x close

Conace boiereşti în care poţi înnopta

0
Autor: IncomeMagazine 17 Dec 2012 - 08:04
Conace boiereşti în care poţi înnopta Thinkstock


Conacele boierilor români erau, deunăzi, locuri la care oamenii obişnuiţi aveau cu greu acces. Astăzi, consolidate, restaurate şi ridicate la rangul de pensiuni sau hoteluri, vechile conace ale familiilor boiereşti de odinioară îşi deschid porţile şi pentru drumeţi şi pentru cei dornici de o experienţă cu totul deosebită, cu un aer atemporal, greu de reprodus de aglomeraţiile urbane din marile metropole. Oaspeţii sunt, de cele mai multe ori, plăcut impresionaţi de ceea ce văd, iar aceste locuri, aflate departe de tumultul oraşelor, îmbină istoria cu modernul şi invită la relaxare.

Sătui de aerul de serie al camerelor din hoteluri, turiştii români, dar şi cei străini, au început, în ultimii ani, să se reorienteze şi către altfel de soluţii de cazare şi să caute alt gen de experienţe, departe de destinaţiile arhicunoscute. Numărul doritorilor de astfel de vacanţe este în creştere, de multe ori încurajaţi şi de agenţiile de turism să petreacă o vacanţă „boierească”. Directorul general al Ovi Travel, Raluca Ioana Dumitru, spune că sunt multe persoane interesate de „o vacanţă altfel în România, undeva la ţară, la o pensiune, departe de aglomeraţia oraşelor. Sunt destul de puţini cei care ne cer din start un sejur la conac”. Agenţiile de turism autohtone explică faptul că, deşi nu există un profil standard al celor care aleg o vacanţă de acest gen, există unele trăsături comune care pot fi subliniate. „Din experienţa noastră de până acum, îi putem împărţi în mai multe categorii: cei care nu mai vor să evadeze pentru un weekend în zona Bran-Moeciu sau oriunde pe Valea Prahovei, cei care vor să descopere Transilvania dintr-o altă perspectivă, cei care au fost deja în Scoţia, la ţară, şi vor să vadă cum este turismul de acest gen şi la noi şi, nu în ultimul rând, expaţii”, explică Raluca Ioana Dumitru. În plus , mai spune ea, cel puţin în ultimii doi ani, balanţa se împarte egal între românii şi străinii care doresc să stea la o veche casă boierească. „Noi am avut până acum expaţi italieni şi germani, angajaţi ai unor companii, care au ales vacanţa la conac. Dar şi românii au început să caute astfel de destinaţii turistice, după ce mass media au promovat cu insistenţă proprietatea de la Viscri a Prinţului Charles al Marii Britanii”, argumentează Dumitru.

Vacanţele la conac sunt nişate, mai ales din cauza numărului mic de camere pe care le pun la dispoziţie, însă touroperatorii spun că, odată cu creşterea numărului de unităţi renovate, vor fi şi mai mulţi turişti care se vor îndrepta spre aceste zone. Iar proprietarii conacelor se întrec în a reda cât mai fidel spiritul epocilor în care acestea au fost construite, cu poveştile lor speciale, tocmai pentru ca oaspeţii lor să simtă luxul şi răsfăţul unei lumi demult apuse.

1 Conacul Apafi de la Malancrav, Sibiu

Povestea conacului construit pe drumul dintre Sighişoara şi Mediaş începe în urmă cu câteva secole, când principele ungur Mihály Apafi, împreună cu soţia sa, Clara, au decis să ridice conacul ca reşedinţă de familie. Detalii despre evoluţia construcţiei casei se găsesc la Budapesta, explicaţia posibilă pentru acest lucru fiind faptul că această reşedinţă a aparţinut mai întâi lui Apafi şi apoi familiei Bethlen. Mai târziu, conacul ajunge însă în mâinile unui ţăran sărac, după care, la începuturile secolului al XX-lea, este vândut bisericii. După instalarea regimului comunist, în 1947, conacul a fost confiscat şi transformat în casă de cultură. Restaurarea şi renovarea conacului s-a făcut de către o fundaţie aflată sub patronajul Prinţului Charles. Conacul a fost redeschis publicului în 2007 şi este format din cinci dormitoare, o sufragerie şi o bibliotecă plină de cărţi foarte vechi. Cazarea costă aproximativ 100 de euro pe noapte.

Citeste si despre alte conace


Citeste si
Care sunt cele mai frumoase muzee din lume
Vacanţă în patria gurmanzilor
Sfaturi utile pentru a avea o vacanţă reuşită de revelion în străinătate
De ce nu vin turistii straini in Romania de Revelion
Citeşte mai multe despre:   conace boieresti,   Vacanţe la conac

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3242


Mai multe titluri din categorie

Rețeta zilei de sâmbătă. Supă de dovlecei umpluți acrită cu aguridă (rețeta lui Bacalbașa)

Rețeta zilei de sâmbătă. Supă de dovlecei umpluți acrită cu aguridă (rețeta lui Bacalbașa)
 Ciorba de dovlecei cu aguridă răcorea lesne zilele de vară ale bătrânilor noștri, mai ales că se putea mânca și rece, luând-o bărbații satului, dis-de-dimineață, cu ei, la coasă ori la pădure,...

5 produse alimentare naturale care nu expiră niciodată

5 produse alimentare naturale care nu expiră niciodată
Atunci când cumperi un produs alimentar, primul lucru pe care îl faci - sau ar trebui să îl faci - este să te uiți la termenul de garanție. Dacă este foarte mare, începi să îți pui semne de întrebare: nu...

ÎNFRICOȘĂTOR! PIATRA CARE UMBLĂ NOAPTEA și pe lângă care oamenii trec scuipându-și în sân

ÎNFRICOȘĂTOR! PIATRA CARE UMBLĂ NOAPTEA și pe lângă care oamenii trec scuipându-și în sân
Trei locuri din România se numesc Piatra (ori Stânca) Dracului. Sunt încărcate de taine sumbre și marcate de întâmplări inexplicabile.După ce și-a terminat Lucrarea, Dumnezeu a crezut că va avea liniște și...

Rețeta zilei de vineri. Coaste de porc caramelizate (rețetă din Banat)

Rețeta zilei de vineri. Coaste de porc caramelizate (rețetă din Banat)
 Caut un cuvant, unul singur, care sa inchida in el specificul bucatariei din Banat. Opulenta - as fi tentata sa zic. Dar daca as cauta doua cuvinte? Dulce si picant.Nu mi s-a intamplat sa fiu prin partea aceea de...

TANGOUL, „dansul proscris” LA VATICAN

TANGOUL, „dansul proscris” LA VATICAN
 Motto: „Va fi greu ca Tango să fie combătut, căci are prea multe... defecte. Puterea lui constă tocmai în aceste defecte cu efecte.”Știu, știu ce veți fi gândind! Că Papa de la Roma cunoaște pașii...

Sinaxar. Sfântul Mucenic Iachint - cel ce n-a mâncat din carnea jertfită idolilor

Sinaxar. Sfântul Mucenic Iachint - cel ce n-a mâncat din carnea jertfită idolilor
Sfântului Mucenic IachintPe data de 03 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Mucenic Iachint. Acesta a fost slujitor al meselor imperiale, în timpul domniei împăratului Traian (98-117). Din...

Oazele de liniște din inima orașului. În weekend alegeți relaxarea în aer liber: ceainării, grădini și expoziţii

Oazele de liniște din inima orașului. În weekend alegeți relaxarea în aer liber: ceainării, grădini și expoziţii
Poate că nu reușim să scăpăm de nebunia și aglomerația unui oraș mare în fiecare weekend, dar putem găsi mici oaze de rela-xare, ca să nu stăm închiși în casă. Trebuie doar să cauți cu atenție, pentru...

Cum l-a reabilitat Patriarhul Daniel pe „diaconul” Ion Creangă

Cum l-a reabilitat Patriarhul Daniel pe „diaconul” Ion Creangă
 S-au împlinit vara asta – pe neştiute – 22 de ani de la reabilitarea post-mortem a diaconului Ion Creangă. Demersul l-a făcut însuşi Preafericitul Patriarh Daniel, pe vremea când era Mitropolit al...

Adevărul despre COPIII DIN FLORI ai lui ȘTEFAN CEL MARE. Sfântul și tatăl său ar fi fost ei înșiși „copii din flori”

Adevărul despre COPIII DIN FLORI ai lui ȘTEFAN CEL MARE. Sfântul și tatăl său ar fi fost ei înșiși „copii din flori”
Chestiunea copiilor din flori ai lui Ştefan cel Mare a fost elucidată în mare parte, de multă vreme, prin contribuţiile a numeroşi istorici. Din diverse motive însă, concluziile lor sunt cu greu asimilate de...

Rețeta zilei de joi. Dulceață de coarne (rețetă dintr-un caiet vechi)

Rețeta zilei de joi. Dulceață de coarne (rețetă dintr-un caiet vechi)
Nu sunt curioasa din fire. Cel putin, nu intr-atat de curioasa, incat sa-mi bag nasul prin oalele tuturor. (Nu de alta, dar mai am nevoie de el!) Insa asa de tare mirosea a dulceata pe holul blocului in care locuiesc,...

Sinaxar. Sfântul Ștefan cel Mare, „atlet al creștinătății”

Sinaxar. Sfântul Ștefan cel Mare, „atlet al creștinătății”
 Aşezarea veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în VlahernePe data de 02 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Aşezării veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne. Pe vremea...

Chef Cătălin Scărlătescu, la vânătoare de farfurii prin Istanbul

Chef Cătălin Scărlătescu, la vânătoare de farfurii prin Istanbul
Galerie Foto Pentru chef Cătălin Scărlătescu nu există vacanță fără descoperiri culinare. Recent întors de la Istanbul, acolo unde a mers pentru a se relaxa, cunoscutul bucătar povestește că a decoperit cu bucurie un...

12 obiceiuri proaste care TE URÂȚESC

12 obiceiuri proaste care TE URÂȚESC
 Credem că dacă procesăm astfel vom fi mai tinere, mai sănătoase, mai frumoase. Dar uite că, uneori, anumite obiceiuri și metode de îngrijire pe care le creseam infailibile ne pun, de fapt, în pericol...

Rețeta zilei de miercuri. Pâine bucovineană cu cartofi

Rețeta zilei de miercuri. Pâine bucovineană cu cartofi
O vară așa, ca aceasta de-acum. Și-un "dor de ducă" prin țară, căutând oameni, întâmplări și rețete noi, care să-mi descopere lumi fabuloase. O duminică împlinită în rugăciune la Mănăstirea Sucevița...

Sinaxar. Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți, duhovnicul lui Daniil Sihastrul. Cum au scăpat moaștele lui din mâna tâlharilor

Sinaxar. Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți, duhovnicul lui Daniil Sihastrul. Cum au scăpat moaștele lui din mâna tâlharilor
Pe data de 01 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți. Acesta s-a născut la începutul secolului al XIV-lea. Sfântul a intrat în monahism de tânăr, la Mănăstirea...