x close

Conace boiereşti în care poţi înnopta

0
Autor: IncomeMagazine 17 Dec 2012 - 08:04
Conace boiereşti în care poţi înnopta Thinkstock


Conacele boierilor români erau, deunăzi, locuri la care oamenii obişnuiţi aveau cu greu acces. Astăzi, consolidate, restaurate şi ridicate la rangul de pensiuni sau hoteluri, vechile conace ale familiilor boiereşti de odinioară îşi deschid porţile şi pentru drumeţi şi pentru cei dornici de o experienţă cu totul deosebită, cu un aer atemporal, greu de reprodus de aglomeraţiile urbane din marile metropole. Oaspeţii sunt, de cele mai multe ori, plăcut impresionaţi de ceea ce văd, iar aceste locuri, aflate departe de tumultul oraşelor, îmbină istoria cu modernul şi invită la relaxare.

Sătui de aerul de serie al camerelor din hoteluri, turiştii români, dar şi cei străini, au început, în ultimii ani, să se reorienteze şi către altfel de soluţii de cazare şi să caute alt gen de experienţe, departe de destinaţiile arhicunoscute. Numărul doritorilor de astfel de vacanţe este în creştere, de multe ori încurajaţi şi de agenţiile de turism să petreacă o vacanţă „boierească”. Directorul general al Ovi Travel, Raluca Ioana Dumitru, spune că sunt multe persoane interesate de „o vacanţă altfel în România, undeva la ţară, la o pensiune, departe de aglomeraţia oraşelor. Sunt destul de puţini cei care ne cer din start un sejur la conac”. Agenţiile de turism autohtone explică faptul că, deşi nu există un profil standard al celor care aleg o vacanţă de acest gen, există unele trăsături comune care pot fi subliniate. „Din experienţa noastră de până acum, îi putem împărţi în mai multe categorii: cei care nu mai vor să evadeze pentru un weekend în zona Bran-Moeciu sau oriunde pe Valea Prahovei, cei care vor să descopere Transilvania dintr-o altă perspectivă, cei care au fost deja în Scoţia, la ţară, şi vor să vadă cum este turismul de acest gen şi la noi şi, nu în ultimul rând, expaţii”, explică Raluca Ioana Dumitru. În plus , mai spune ea, cel puţin în ultimii doi ani, balanţa se împarte egal între românii şi străinii care doresc să stea la o veche casă boierească. „Noi am avut până acum expaţi italieni şi germani, angajaţi ai unor companii, care au ales vacanţa la conac. Dar şi românii au început să caute astfel de destinaţii turistice, după ce mass media au promovat cu insistenţă proprietatea de la Viscri a Prinţului Charles al Marii Britanii”, argumentează Dumitru.

Vacanţele la conac sunt nişate, mai ales din cauza numărului mic de camere pe care le pun la dispoziţie, însă touroperatorii spun că, odată cu creşterea numărului de unităţi renovate, vor fi şi mai mulţi turişti care se vor îndrepta spre aceste zone. Iar proprietarii conacelor se întrec în a reda cât mai fidel spiritul epocilor în care acestea au fost construite, cu poveştile lor speciale, tocmai pentru ca oaspeţii lor să simtă luxul şi răsfăţul unei lumi demult apuse.

1 Conacul Apafi de la Malancrav, Sibiu

Povestea conacului construit pe drumul dintre Sighişoara şi Mediaş începe în urmă cu câteva secole, când principele ungur Mihály Apafi, împreună cu soţia sa, Clara, au decis să ridice conacul ca reşedinţă de familie. Detalii despre evoluţia construcţiei casei se găsesc la Budapesta, explicaţia posibilă pentru acest lucru fiind faptul că această reşedinţă a aparţinut mai întâi lui Apafi şi apoi familiei Bethlen. Mai târziu, conacul ajunge însă în mâinile unui ţăran sărac, după care, la începuturile secolului al XX-lea, este vândut bisericii. După instalarea regimului comunist, în 1947, conacul a fost confiscat şi transformat în casă de cultură. Restaurarea şi renovarea conacului s-a făcut de către o fundaţie aflată sub patronajul Prinţului Charles. Conacul a fost redeschis publicului în 2007 şi este format din cinci dormitoare, o sufragerie şi o bibliotecă plină de cărţi foarte vechi. Cazarea costă aproximativ 100 de euro pe noapte.

Citeste si despre alte conace


Citeste si
Care sunt cele mai frumoase muzee din lume
Vacanţă în patria gurmanzilor
Sfaturi utile pentru a avea o vacanţă reuşită de revelion în străinătate
De ce nu vin turistii straini in Romania de Revelion
Citeşte mai multe despre:   conace boieresti,   Vacanţe la conac

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 4473


Mai multe titluri din categorie

REŢETA ZILEI: Pastă de ardei iute

REŢETA ZILEI: Pastă de ardei iute
Ingrediente: 15 ardei iuţi uscaţi, 3-4 căţei usturoi,1 linguriţă seminţe chimen, 1 lingură boabe coriandru, ½ linguriţă sare, 5-6 linguri ulei măsline. Mod de preparare: Se curăţă ardeii iuţi de...

Dieta braziliană. Slăbești rapid și sănătos

 Dieta braziliană. Slăbești rapid și sănătos
Mai mult un stil de viață sănătos, decât un regim de slăbit propriu-zis, dieta braziliană te ajută să scapi de kilogramele nedorite mâncând bine. În plus, este echilibrată și...

O cunoscută cântăreață, la un pas de tragedie. A ajuns la Spitalul de Arși. “Nu mai puteam să respir de durere!”

O cunoscută cântăreață, la un pas de tragedie. A ajuns la Spitalul de Arși. “Nu mai puteam să respir de durere!”
Galerie Foto Cunoscută după colaborările cu Dj Sava sau Connect R, îndrăgita interpretă Raluka trece “Dincolo de aparenţe”, sâmbăta aceasta, de la ora 13.00, la Antena Stars, într-un interviu...

Un dineu cu Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet, scos la licitaţie de fundaţia actorului

Un dineu cu Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet, scos la licitaţie de fundaţia actorului
Un dineu cu Jack şi Rose, celebrul cuplu din filmul "Titanic" interpretat de Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet, este scos la licitaţie în scopul strângerii de fonduri pentru fundaţia de...

Destinația săptămânii. Montpellier, micul paradis francez

Destinația săptămânii. Montpellier, micul paradis francez
Montpellier este un oraș viu și animat din regiunea Languedoc-Roussillon a Franței. Vă veți îndrăgosti de acest oraș încă din primele ore. Punctul zero al călătoriei se găsește în Place de...

REŢETA ZILEI: Tartă cu ton

REŢETA ZILEI: Tartă cu ton
Ingrediente: 3 conserve ton în ulei de 170 gr, praz, ardei, 150 gr caşcaval răzuit, 2 ouă, măsline, 2-3 linguri smântână, 1 lingură pesmet, 1 lingură muştar, 250 gr foietaj. Mod de...

Găluște cu carne și crumpe (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Găluște cu carne și crumpe (Rețeta lui Radu Anton Roman)
O fi el grâul, ba chiar și puii și cartofii, de pe dealurile Rupei, dar tuciul e săsesc. Intr-un ceas, sosul s-a uscat, mancarea-i gata, grasa, binemirositoare si rumena. Se mai presara ceva marar si se da...

Șapte perechi de zodii care nu au nicio șansă împreună

 Șapte perechi de zodii care nu au nicio șansă împreună
Nu toate poveștile de dragoste au un final fericit! În ciuda sentimentelor puternice, uneori, universul are alte planuri pentru tine, așa că dacă cineva nu îți este sortit, nu te grăbi să te...

Cu ce poți înlocui sarea

Cu ce poți înlocui sarea
Doctorii ne recomandă să reducem aportul zilnic de sare și de zahar pentru a evita creșterea riscului de afecțiuni. Însă, mulți oamenii spun că mâncarea nu are niciun gust când îi...

Cum «lecuieşti» vrajba din casă

Cum «lecuieşti» vrajba din casă
Chiar şi în căminele cele mai unite există conflicte care pot escalada uneori. Tensiunile şi disputele apar inevitabil între cei care locuiesc sub acelaşi acoperiş. Soţi, copii, tineri şi...

Cum să alegi rochia perfectă pentru nuntă

Cum să alegi rochia perfectă pentru nuntă
Alegerea unei ținute pentru nuntă nu ar trebui să ne dea multe bătăi de cap. Ora ceremoniei, locul unde se organizează, anotimpul, sunt doar câteva dintre elementele ajutătoare. Iată cum să îți...

Ce se va întâmpla cu tine dacă te-ai născut vara

 Ce se va întâmpla cu tine dacă te-ai născut vara
Există studii științifice care arată că legătura dintre anotimpul în care ne-am născut, personalitatea fiecăruia și starea de sănătate este destul de strânsă. Și, pentru că suntem în...

Obsesiile secrete ale zodiilor

Obsesiile secrete ale zodiilor
Fiecare nativ ascunde unul sau mai multe secrete și, de cele mai multe ori, are o latură misterioasă a personalității sale. Unii dintre ei își doresc cu ardoare anumite lucruri, astfel încât ele...

Peştera cu Oase - Loc unic în România (VIDEO)

Peştera cu Oase - Loc unic în România (VIDEO)
În sistemul carstic al Văii Minişului, în apropiere de oraşul Anina, din Caraş Severin, se află o peşteră al cărei nume a făcut înconjurul lumii. Peştera cu Oase este locul unde au fost...

Rețeta zilei. Supă de pătlăgele roșii cu orez (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

Rețeta zilei. Supă de pătlăgele roșii cu orez (rețeta lui Constantin Bacalbașa)
Cine îşi mai aminteşte de supa de trahana (o zeamă de carne în care se adaugă paste mărunte pregătite dintr-un aluat din făină cu ouă), despre care se spune că este atât de veche,...
Serviciul de email marketing furnizat de