de protecție a animalelor care...

Cea mai simplă rețeta de vinete pane

Cea mai simplă rețeta de vinete pane
De ce să nu profităm de toamnă și să testăm o rețetă delicioasă de vinete, legumele vedetă ale acestui sezon minunat? Simplu de pregătit, cu puține calorii și absolut delicioase, vinetele pane sunt...

Cum înșeli în funcție de zodie

Cum înșeli în funcție de zodie
Nu toți partenerii sunt fideli, așa că înainte să intri într-o relație, e bine să cunoști persoana de lângă tine. Iată câteva aspecte legate de înșelatul în cuplu, care...

Ce îți rezervă astrele în următoarele trei luni

 Ce îți rezervă astrele în următoarele trei luni
Luna septembrie marchează începutul ultimei părți a anului, iar încheierea fiecărui ciclu anual poartă cu sine o vibrație diferită. Află ce surprize ți-au pregătit astrele pentru următoarele 3...

REŢETA ZILEI: Tăieţei cu legume în stil chinezesc

REŢETA ZILEI: Tăieţei cu legume în stil chinezesc
Ingrediente: 250 gr tăieţei din făină sau orez, 2 căţei usturoi, 1 ceapă medie, 200 gr ciuperci, 1 morcov mare, 350 gr varză, ½ linguriţă ghimbir praf, ¼ linguriţă fulgi de chili, 8 linguri sos...

REŢETA ZILEI: Humus

REŢETA ZILEI: Humus
Ingrediente: 2 conserve de câte 400 de grame de năut, 4 linguriţe de tahini, 2 căţei de usturoi, 1 linguriţă de sare de mare, 6 linguri ulei de măsline, 3 linguri suc de lămâie, praf de Paprika,...

Pamela Anderson îi cere lui Kim Kardashian să renunţe la hainele de blană

Pamela Anderson îi cere lui Kim Kardashian să renunţe la hainele de blană
Actriţa Pamela Anderson, cunoscută pentru activitatea sa în favoarea drepturilor animalelor, i-a trimis o scrisoare deschisă cunoscutei vedete de reality-show, Kim Kardashian, pentru a-i cere să renunţe la...
Serviciul de email marketing furnizat de