x close

Conace boiereşti în care poţi înnopta

0
Autor: IncomeMagazine 17 Dec 2012 - 08:04
Conace boiereşti în care poţi înnopta Thinkstock




Conacele boierilor români erau, deunăzi, locuri la care oamenii obişnuiţi aveau cu greu acces. Astăzi, consolidate, restaurate şi ridicate la rangul de pensiuni sau hoteluri, vechile conace ale familiilor boiereşti de odinioară îşi deschid porţile şi pentru drumeţi şi pentru cei dornici de o experienţă cu totul deosebită, cu un aer atemporal, greu de reprodus de aglomeraţiile urbane din marile metropole. Oaspeţii sunt, de cele mai multe ori, plăcut impresionaţi de ceea ce văd, iar aceste locuri, aflate departe de tumultul oraşelor, îmbină istoria cu modernul şi invită la relaxare.

Sătui de aerul de serie al camerelor din hoteluri, turiştii români, dar şi cei străini, au început, în ultimii ani, să se reorienteze şi către altfel de soluţii de cazare şi să caute alt gen de experienţe, departe de destinaţiile arhicunoscute. Numărul doritorilor de astfel de vacanţe este în creştere, de multe ori încurajaţi şi de agenţiile de turism să petreacă o vacanţă „boierească”. Directorul general al Ovi Travel, Raluca Ioana Dumitru, spune că sunt multe persoane interesate de „o vacanţă altfel în România, undeva la ţară, la o pensiune, departe de aglomeraţia oraşelor. Sunt destul de puţini cei care ne cer din start un sejur la conac”. Agenţiile de turism autohtone explică faptul că, deşi nu există un profil standard al celor care aleg o vacanţă de acest gen, există unele trăsături comune care pot fi subliniate. „Din experienţa noastră de până acum, îi putem împărţi în mai multe categorii: cei care nu mai vor să evadeze pentru un weekend în zona Bran-Moeciu sau oriunde pe Valea Prahovei, cei care vor să descopere Transilvania dintr-o altă perspectivă, cei care au fost deja în Scoţia, la ţară, şi vor să vadă cum este turismul de acest gen şi la noi şi, nu în ultimul rând, expaţii”, explică Raluca Ioana Dumitru. În plus , mai spune ea, cel puţin în ultimii doi ani, balanţa se împarte egal între românii şi străinii care doresc să stea la o veche casă boierească. „Noi am avut până acum expaţi italieni şi germani, angajaţi ai unor companii, care au ales vacanţa la conac. Dar şi românii au început să caute astfel de destinaţii turistice, după ce mass media au promovat cu insistenţă proprietatea de la Viscri a Prinţului Charles al Marii Britanii”, argumentează Dumitru.

Vacanţele la conac sunt nişate, mai ales din cauza numărului mic de camere pe care le pun la dispoziţie, însă touroperatorii spun că, odată cu creşterea numărului de unităţi renovate, vor fi şi mai mulţi turişti care se vor îndrepta spre aceste zone. Iar proprietarii conacelor se întrec în a reda cât mai fidel spiritul epocilor în care acestea au fost construite, cu poveştile lor speciale, tocmai pentru ca oaspeţii lor să simtă luxul şi răsfăţul unei lumi demult apuse.

1 Conacul Apafi de la Malancrav, Sibiu

Povestea conacului construit pe drumul dintre Sighişoara şi Mediaş începe în urmă cu câteva secole, când principele ungur Mihály Apafi, împreună cu soţia sa, Clara, au decis să ridice conacul ca reşedinţă de familie. Detalii despre evoluţia construcţiei casei se găsesc la Budapesta, explicaţia posibilă pentru acest lucru fiind faptul că această reşedinţă a aparţinut mai întâi lui Apafi şi apoi familiei Bethlen. Mai târziu, conacul ajunge însă în mâinile unui ţăran sărac, după care, la începuturile secolului al XX-lea, este vândut bisericii. După instalarea regimului comunist, în 1947, conacul a fost confiscat şi transformat în casă de cultură. Restaurarea şi renovarea conacului s-a făcut de către o fundaţie aflată sub patronajul Prinţului Charles. Conacul a fost redeschis publicului în 2007 şi este format din cinci dormitoare, o sufragerie şi o bibliotecă plină de cărţi foarte vechi. Cazarea costă aproximativ 100 de euro pe noapte.

Citeste si despre alte conace


Citeste si
Care sunt cele mai frumoase muzee din lume
Vacanţă în patria gurmanzilor
Sfaturi utile pentru a avea o vacanţă reuşită de revelion în străinătate
De ce nu vin turistii straini in Romania de Revelion
Citeşte mai multe despre:   conace boieresti,   Vacanţe la conac

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3605


Mai multe titluri din categorie

Ciorba de pui a la grec, o supă acrită cu lămâie

Ciorba de pui a la grec, o supă acrită cu lămâie
Această supă acrită cu lămâie, impropriu numită ciorbă, este extrem de hrănitoare şi are un gust fin şi plăcut.Pentru ciorba de pui a la grec avem nevoie de următoarele ingrediente:1 kg pui, 3 morcovi, 1...

Rețeta zilei de duminică. Pasăre de curte cu bureți de pădure (rețete românești pe gustul tău)

Rețeta zilei de duminică. Pasăre de curte cu bureți de pădure (rețete românești pe gustul tău)
 E vremea de gătit după retete romanesti! Dar... bucătăria simplă țărănească nu mai este demult cea de ieri. Să fie de vină numai înlocuirea vechilor plite cu cercuri de fontă cu aragazul cu...

De ce a fost OPRITA seria Brigada Diverse. Papaiani: Au fost scenarii pentru 11 filme

De ce a fost OPRITA seria Brigada Diverse. Papaiani: Au fost scenarii pentru 11 filme
Galerie Foto Câți dintre voi nu a vizionat măcar o dată celebrele filme din seria B.D.? Le știm cu toții, sunt producțiile românești nemuritoare. Dar să ne amintim de plutonierul Căpșună, interpretat cu mare haz de...

8 utilizări practice pentru băuturile de tip Cola

8 utilizări practice pentru băuturile de tip Cola
Băuturile de tip cola sunt printre cele mai populare din lume, dar efectele nocive ale acestora au fost discutate și dezbătute de-a lungul timpului.Ceea ce probabil nu știați este că sucul dumneavoastră preferat...

Rețeta zilei de sâmbătă. Papricaș de cartofi, după rețeta bunicii (rețete românești pe gustul tău)

Rețeta zilei de sâmbătă. Papricaș de cartofi, după rețeta bunicii (rețete românești pe gustul tău)
Și unde să cauți adevăratele retete romanesti dacă nu în bucătăria plină de arome a bunicii?! Bunică-mea obișnuia să îmi zică așa: „Dacă știi când și câtă sare să pui în mâncare, e...

MÂINE E CUTREMUR? Ghid complet de comportament, în timpul și după un dezastru natural

MÂINE E CUTREMUR? Ghid complet de comportament, în timpul și după un dezastru natural
Știi cum să te protejezi efectiv în timpul unui cutremur sau a unei inundații? Ce zici de un incendiu? Probabil ai auzit o mulțime de informații contradictorii de-a lungul anilor. Acest ghid de comportare în...

Petreceri tematice de Sfântul Valentin

Petreceri tematice de Sfântul Valentin
Petrecerile de Sfântul Valentin de anul acesta vin cu mai multe teme şi nu neapărat pentru cei care vor doar să-şi etaleze iubirea. Cum se îmbină romantismul cu distracţia.Cluburile bucureştene organizează...

Galele Circului Globus au ajuns la editia a XIV-a

Galele Circului Globus au ajuns la editia a XIV-a
Circ & Variete Globus Bucuresti va invita, incepand cu data de 13 februarie 2016 de la ora 15.00, sa ii vedeti pe cei mai bine pregatiti echilibristi, pe cei mai renumiti dresori si pe cei mai simpatici comici in...

Relaxare printre culori

Relaxare printre culori
Galerie Foto Oricărui copil îi place să se piardă în lumea culorilor și să-și exprime gândurile pe o coală de hârtie albă. Desenul începe de la vârste fragede și poate ajunge de la pereții dormitorului, la mari...

Chiftele Nirvana, coapte la cuptor

Chiftele Nirvana, coapte la cuptor
Aceste chiftele coapte la cuptor sunt o combinaţie între mai multe reţete, motiv pentru care au primit şi numele de Chiftele Nirvana. Garnitura cu care se manâncă este la libera alegere a fiecăruia, de la piure de...

Destinatia de weekend 12 - 14 februarie

Show Mihai MărgineanuCunoscutul artist susține un concert chiar de Ziua Îndrăgostiților, duminică, 14 februarie, începând cu ora 19.00, pe Domeniul Știrbey Buftea. Spectacolul se intitulează „Mă iubește...

Rețeta zilei de vineri. Iuțică de raci, ca-n Licuriciu (rețete românești pe gustul tău)

Rețeta zilei de vineri. Iuțică de raci, ca-n Licuriciu (rețete românești pe gustul tău)
Unde în altă parte să afli rădăcinile gastronomiei naționale, cele mai vechi retete romanesti, dacă nu în satele acelea în care oamenii încă trăiesc cufundați în apa limpede a timpului ce a trecut?Ce...

Din cămările Orientului Apropiat. Reţete de humus şi pita făcute în casă

Din cămările Orientului Apropiat. Reţete de humus şi pita făcute în casă
Poate părea complicat să faci humus în casă, dar nu este deloc asa. Humusul se face, până la un punct, ca şi fasolea bătută. Avantajul humusului este că nu provoacă niciun disconfort gastriciar gustul este...

Primul muzeu viu din țara noastră

Primul muzeu viu din țara noastră
Primul muzeu viu din România se va deschide în această vară, într-un sat izolat din Munții Apuseni, unde mai locuiesc doar 14 oameni. Proiectul „La Origini – Muzeul Viu de la Tecşeşti” este unic în...

Ponturi de călătorii. Înainte de a pleca în croazieră

Ponturi de călătorii. Înainte de a pleca în croazieră
Dacă vă hotărâți să plecați într-o vacanță pe apă, trebuie să luați în calcul faptul că veți petrece o săptămână pe un „oraș” plutitor. Așa că bagajul trebuie pregătit cu multă atenție....